Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Megalitul Al Naslaa, tăiat în două cu o precizie excepțională, dăinuie de milenii în deșert

Foto: unusualplaces.org

În plin deșert, în Peninsula Arabică, între întinderi nemărginite de nisip, se află un bloc imens de piatră ale cărui mistere dăinuie de mii de ani. În oaza Tayma, din Arabia Saudită, se află un lucru extraordinar și inexplicabil: megalitul Al Naslaa, tăiat în două cu o precizie excepțională.

Întreaga lui greutate se sprijină pe un piedestal erodat, într-un echilibru perfect, care sfidează orice logică. Este oare megalitul Al Naslaa rezultatul a mii de ani de eroziune (așa cum susține o teorie) sau creația unei civilizații antice avansate? Până acum, avem o mulțime de ipoteze, dar niciun răspuns cert.

O tăietură perfectă, ca de laser

Oaza Tayma este faimoasă pentru o moștenire istorică unică. Însă punctul de atracție al oazei este de departe o rocă imensă, denumită Al Naslaa. Uriașul bloc de piatră este amplasat pe ceva ce pare a fi un piedestal natural erodat. Blocul este secționat pe mijloc, printr-o linie perfect dreaptă, ce pare realizată cu un instrument de mare precizie.

Megalitul a fost descoperit în 1883 de Charles Huver, iar de atunci este centrul multor teorii și controverse. Motivul este, evident, falia extrem de dreaptă și precisă care separă cele două bucăți ale monolitului.

Cercetătorii care au studiat formațiunea Al Naslaa au avansat diverse ipoteze. Unele sunt bazate pe logică și știință, altele sunt o interpretare alternativă a istoriei. Punctul lor comun este, însă, faptul că niciuna nu a fost confirmată pe deplin.

Megalitul Al Naslaa: multe teorii și prea puține date

megalitul Al Naslaa - Fanta

Foto: rwcnews.com

Probabil cea mai plauzibilă teorie este aceea că Al Naslaa este o formațiune naturală. Cea mai mare parte a Peninsulei Arabe este formată din calcar, gresie și șisturi cristaline. Aceste depuneri sedimentare s-au format pe vremea când regiunea era acoperită de apele mării.

Aspectul inedit al acestui bloc de piatră ar putea fi dat de nisipul purtat de vânt, care s-a lovit timp de mii de ani de suprafața rocii.

Rocile formate în acest mod se numesc ventifacte. Ele au forme dintre cele mai bizare, iar suprafața lor este foarte fină, ca și când ar fi fost șlefuite de om. Un alt loc faimos pentru numeroase ventifacte este deșertul Egiptului. Rocile de aici seamănă cu niște ciuperci gigantice.

Nu se știe sigur dacă piatra Al Naslaa este într-adevăr un ventifact, deși „piedestalul” pe care se află pare să indice asta. Partea superioară a blocului are o suprafață extrem de fină pe o latură, dar forma de ansamblu este prea neregulată ca să fie vorba de un ventifact. Totuși, spun cercetătorii, ar putea fi vorba de un ventifact în curs de formare.

O veche falie?

megalitul Al Naslaa - Piedestal

Foto: avilagtitkai.com

Geologii care au examinat „tăietura” dintre cele două părți ale blocului spun că ea s-a format probabil din cauza deplasării plăcilor tectonice.

Ruptura ar putea fi explicată și printr-o fractură cauzată de presiune. Conform geologilor, astfel de fracturi sunt în general foarte drepte și seamănă cu cele artificiale.

sursa: incredibilia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.