Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Îndulcitor natural recomandat de experții în nutriție: melasa. Beneficii și rețetă

melasa

Melasa este unul din îndulcitorii naturali recomandați de experții în nutriție celor care sunt nevoiți să evite zahărul. Se prezintă ca un sirop vâscos, de culoare maro, cu gust de caramel. Se poate obține din trestia de zahăr sau din sfecla de zahăr.

Spre deosebire de zahărul alb rafinat și îndulcitorii sintetici care cauzează numeroase tulburări în corp și boli, melasa are un conținut nutrițional extrem de bogat și susține sănătatea.

100 g de melasa ne pot furniza cantități mari de minerale:

• magneziu (240 mg)
• potasiu (1460 mg)
• calciu (205 mg)
• fier (4,7 g)

Conține de asemenea mangan și cupru, doi nutrienți cu efecte antioxidante. Este de asemenea o sursă bună de Omega-6 (50 g) și vitamine din complexul B (B3, B6 și colină).

1 lingură de melasă poate acoperi 17% din doza zilnică recomandată de fier pentru femei.

Beneficiile utilizării melasei

Datorită conținutului bogat în minerale și vitamine, melasa este un aliment care ne poate aduce numeroase beneficii sănătății.

– susține sănătatea vaselor de sânge și a fluxului sangvin
– previne ateroscleroza
– ajută la producția de energie
– sprijină sănătatea mușchilor și a creierului
– întărește imunitatea
– ajută la combaterea infecțiilor și a toxinelor
– menține oasele și dinții puternici
– reduce riscul de artrită și de hipertensiune arterială

Înainte de a introduce melasa în alimentația zilnică, cereți sfatul medicului, mai ales dacă sunteți însărcinată, suferiți diabet, aveți o altă boală sau luați un tratament medicamentos. Melasa din comerț poate conține unii aditivi dăunători. Trebuie consumată cu moderație.

Vestea bună este că acest îndulcitor cu gust de caramel poate fi preparat și în casă. Trebuie doar să faceți rost de sfeclă de zahăr.

Cum se face melasa în casă – rețetă

Spălați sfeclele cu o periuță, tăiați-le în două și curățați-le de coajă. Tăiați-le apoi bucăți cât mai mici. Spălați-le din nou și puneți-le într-o cratiță mare de inox. Umpleți oala cu apă clocotită și puneți vasul pe aragaz. Lăsați focul mare până începe să fiarbă, apoi colectați spuma care se formează deasupra și aruncați-o.

Dați apoi focul la mediu și lăsați sfeclele să fiarbă circa 6-7 ore, până când sfecla devine moale, apa scade și se formează un sirop gros. Apa se va colora gradual în portocaliu, apoi în roșu, apoi în brun și la final în nuanța caramelului.

Verificați siropul dacă este gata punând o linguriță pe o farfurie. Dacă nu se împrăștie, ci rămâne gros, înseamnă că este gata.

Scoateți bucățile de sfeclă din sirop cu o paletă. Lăsați siropul să se răcorească, apoi turnați-l în borcane spălate și uscate în cuptor (cu ușa deschisă). Borcanele trebuie să fie fierbinți. Puneți capacele și acoperiți borcanele cu pături groase. Lăsați-le să se răcească lent, la temperatura camerei.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.