Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Mergi la piscina în această vară? PERICOLELE la care te expui și cum să te protejezi împotriva afecțiunilor dermatologice!

Chiar daca suntem in luna mai, temperaturile ridicate din ultima vreme ne-au scos la stranduri si piscine, iar distractia va continua pe tot parcursul verii. Insa, pentru a te bucura de soare, pentru a te relaxa si distra trebuie sa fii foarte atent atunci cand iti propui o astfel de iesire. Motivul? Inotul in piscine poate cauza anumite afectiuni ale pielii. Mimi a vorbit cu medicul dermato-venerolog Mircea Tampa, de la Spitalul Clinic Colentina, iar acum iti spune si tie cum sa te feresti de imbolnaviri. Ascult-o pe Mimi!

Atenţie la starea grupurilor sanitare!

Grupurile sanitare  trebuie să fie în permanenţă igienizate! Un grup sanitar sigur care nu prezintă pericol pentru sănătate trebuie să fie curat, dotat cu gresie, faianţă şi chiuvete în stare bună de funcţionare.

Cât de curată este apa?

În cazul în care ajungi la ştrand şi observi că apa din bazin este tulbure, nefiltrată corespunzător sau chiar murdară, este recomandat să renunţi la a face baie. Mai mult decât atât, în apă se pot aduna frunze uscate sau căzute din copaci, fire de iarbă, insecte, fire de păr, pot fi aruncate coji de seminţe, sticle de plastic de suc şi pahare de bere.

Atentie la normele de curăţenie şi igienă

Angajaţii ştrandului trebuie să asigure normele de siguranţă, curăţenie şi igienă. Zona trebuie să fie dotată cu coşuri de gunoi. Priveşte cu atenţie în jurul tău: ţi se pare curat? Există gunoaie aruncate prin iarbă? Ai văzut plimbându-se în voie câini comunitari? Dacă da, este recomandat sa pleci iar data viitoare să alegi un alt ştrand.

Există punct de prim ajutor?

În cazul în care ai nevoie de un prim ajutor medical (ţi-ai luxat glezna, ai făcut insolaţie, te-ai tăiat în cioburi, te-ai înţepat într-un gard etc) există în cadrul ştrandului personal calificat care să-ţi acorde îngrijirile necesare? Pune-ţi această întrebare înainte de a alege ştrandul la care să te duci.

Sfaturi pentru siguranţa ta:

 

–         Înainte de a intra în apă dar şi după ce te-ai scăldat este obligatoriu să faci duş.

–         Când cobori în bazinul cu apă trebuie să fii foarte atent la trepte. Aflându-se sub apă, acestea pot fi foarte alunecoase!

–         Este interzis să te arunci în apă pentru ca poţi răni grav persoanele din jurul tău.

–         Nu intra în apă dacă ai răni deschise. Poţi infecta persoanele care se scaldă în acel moment pe lângă tine.

–         Când mergi la toaletă, foloselşte întotdeauna papuci! Nu intra în grupul sanitar în picioarele goale!

Sfaturi din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor:

Specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului ne oferă câteva sfaturi de care este bine să ţinem cont atunci când mergem la ştrand. Uite ce trebuie sa urmaresti:

–         existenţa unui registru de evidenţă a calităţii apei;

–         existenţa avertizărilor de adâncime vizibile clar poziţionate în punctele de maximă adâncime şi bine delimitate faţă de trambuline, platforme etc;

–         existenţa anexelor precum vestiare, duşuri şi grupuri sanitare separate pentru femei şi bărbaţi;

–         interzicerea accesului în bazin a persoanelor care au plăgi deschise, dermite, dermatoze sau boli transmisibile.

Ce boli dermatologice putem lua de la piscina?

Înotul în piscine poate cauza numeroase afecţiuni ale pielii care apar din cauza unei dezinfecţii incorecte sau insuficiente a apei. Medicul dermato-venerolog  Mircea Tampa, din cadrul Spitalului Clinic Colentina, ne spune care sunt afecţiunile pe care le putem lua de la strand si cum sa ne ferim de ele.

Ciuperca piciorului

Se manifestă prin fisuri, crăpături ale pielii, miros neplăcut şi mâncărimi între degetele de la picioare şi la nivelul tălpii. Netratată, se poate extinde la nivelul unghiilor, unde este mai dificil de tratat. Pot apărea şi la nivelul trunchiului sau coapselor.

Acneea

Ca urmare a expunerii la clorul din piscină, se pot agrava leziunile de acnee de la nivelul obrajilor sau frunţii.

Infecţiile bacteriene

Sunt printre cele mai frecvente afecţiuni cauzate de apa piscinelor. Printre acestea se numără foliculitele, impetigo şi furunculul.

Dermatitele de contact

Pot apărea ca urmare a expunerii la substanţele dezinfectante dizolvate în apă. Persoanele cu eczeme se pot aştepta la o agravare a acestora, ca urmare a expunerii la substanţele folosite la curăţarea apei.

Negii

Sunt favorizaţi de microtraumatismele produse de acţiunea abrazivă a betonului sau gresiei de pe marginea bazinelor asupra pielii tălpilor.

Arsurile solare

Apar ca urmare a expunerii prelungite la soare în cazul în care nu se utilizează o cremă fotoprotectoare adaptată tipului de piele.

Granulomul de piscină

Poate apărea la nivelul mâinilor sau picioarelor, sub forma unor noduli violacei. Este cauzat de o bacterie asemănătoare celor care produc tuberculoza.

-Decolorarea părului

Apare la persoanele care merg foarte des la piscină şi se datorează clorului dizolvat în apă.

În afara bolilor de piele, scăldatul în ştranduri sau piscine poate cauza:

Conjunctivite, care se manifestă prin înroşirea ochilor, senzaţia de nisip în ochi sau apariţia de secreţie purulentă.

Otitele, care se manifestă prin dureri ale urechilor.

Infecţii digestive manifestate prin crampe abdominale, vărsături şi diaree.

 Cum putem preveni aceste afecţiuni? Iata cateva recomandari:

– duşul efectuat înainte şi mai ales după baia în piscina, utilizând săpun sau gel de duş şi insistând asupra spălării feţei şi a ochilor;

– evitarea piscinelor de către persoanele care prezintă o infecţie sau o rană a pielii, precum şi de către cei care prezintă eczeme sau dermatite;

-purtarea de ochelari de apă şi evitarea înghiţirii apei;

-evitarea folosirii la comun a prosoapelor de plajă;

-evitarea contactului direct cu sezlongul;

-evitarea piscinelor sau ştrandurilor cu apă tulbure sau care au un miros pregnant de clor;

-purtarea de papuci şi evitarea mersului desculţ pe betonul sau gresia de pe marginea bazinelor, sau pe grătarul de la duş;

-prezentarea la medicul dermatolog în cazul apariţiei oricăror modificări ale aspectului pielii la câteva zile de la înotul în ştrand;

sursa: cefacemimi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.