„Aceasta explicatie poate fi acceptata de oricine, dar nu de specialisti”, a spus Leonov intr-un interviu acordat televiziunii Russia Today.

In realitate, a spus Aleksei Leonov, „lucrurile au stat cu totul altfel: la 27 martie 1968, in timpul zborului avionului pilotat de echipajul Seriogin – Gagarin, in acelasi perimetru s-a aflat, fara permisiune, alt aparat, un Su-15, care decolase de pe aerodromul Jukovski. In plus, pilotul a incalcat regimul de zbor, coborand la altitudinea de 450 metri”, a relatat cosmonautul rus.

„Stiu toate astea, pentru ca am fost prin apropiere, am auzit zgomotul motorului Su-15 si am discutat cu martori oculari. Avionul a iesit din formatie si, intrrand intr-un strat de nori, a trecut la o distanta foarte mica de avionul lui Gagarin, l-a acrosat, practic, aruncandu-l intr-o spirala adanca la o viteza de 750 kilometri pe ora. Aparatul lui Gagarin nu a reusit sa se redreseze la timp, lovindu-se de pamant”, a povestit Leonov.

Leonov a precizat, in context, ca varianta sa este confirmata de documente, dar ca este extrem de mahnit de faptul ca, stiind adevarul, comisia care s-a ocupat de accident, a prezentat cu totul altfel lucrurile. In cei 20 de ani de cand Leonov se straduieste sa aduca la cunostinta opiniei publice aceste fapte, el a fost animat de dorinta ca familia primului om care a zburat in spatiul extraterestru sa stie ce s-a intamplat in realitate.

Acum i s-a permis sa faca aceste dezvaluiri, cu o singura conditie: „Mi s-a dat voie sa spun adevarul, cu o singura conditie, si anume sa nu divulg numele pilotului, care are acum peste 80 de ani si a carui stare de sanatate este foarte precara. Mi-am dat cuvantul ca nu voi face aceasta dezvaluire”, a mentionat Leonov.

Si cate zvonuri nu au circulat, de-a lungul timpului, legate de acest subiect. S-a spus, spre exemplu ca Iuri Gagarin ar fi avut unele divergente cu liderii sovietici si ca totul a fost pus la cale de KGB. Sau ca a fost arestat in secret si, dupa o operatie estetica, ar fi fost internat intr-un spital de nebuni, unde a si murit. S-a mai spus ca, dupa inscenarea accidentului, Gagarin ar fi primit o identitate falsa, cu care ar fi trait multi ani. Ba unii au crezut ca, inainte de zbor, el si Seriogin ar fi baut cate un pahar de votca.

sursa: incomemagazine.ro