Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Muzica misterioasă înregistrată pe Lună în 1969

Picture taken during the Apollo 14 mission in February 1971 of US astronauts Alan Shepard (L, first row) and Edgar Mitchell (R). The Apollo XIV mission, the third mission to land on the moon, was launched on January 31, 1971 and landed on the moon on February 5, 1971. (Photo credit should read STF/AFP/Getty Images)

Echipajul navei spațiale Apollo 10 a înregistrat ”o muzică bizară” în 10 mai 1969, în timpul survolării feței ascunse a Lunii, când comunicarea radio cu Pământul era întreruptă, informează luni AFP și ziarul spaniol ”ABC”.

Transmis în cadrul programului ”Arhive neexplicate ale NASA”, filmul prezintă atât sunetele ciudate, cât și comentariile pline de uimire ale celor trei astronauți, comandantul Thomas Stafford, pilotul modulului de comandă, John Young, și pilotul modulului lunar, Eugene Cernan. Aceștia efectuau un zbor de repetiție generală în vederea realizării istoricei misiuni Apollo 11, care a ajuns pe Lună în 21 iulie 1969.

Sunetele au durat aproximativ o oră, iar înregistrarea a fost transmisă turnului de control din Houston (statul american Texas), unde a fost arhivată. Banda sonoră a reapărut în 2008, dar duminică a fost pentru prima dată accesibilă marelui public.

”Auziți? Acest fluierat?”, întreabă Eugen Cernan în înregistrarea menționată. ”Sună, să spunem, precum muzica spațiului exterior. Este cu adevărat o muzică ciudată!”, continuă el, în timp ce nava spațială se găsea în dreptul feței ascunse a Lunii, fără niciun fel de legătură radio cu Pământul.

Cosmonauții au fost atât de surprinși de acest fenomen încât au discutat între ei dacă este bine s-au nu să semnaleze centrului de control cele întâmplate. Ei se temeau ca nu cumva să nu fie luați în serios și să-și compromită posibilitatea de a mai participa și la alte expediții în spațiu, potrivit emisiunii de la Discovery.

Un astronaut care a făcut parte din misiunea Apollo 15, Al Worden, apare în reportaj și acuză agenția spațială americană (NASA) de a fi ”reținut informația”, care, în opinia lui, ar fi fost de mare interes, inclusiv în momentul respectiv.

”Emițătoarele radio ale celor două aparate, modulul lunar și modul de comandă (care erau fixate unul de celălalt), interferau”, a explicat, în documentar, un inginer de la NASA. Al Worden pune la îndoială acest lucru. ”Logica îmi spune că dacă s-a înregistrat ceva acolo, trebuie să fi fost ceva”, a spus el.

AFP amintește că John Young a efectuat ulterior încă un zbor spre Lună, cu Apollo 16, iar Eugene Cernan a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultima care a mai ajuns pe Lună până în prezent.

sursa: magazin-cultural-stiintific.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.