Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

O adevărată comoară: rezervoarele de apă din subteranele Dobrogei, vechi de sute de mii de ani

adancuri apa

Dobrogea Centrala este cel mai batran teritoriu al Romaniei, pentru ca e alcatuita din asa-numitele sisturi verzi, roci cristaline vechi de peste un miliard de ani. Peste aceasta temelie s-au depus calcare cu atoli de corali, care se mai recunosc inca in relief, imprimand peisajului o nota spectaculoasa, originala. Dar si mai remarcabil este ce nu se vede.

Terenul stancos fiind arid si brazdat de crapaturi, este evident ca apele circulaundeva in adanc, in lungul unui sinclinal (o structura geologica in forma de copaie) si ajung intr-un loc. Dar unde? Aceasta intrebare i-a framantat mult pe geologi si pe geografi. Un raspuns a venit in chip neasteptat. In timp ce faceau o cale ferata la Sitorman, langa comuna Piatra, constructorii au fost nevoiti sa dinamiteze o colina calcaroasa.Mare le-a fost mirarea cand, dupa explozie, au vazut cascandu-se un crater, infundul caruia, cativa metri mai jos, lucea o apa. Zeci de bascule cu piatra au fost turnate acolo, dar in zadar: golul parea capabil sa ingurgiteze orice cantitate debalast. Inginerii au proiectat o deviere.

Dar o noua bubuitura a avut ca rezultat deschiderea unei noi caverne cu apa. S-a facut un ocol si mai mare si astfel calea ferata a fost finalizata.Dar, dupa cativa ani, terasamentul a inceput sa se taseze. Noi, speologii, stiam de ce: intre timp, patrunseseram cu echipament de scufundare in misterioasa cavitate.Nu uit plutirea prin bezna lichida, intr-o apa de cristal, survoland stanci pravalite sistalagmite. O pulbere argintie acoperea podeaua si peretii – praful timpului asternutde milenii in aceasta ruina netulburata.

M-au intrigat si numeroasele stalagmite si alte formatiuni rupte si imprastiate pepodea, de ca si cum vizitatori preistorici cu apucaturi de turisti contemporani ar fitrecut pe aici. Desi lunga doar de 100 m, cavitatea are un gabarit generos, o inaltimemaxima de 8 m, o topografie complicata de existentaunor puturi ce coboara spre unnivel necunoscut si e in mod evident parte a unui sistem carstic mult mai amplu, inca neexplorat.

dobrogea

Calcarele din Valea Cheii ascund apele subterane ale Dobrogei Centrale. Pestera Piatra este singura cavitate carstica din Romania cu stalagmite submerse. Acestea s-au format cand nivelul Marii Negre era coborat, iar Dobrogea avea o clima ploioasa.

Un coridor ajunge la numai 4 m sub calea ferata,deci, exagerand putin, nu ar fi fost exclus ca olocomotiva ghinionista sa viziteze galeria. Pe bazatopografiei exacte pe care am facut-o,terasamentul a fost consolidat.Intre timp, localnicii, care, din cauza vecinatatii cu Lacul Tasaul, aveau in fantani apa salcie, au descoperit ca in cele doua gavane era una rece si placuta ca un izvor de munte si veneau deseori sa-si umple canistrele si butoaiele.

Afland despre misteriosul rezervor natural situat la numai cativa metri sub aridul sol dobrogean, o firma specializata in irigatii a inceput lucrari de captare a ceea ce credeau a fi un mare rau subteran. Pe marginea celor doua vagauni a aparut o statie de pompare si s-a plantat oconducta de 3,5 km. Firma dorea sa exploateze 1.600 de metri cubi pe zi, unobiectiv foarte ambitios. Pentru a fundamenta regimul de exploatare, era nevoie deun studiu.Si iata-ne din nou destramand intunericul cu farurile subacvatice. In punctul presupus a reprezenta amontele, am injectat o fiola cu fluoresceina.

O „meduza“verde-fluorescent si-a defasurat lenes tentaculele. Am revenit a doua zi si colorantulera tot acolo. Semn rau: inseamna ca apa nu se prea misca, deci nici vorba de rausubteran. Am revenit dupa o saptamana, apoi dupa o luna, dar situatia era neschimbata, indiciu ca nu exista o miscare detectabila, ca rezervorul este absolutstatic.Dezolarea inginerilor era imensa, mai ales ca se cheltuisera deja foarte multi bani. Si atunci mi-am amintit de acele ape ce lipsesc din copaia calcaroasa. Exista o sansa ca pestera sa fie de fapt o fereastra deschisa spre misteriosul rezervor al Dobrogei Centrale.

Singura metoda de a dovedi asta era un pompaj experimental.Un grup de pompe Mamuth au extras din adanc 22.000 de metri cubi in cateva ore,adica de 7 ori volumul intregii cavitati explorate, fara ca nivelul din pestera sa scada.Proba a fost facuta. Proiectul a fost astfel finalizat, iar apa captata iriga culturi care,datorita calitatii ei, sunt considerate ecologice. Apele carstice care strabat trasee subterane lungi sunt de calitate, pentru ca ele depun pe parcurs suspensiile si sarurile de prisos, iar o parte dintre bacterii mor.

Daca hidrotehnicienii si-au luat partea, a ramas ceva si pentru speologi. In prezent,fragmentele de stalagmite extrase din galerie sunt studiate prin metoda de datareizotopica, dovedindu-se o buna cronica de informatie climatica. Ele probeaza ca pestera exista cu peste 600.000 de ani in urma, cand Dobrogea era un tinut ploios,iar Marea Neagra se afla la cote mult mai coborate. Dar asta e o alta poveste.

Autor text: Cristian Lascu

sursa: romaniamegalitica.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.