Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

„Por Bazhyn”, o cetate din Siberia rămâne un mister pentru știință

foto: collectingplacesblog.wordpress.com

Se presupune că fortăreaţa a fost construită în urmă cu peste 1200 de ani.

Pe o insulă izolată din lacul siberian Tere-Khol, aflat la graniţa cu Mongolia, se află ruinele unei structuri cunoscută sub numele de „Por Bazhyn” („Casa din pământ, în limba Tuvan).

Ea a fost descoperită în secolul al XVIII-lea, însă explorarea ei a început mai târziu, în veacul al XIX-lea.

De atunci, cetatea nu încetat să îi fascineze pe experţi, care nici până în momentul de faţă nu îşi pot da seama cine a construit-o şi de ce.

Fortăreaţa a fost explorată pentru prima dată în anul 1891, de către un arheolog rus.

Acesta şi-a dat seama că ea prezintă numeroase similitudini cu cetatea Kara-Balgasun, prima capitală a Imperiului Uighur, care şi-a exercitat influenţa în această zonă în perioada secolelor VIII-IX d.Hr.

Prin urmare, cercetătorul a considerat că Por Bazhyn a fost construită tot atunci.

Atunci, coordonatorul şantierului, arheologul rus S.I.Vainshtein, susţinea că a identificat în săpături elemente arhitecturale chinezeşti caracteristice Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.).

Mai mult decât atât, cercetătorul era de părere că cetatea fusese construită de către cel de-al doilea conducător al Imperiului Uighur, Boyan-Chur, în anul 750 d.Hr.

În anul 2007, specialiştii Academiei Ruse de Ştiinţe, împreună cu cei ai Muzeului Oriental de Stat şi cei ai Universităţii de Stat din Moscova, au întreprins un amplu proiect de cercetare a cetăţii Por Bazhyn.

Ei au găsit atunci mai multe tăbliţe din lut, fragmente de zidărie şi de lemn ars, dar şi câteva porţi gigantice.

Rezultatele analizelor cu radiocarbon au arătat că fortăreaţa fusese construită în perioada cuprinsă între anii 770 şi 790, adică în timpul domniei fiului lui Boyan-Chur, Byogyu-Kagan.

Datorită faptului că structura se află pe un strat de permafrost, care se topeşte pe zi ce trece, şansele ca  zidurile acesteia să fie înghiţite de ape devin in ce în ce mai mari.

Conform cercetătorilor ruşi, acest dezastru va fi definitivat în următorii 80 de ani.

Sursa: tidy.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.