Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Oamenii de știință au descoperit metoda nedureroasă care umple cavitățile dentare și regenerează dinții

Sursa Foto: pixabay.com

Cu toții am avut, cel puțin odată, nevoie de o plombă dentară, pentru a acoperi o carie. Acele plombe nu fac altceva decât să astupe găurile lăsate de carii. Acest lucru se va schimba în curând. Potrivit specialiștilor, datorită unui nou medicament, dinții se vor reface singuri, fără să-i umplem cu cimenturi anorganice.

Cercetătorii de la Departamentul de Dezvoltare Cranio-facială și Biologie Celulară,  al King’s College London Dental Institute, din Marea Britanie au descoperit, accidental, o substanță care poate ajuta la producția dentinei și astfel, la repararea naturală a dinților.

Dentina este principalul ţesut din care este alcătuit dintele. Se extinde pe toată lungimea dintelui, produce forma exterioară a acestuia la nivelul coroanei şi a rădăcinii dentare, şi este acoperită spre suprafaţă, în regiunea coronară de smalţ dentar şi în cea radiculară de cement ( cementul radicular).

În prezent, restaurarea dentinei pierdute provocate de cariile adânci se face printr-un tratament obișnuit, care implică utilizarea cimenturilor anorganice pe bază de agregate minerale, calciu sau siliciu (plombe). Astfel de cimenturi rămân în dinte și nu se degradează,  ceea ce face ca volumul normal de minerale să nu fie niciodată complet restaurat.

Noul medicament, dezvoltat pentru pacientii cu Alzheimer, ar putea inlocui umpluturile pentru repararea cavitatii dentare. Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa dinților, promovând o nouă producție de dentină și repararea naturală a dinților.

De asemenea, dinții pot produce în mod natural dentina, fără asistență, dar numai în anumite condiții. Pulpa trebuie expusă prin infecție sau degradare pentru a determina fabricarea dentinei. Dar chiar și atunci, dintele poate să redea doar un strat foarte subțire. Acesta nu este suficient pentru a repara cavitățile cauzate de dezintegrare, care sunt în general adânci. Tideglusib modifică acest rezultat, deoarece împiedică enzima GSK-3, care oprește formarea dentinei.

În cadrul cercetării, publicată pe Nature.com, echipa de specialiști a introdus în cavitățile dentare bureți biodegradabili din colagen înmuiați în Tideglusib. Bureții au declanșat creșterea dentinei și, în șase săptămâni, daunele au fost reparate. Structura de colagen a bureților s-a topit, lăsând doar dintele intact. Medicamentul a fost folosit până în prezent doar pe dinți de șoareci.

Sursa: amiiko.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.