Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

ORIGINILE acestei maladii periculoase rămân un MISTER

Sifilisul este o boala infectioasa care-i afecteaza pe oameni de secole si multi cercetatori au incercat, fara succes, sa identifice de unde provine bacteria care provoaca aceasta maladie raspandita pe intregul glob, conform LiveScience.com, citat de Agerpres.ro.

In pofida faptului ca numerosi oameni de stiinta au studiat aceasta boala, fie sub aspect medical, istoric, politic, paleopatologic sau din punctul de vedere al chimiei moleculare, originile sifilisului raman o enigma, conform unei echipe de cercetatori care a revazut recent literatura de specialitate cu privire la aceasta maladie.

Principala ipoteza cu privire la originea sifilisului ne trimite la calatoriile lui Cristofor Columb in Lumea Noua. Conform teoriei „Columbiene”, marinarii lui Columb au adus aceasta boala din America in Europa cand au revenit acasa in 1493. La putin timp dupa aceasta, in 1495, s-a produs prima epidemie cunoscuta de sifilis, cand Franta a atacat orasul italian Napoli.

Criticii acestei teorii sustin insa ca sifilisul ar fi existat in Europa inainte de descoperirea Lumii Noi, dar boala ar fi fost asimilata altor afectiuni, asa cum este lepra, pana in 1495.

Sifilisul, o boala cu transmitere sexuala care poate afecta inima, creierul, ochii si oasele, provocand moartea in cazul in care ramane netratata, a fost pentru prima data consemnata intr-un document istoric in 1496, in scrierile lui Joseph Grünpeck. Medicul si poetul italian Girolamo Fracastoro a fost primul care a folosit termenul „sifilis” intr-un poem de-al sau in limba latina din 1530.

Fracastoro sustinea ca „aceasta boala vulgara a aparut in vestul marilor Atlantice, de-a lungul nefericitelor coaste (ale Lumii Noi) ce abia au fost gasite„, conform cercetatorilor Ismael Maatouk si Roy Moutran care au publicat un articol pe acest subiect in ultimul numar al revistei Journal of Sexual Medicine.

Insa, inainte de a se numi sifilis, aceasta boala a avut multiple denumiri regionale. De fapt, fiecare populatie din diferite regiuni avea mai multe denumiri pentru aceasta boala, de multe ori considerandu-i raspunzatori pe dusmanii din epoca de raspandirea ei. Astfel, italienii denumea sifilisul drept „boala frantuzeasca”, japonezii ii spuneau „boala portugheza”, turcii ii spuneau „raul frantuzesc sau crestin”, iar persii ii spuneau „raul turcesc”.

De asemenea sifilisul a avut si peste 50 de denumiri relationate sfintilor despre care se credea ca au puterea de a vindeca aceasta boala, printre care Sf. Job, Sf. Roch si Sf. Reine.

Ceea ce cunoastem in prezent despre etimologia cuvantului sifilis ne trimite inapoi la povestea scrisa de Fracastoro in 1530 despre un pastor grec cu numele Syphilus, care a condus o revolta impotriva zeului Soare si apoi a ajuns sa sufere de aceasta boala. Majoritatea autorilor din perioada Renasterii au folosit termenul „sifilis” dupa mentionarea mitului lui Syphilus de catre Fracastoro.

Desi principalele ipoteze cu privire la originea sifilisului se concentreaza asupra Americii sau a Europei, exista si alte posibile origini ce nu pot fi excluse.

Conform unei teorii, bacteria Treponema pallidum, care provoaca sifilisul, ar fi existat inca din Antichitate si ar fi imbolnavit numerosi oameni, insa varietatea mare a simptomelor i-a impiedicat pe medici sa o recunoasca drept una si aceeasi boala. Bacteria care provoaca sifilisul a fost descoperita abia in 1905.

Aceasta boala are 4 stadii, fiecare dintre ele fiind caracterizat de simptome diferite, de la iritatii si eruptii pe piele, pana la cecitate, paralizie si dementa. Simptomele stadiului terminal al bolii pot aparea si la 30 de ani dupa ce simptomele primului stadiu au disparut la un pacient netratat.

Paleopatologii joaca un rol crucial in cautarea originii acestei maladii. Sifilisul si afectiunile corelate lasa urme distinctive pe oase ce sunt recunoscute de paleopatologi. Astfel, o serie de dovezi provenind din situri arheologice americane precolumbiene indica un nivel ridicat de raspandire a acestei boli in randul tinerilor. De asemenea, este posibil ca aceasta bacterie sa fi cunoscut o serie de mutatii odata ce a ajuns in Europa, pe populatii diferite si in conditii de clima specifice.

In prezent, sifilisul este o maladie care se vindeca usor in primele stadii, cu ajutorul antibioticelor. Ea ramane insa o problema globala, in fiecare an fiind diagnosticate aproximativ 12 milioane de noi cazuri, in special din cauza practicarii sexului neprotejat cu parteneri intamplatori.

Sursa: agerpres.ro via altorizont.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.