Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Originile gesturilor comune, unele vechi de când lumea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto: ibay.com.mv

Oamenii interactioneaza inclusiv folosindu-se de gesturi, unele vechi de cand lumea, insa ale caror origini sunt astazi aproape necunoscute.

Lista de mai jos, intocmita de Listverse, le include pe cele mai comune dintre ele, scrie ziare.com.

1. Strangerea mainilor

Strangerea mainilor pentru a felicita sau pentru a marca o intelegere este un gest facut cel putin din secolul al II-lea, i.Hr. Acesta arata ca mainile nu ascund nicio arma, fiind un simbol al egalitatii, increderii si corectitudinii. Strangerea mainii drepte pecetluia un targ, iar a celei stangi semnifica desfacerea lui.

Timp de 70 de ani, presedintele american Theodore Roosevelt a detinut recordul pentru cele mai multe strangeri de maini. Pe 1 ianuarie 1907 Roosvelt a strans 8.513 maini la o receptie de la Casa Alba, dar recordul lui a fost depasit in iulie 1977, de catre un primar din New Jersey, Joseph Lazaron, care a strans 11.000 de maini intr-o singura zi.

2. Salutul cu doua degete tinute in V

Presedintele american Richard Nixon obisnuia sa afiseze acest salut, ca si Winston Churchill, care il folosea in semn de victorie. Churchill facea gestul tinand podul palmei spre exterior, nu spre interior – situatie in care gestul avea o conotatie obscena in Marea Britanie.

In 1960, V-ul a devenit un simbol pentru pace. In prezent este folosit de cele mai multe ori in acest sens, dar este utilizat si de unele vedete, printre care se numara si Lindsay Lohan.

Prima data insa se pare ca a fost utilizat in 1415, de catre arcasi britanici care au castigat Batalia de la Agincourt. Arcasii francezi ii amenintasera pe cei britanici ca le vor taia cele doua degete cu care de regula este tinuta sageata inainte de tragere, iar dupa batalie arcasii britanici le-au ridicat pentru a demonstra ca sunt intacte.

Gesturi facute des de oameni, dar ale caror origini sunt putin cunoscute

3. Ridicarea degetelor mari

Despre acest gest se crede adesea, in mod gresit, ca isi are originea in competitiile cu galdiatori, in cadrul carora publicul decidea daca luptatorul sa moara (coborarea degetului) sau sa traiasca (ridicarea lui).

In realitate, insa, originea acestui gest este una britanica, avand semnificatia incheierii unui targ. Cei doi negociatori isi udau unul din degete, dupa care le intindeau pana se intalneau, in semn de aprobare sau de intelegere prieteneasca.

Gesturi facute des de oameni, dar ale caror origini sunt putin cunoscute

4. Salutul militar

Acesta consta de regula in atingerea tamplei cu varful palmei. Se crede ca soldatii romani sunt cei care au facut pentru prima data acest gest, in semn de protejare a ochilor de „lumina” ofiterilor superiori. Iar despre cavaleri se crede ca l-au utilizat pentru a-si ridica coifurile, ca sa arate astfel ca nu au de gand sa lupte.

Iar asa-numitul salut roman, care in secolul XX a fost folosit ca un simbol al fascismului, a fost interzis in multe tari (in Germania se pedepseste cu pana la trei ani de inchisoare).

Gesturi facute des de oameni, dar ale caror origini sunt putin cunoscute

5. Incrucisarea degetelor

Acest gest facut pentru atragerea norocului era utilizat in urma cu multi ani simultan, de catre doi oameni, nu de unul singur, cum se obisnuieste acum.

In vechime era nevoie de un deget aratator al unuia dintre ei pentru a pune o dorinta, si de un deget aratator al celuilalt pentru a o sprijini, asezate in semn de cruce. Crucea formata era un simbol de unitate si forta, si era folosita pentru a tine departe vrajitoarele.

Incrucisarea degetelor prin trecerea degetului mijlociu peste cel aratator este facuta insa in speranta ca o promisiune va fi anulata.

6. Piatra, hartie, foarfece

Rochambeau (din franceza) sau „piatra, hartie, foarfece” este o metoda de tragere la sorti mai complexa (implica utilizarea unor simboluri facute cu palmele pentru cele trei obiecte) si destul de veche. Este mai putin folosita in Romania, dar utilizata aproape peste tot in lume.

In Florida spre exemplu, pana si un judecator a apelat la aceasta metoda, pentru a stabili cateva concedieri.

Gesturi facute des de oameni, dar ale caror origini sunt putin cunoscute

7. Ok

Originea gestului de a arata cu degetul mare (de obicei de la mana dreapta) ca ceva este in regula nu este cunoscuta cu certitudine, dar exista mai multe teorii referitoare la ea. Una este ca, prin 1830, se foloseau o serie de prescurtari, printre care se numara si una pentru „Oll Korrect”.

O alta teorie sustine ca ar fi un simbol care il reprezenta pe presedintele american Martin Van Buren, numit adesea si „Old Kinderhook”, iar o alta sustine ca soldatii francezi din timpul Revolutiei Americane invitau fetele sa ii intalnesca la „aux cayes”, intr-o zona cu docuri.

Gesturi facute des de oameni, dar ale caror origini sunt putin cunoscute

8. Urarea „Sanatate!”

Obiceiul de a spune cuiva „Sanatate!” atunci cand stranuta are de asemenea mai multe origini posibile. In urma cu foarte mult timp se credea ca prin stranut poate scapa sufletul cuiva, care ar fi fost in acest caz prada unor spirite diabolice, astfel ca persoana care stranuta avea nevoie de o binecuvantare.

Iar pe atunci se credea si ca aduce ghinion sa multumesti persoanei care iti ura sanatate deoarece ar fi insemnat sa deschizi gura din nou – si spiritele rele sa aiba ocazia de a intra in trup.

O alta teorie sustine ca o persoana care stranuta este una sanatoasa, astfel ca binecuvantarea ei este o forma de felicitare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.