Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bucătărie

Pâinea cea mai bună este din plămădeală naturală. Este precum pâinea bunicii

Самый полезный хлеб из натуральной закваски

Se prepară foarte ușor, principalul e ca plămădeala să fie făcută corect. Pentru ea luăm o mână de stafide (le înmuiem pentru a se umfla) sau câteva boabe de struguri proaspeți, le tocăm, le putem doar strivi în palme. Le punem într-un borcan de 1 litru, adăugăm 1 pahar de apă caldă, 1 linguriță de zahăr, 5 linguri cu vârf de făină.

Pâine cu plămădeală

Închidem borcanul cu un capac de plastic și îl punem într-un loc cald, de exemplu pe calorifer, până cînd se va fermenta timp de 2-3 zile (punem borcanul într-o cratiță, pentru că capacul ar putea sări, iar borcanul poate să se răstoarne). Apoi strecurăm conținutul lui printr-o sită și aruncăm stafidele. Plămădeala o turnăm din nou într-un borcan și adăugăm 1 cană de apă caldă, 1 linguriță de zahăr și 5 linguri de făină cu vîrf și o punem într-un loc cald pentru o zi.

Lucrul cel mai dificil este făcut, acum această plămădeală poate ține la nesfârșit, numai că trebuie să coacem pîine o dată pe săptămână sau să reînviem plămădeala. Așadar, dacă nu coacem pîine, deșertăm plămădeala, lăsând în borcan 1-2 cm de lichid. Acum adăugăm 1 pahar de apă caldă, 1 linguriță de zahăr, 5 linguri de făină cu vârf, lăsăm timp de 3 ore la temperatura camerei, apoi punem acest conținut în frigider, unde îl vom păstra ulterior.

Facem pâine: scoatem plămădeala din frigider cu 2-3 ore înainte de întrebuințare, pentru a se încălzi, ea trebuie să fie toată în bule mici. Înainte de frământarea aluatului, eu încălzesc cuptorul la 100 de grade și pun pâinea să se încălzească.

Frământăm aluatul: într-un bol turnăm un pahar de apă caldă, plămădeala (fără a uita să lăsăm 1,2 cm de lichid) și cîte 1 linguriță de sare și zahăr, 2 linguri de ulei vegetal, 16 linguri de făină cu vârf (eu iau 6 linguri de tărâțe sau de făină integrală ). Amestecăm bine și turnăm în formă. Forma trebuie unsă, eu mai pun pe fundul ei hârtie pentru coacere. Forma mea este ovală, de 20 pe 30 cm și iese plină, dacă luați o formă rotundă, atunci ea trebuie să fie de cel puțin 25 cm în diametru. Turnăm astfel aluatul în formă și o acoperim cu folie de plastic.

O punem într-un cuptor cald, reducem focul la 50-60 de grade și așteptăm pînă când crește de 3 ori, va dura 2-3 ore. Scoatem folia și coacem aluatul timp de 1 oră la 200 de grade.

În aluat putem adăuga făină diferită, cîțiva fulgi de ovăz și semințe, după gust.

sursa și foto: ecology.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.