Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Paracetamolul este ineficient împotriva osteoartritei (studiu)

medicamente

Prescris pe scară largă persoanelor cu osteoartrită, paracetamolul nu permite calmarea eficientă a durerilor sau îmbunătățirea capacităților fizice, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală ‘The Lancet’, citat de agenția France Presse.

Studiul, ce a constat în monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol și șapte medicamente anti-inflamatoare, a arătat că paracetamolul nu prezintă „eficacitate semnificativă clinic”, chiar dacă acesta este „puțin mai bun decât un placebo”.

Osteoartrita este o boală inflamatorie care provoacă durere, inflamații, rigiditate și pierderea funcției articulare. Aceasta afectează aproape 10% dintre bărbați și 18% dintre femeile de peste 60 de ani.

Cel mai eficient medicament împotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator (‘Voltarene’ comercializat de Novartis și medicamentele generice cu această formulă) într-o doză de 150 mg/zi, față de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.

Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totuși prescrise pe termen lung din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburări digestive, cutanate sau cardiace).

„De aceea, paracetamolul este adesea preferat antiinflamatoarelor nonsteroidiene pentru gestionarea durerii pe termen lung, chiar dacă rezultatele noastre sugerează că nu este eficient, indiferent de doză, pentru calmarea durerilor în artroză”, a relevat dr. Sven Trelle de la Universitatea din Berna, care a condus studiul.

Cercetarea a constat în studierea datelor obținute de la aproape 60.000 de pacienți care au participat la studii clinice ale căror rezultate au fost publicate între anii 1980 și 2015.

Recomandările medicale sunt astăzi, în cele mai multe țări, de a prescrie, inițial, paracetamol pacienților cu osteoartrită și, dacă este necesar, un medicament antiinflamator nonsteroidian.

În comentariile atașate studiului, profesorul Nicholas Moore de la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Bordeaux, a relevat că „rezultatul nu este complet neașteptat (…) eficacitatea paracetamolului nefiind niciodată stabilită sau cuantificată, în sens strict, în bolile cronice și fiind, probabil, inferioară față de ceea ce mulți își imaginează”.

Securitatea administrării sale ridică de asemenea întrebări și nu numai în ceea ce privește luarea unei supradoze, a adăugat el.

În supradozaj, paracetamolul este foarte toxic pentru ficat și poate avea, de asemenea, în mod excepțional, efecte cutanate sau hematologice în doze mai mici, mai notează AFP.

Articol relatat de portalul AGERPRES.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.