Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Polenul, cel mai hrănitor aliment. Efecte terapeutice

foto: Miere Sabadus

Polenul este un produs apicol cu o densitate nutritivă excepțională. Este o sursă prețioasă de hrană în timpul postului, și un aliment foarte benefic pentru copii și persoanele slăbite sau cu deficit de vitamine sau minerale.

Toate produsele apicole sunt alimente și medicamente valoroase pentru om. Ele pot ajuta la prevenirea bolilor, la întărirea organismului și menținerea lui într-o stare optimă de funcționare, la tratarea unor boli și la creșterea longevității.

Studiile științifice au arătat că 30 de grame de polen natural pot furniza toate elementele nutritive necesare pentru buna funcționare a organismului uman.

Compoziția remarcabilă a polenului crud

În granulele polenului au fost identificate circa 250 de substanțe din diferite specii de plante, printre care proteine, aminoacizi, acizi grași, vitamine, macro-nutrienți (precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu și sodiu) și micro-nutrienți (fier, cupru, zinc, mangan, silicon și seleniu), compuși fenolici, enzime, coenzime, flavonoide și bioelemente.

Polenul conține în medie 22,7% proteine și 10,4% aminoacizi esențiali (precum metionină, lizină, treonină, histidină, leucină, izoleucină, fenilalanină și triptofan). Aceste elemente proteice sunt esențiale pentru viață, deoarece corpul nostru nu le poate sintetiza singur.

Compușii fenolici includ flavonoide, leucotriene, catechine și acizi fenolici. Dintre flavonoide, cei mai importanți sunt kaempferolul, quercetina și isorhamnetina.

Polenul este o sursă semnificativă de provitamina A, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 (acid folic), C, E și D.

Efecte terapeutice

Acest produs a demonstrat acțiuni antioxidante, antifungice, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, imunostimulatoare, analgezice locale, antialergice, anticancerigene și hepatoprotectoare.

Consumul de polen ajută la prevenirea și tratarea distoniei vegetative, ajutând la armonizarea funcțiilor hormonale și ale sistemului nervos vegetativ. Este un aliment recomandat persoanelor care suferă de tulburări ale sistemului venos, precum varice sau flebite, datorită conținutului de rutoziol, un compus cu efecte vasculotrofice.

Polenul se poate consuma ca atare. Cel mai bun este polenul poliflor crud. Se asociază foarte bine cu miere și propolis.

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/ și “Fitoterapie Tradițională și Modernă”, Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu

Articol relatat de portalul lataifas.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.