Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Prigoana începe! Încet, încet Ortodoxia va fi sfâşiată. O ţară ortodoxă dă afară preoţii ortodocşi şi închide biserici. Nu se mai ţin slujbe

Greek orthodox 01

Guvernul grec limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămânând fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfânta Liturghie.

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovită, mai presus de toate, în orașele mici, potrivit lonews.ro. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitățile mici nu sunt în măsură să susțină din fonduri proprii un preot.
Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică:

„Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonați de oficialii guvernamentali, lăsați fără profesori, fără servicii publice. Oamenii mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin”.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește si el aceeași îngrijorare:

„În eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus: Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci.”

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

sursa: stireazilei.com

4 Comments

4 Comments

 1. Gheorghe

  10 august 2016 at 10:19

  Nu ne vom lăsa la mana apostatilor.

 2. Toma

  12 august 2016 at 21:42

  La greci preotul e funcționar public, asta e partea slabă a faptului că guvernul ‘stăpânește’ treburile administrative în Biserică. Biserica Greacă trebuie să iasă de sub tutela statului, atunci hirotoniile nu vor mai putea fi ‘reglmentate’ din pixul guvernului; dar atunci partea mai grea va fi finanțarea parohiilor, căci statul nu se mai ‘îngrijii’ nici dacă vin vremuri economice mai bune.

 3. Ioana

  11 august 2017 at 8:57

  De aceea Patriarhul nostru pe când era mitropolit hirotonea pe banda rulanta și era aspru criticată. Mare om..mare vizionar

 4. nelutumocan

  13 august 2017 at 17:57

  Rezolvarea este de mult la îndemâna patriarhiilor: Nu trebuie aprobarea niciunui guvern pentru hirotonisirea de noi preoți. Trebuie doar să se renunțe la statutul de funcționar public ai acestora. Oricum, există culte care dintotdeauna cheltuie doar bani din donațiile private, fiind complet străine de imixtiunea statului (fie ea poate doar prin finanțare…).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.