Desi majoritatea vulcanilor de pe batranul continent sunt stinsi, Europa este amenintata de cativa vulcani care pot provoca dezastre de proportii datorita situarii lor in zone foarte populate. Cea mai amenintata este Italia, dar nici Grecia sau Islanda nu stau mai bine.
Vulcanul Etna este unul din cei mai activi vulcani. Situat in apropierea Cataniei, al doilea oras ca importanta din Sicilia, Etna este cel mai inalt vulcan al Italiei. O caracteristica a Etnei este faptul ca este al doilea vulcan din lume dpdv al cantitatii de lava adusa la suprafata, dupa vulcanul Kilauea din insulele Hawaii. De peste 2000 de ani Etna erupe aproape continuu, cantitatea mare de lava ce se depune pe versantii muntelui din cele 4 cratere din varf si prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui determinand formarea unui con vulcanic cu dimensiuni impresionante. Ultimele eruptii ale vulcanului Etna au avut loc in 2005.
Vulcanul Stromboli este una dintre atractiile fermecatoarei insule Stromboli situata la nord de Sicilia. Insula Stromboli face parte din grupa Insulelor Eoliene (Insulele Lipare) din Marea Tireniana. Vulcanul ce are o inaltime de 3000 metri (924m deasupra nivelului marii) este faimos prin spectacolul impresionant de lumini ce sunt rezultatul eruptiilor explozive. In apropiere de Stromboli se afla craterul unui alt vulcan, care este stins, iar de pe pantele acestuia pot fi admirate in siguranta eruptiile impresionante si frumosul joc de lumini. Siguranta este insa relativa deoarece vulcanul mai are momente de furie, asa cum s-a intamplat in 1919, 1930 si 2003, cand eruptiile de slaba intensitate au devenit pe neasteptate extrem de violente, muntele scuipand la mare departare pietre si bombe de lava. Ultima eruptie majora a avut loc pe 02 august 2008.
Vulcanul Vezuviu nu a mai erupt din anul 1944, dar a ramas pe harta vulcanilor activi. Vulcanul are pauze de 5-7 ani intre perioadele de activitate.Vezuviul este celebru datorita eruptiei din anul 79 d.Hr., cand a ingropat in lava si cenusa orasele Pompeii si Herculaneum, ucigand peste 15.000 de oameni. Vezuviul este considerat unul din cei mai periculosi vulcani deoarece in zona din imediata sa apropiere locuiesc 3 milioane de oameni (cea mai dens populata zona vulcanica din lume). Numele de Vezuviu a fost dat tipului de vulcani ce sunt caracterizati prin alternanta eruptilor de material piroclastic si expulzarilor de lava, dand astfel nastere unor straturi succesive care sunt responsabile unor astfel de vulcani (de exemplu: Fuji – Japonia si Teide – Insulele Canare). O alta insusire comuna este puterea enorma a eruptilor, la astfel de vulcani, cu cat este mai mare perioada de letargie, cu atat se acumuleaza mai multa energie si violenta eruptiilor este imensa. Un institut specializat -Osservatorio Vesuvio monitorizeaza permanent zona. Deocamdata nu au fost determinate acumulari de magma la adancimi mai mici de 10km.
Vulcanul Campi Flegrei este situat sub apele Golfului Napoli, lângă localitatea Pozzuoli. Acesta are peste 24 de fisuri vulcanice şi mai multe cratere. Legenda spune ca in craterul sau s-ar afla chiar Vulcan, zeul focului. Incepand cu ani ’80 se pare ca acest vulcan s-a trezit la viata, peste 10.000 de cutremure fiind simtite in zona Napoli. Specialistii sustin ca ultima eruptie a avut loc cu peste 400 de ani in urma, in anul 1538, supervulcanul acumuland o imensa cantitate de magma in aceasta perioada de liniste. “Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Si daca asa stau lucrurile, atunci ne putem astepta la încă 60 de ani de neliniste, posibile cutremure şi eruptii vulcanice. In aceste conditii trebuie să aflam cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a declarat cercetatorul britanic Chris Kilburn, unul din membrii echipei internationale ce studiaza si supervulcanul. O echipa de cercetatori a dorit sa efectueze foraje in zona Napoli pentru a studia mai in amanunt evolutia vulcanului, dar autoritatile s-au opus, interzicand forajele, deoarece alti savanti au atentionat ca aceste foraje pot declansa eruptia supervulcanului. Autoritatile napoletane au declarat ca sunt total nepregatite situatiei in care vulcanul ar erupe. “Exista posibilitatea unei eruptii. Principala problema e faptul ca doar putini stiu de existenta lui. Vezuviul este mult mai mic in comparatie cu acest crater”, este de parere Giuseppe De Natale, specialist in volcanologie. Ipotezele cele mai sumbre sunt cele care sustin ca eruptia acestui supervulcan ar provoca disparitia multor forme de viata de pe batranul continent.
Insula Nisyros – Grecia
Insula Nisyros face parte din Arhipelagul Dodecanes. Legendele spun ca pentru a‑l ucide pe Polybotes, Poseidon, unul dintre gigantii care s‑au luptat cu zeii Olympului, a desprins cu lancea o stanca uriasa din insula Cos si a pravalit‑o peste Polybotes strivindu‑l. Astfel a luat nastere insula Nisyros.
Studiile geologice arata ca o camera magmatica se afla la o adancime de numai 3,5…4 km. Problema cea mai mare este ca aceasta camera de magma continua sa urce spre suprafata. Exista pe insula zeci de fumarole (deschideri in scoarta terestra prin care ies la suprafata aburii si gazele fierbinti) ce demonstreaza intensa activitate vulcanica din subsolul insulei. In urma cutremurelor care au zguduit insula incepand cu anul 2000 si pana in 2004, temperatura fumarolelor a crescut de la 980 grade Celsius la 1030 grade Celsius. Cercetatorii tin sub supraveghere stricta insula – programul GEOWARN si sunt de parere ca aici poate avea loc cat de curand o eruptie de proportii.
Vulcanul Eyjafjallajökull – Islanda
Vulcanul Eyjafjallajökull are o înaltime de 1666 m si este acoperit de o calota de gheata de 200 m grosime. In trecut au avut loc eruptii mari in anii 920, în 1612 și în 1823. Anul 2010 a fost anul in care eruptiile vulcanului Eyjafjallajökull a cauzat perturbarea grava a traficului aerian in toata Europa. Vulcanul a erupt la 20 martie 2010 dupa aproape 200 de ani de inactivitate, aruncand in atmosfera cantitati nemeiintalnite de cenusa vulcanica, fluor si dioxid de sulf. Norii de cenusa si gaze otravitoare s-au inaltat la mii de metri altitudine si au fost purtati de vant in intreaga Europa. La 14 aprilie 2010 are loc cea de-a doua eruptie, de aceasta data cantitatile de cenusa si gaze fiind mult mai mari, in 18 ore norul vulcanic ajungand in nord-vestul Rusiei. Fotografiile facute din sateliti au dat nastere multor speculatii. Coincidenta sau nu, fotografiile vulcanului islandez Eyjafjallajökull arata ca un craniu, multi asa-zisi clarvazatori facand legatura intre aceasta eruptie si Apocalipsa.
sursa: catastrofe-naturale.ro