”Putem avea şi 20 de cutremure în 2018!”

Doi oameni de stiinta sustin ca numarul cutremurelor severe va creste in 2018 din cauza unei incetiniri periodice a vitezei de rotatie a Pamantuluil scrie wowbiz.ro.

Cei doi cercetatori americani, Roger Bilham de la Universitatea Colorado din Boulder si Rebecca Bendick de la Universitatea Montana din Missoula, au studiat cutremurele de peste 7 grade care au avut loc incepand cu anul 1900. Cercetarea lor, care leaga rotatia Terei de activitatea seismica, a fost prezentata la conferinta de anul trecut organizata de Geological Society of America.

Cercetatorii spun ca seismele puternice vor fi provocate de incetinirea rotatiei Pamantului. Desi fluctuatiile de rotatie sunt mici si schimba lungimea unei zile cu o milisecunda, ele ar fi implicate in eliberarea unor cantitati uriase de energie subterana. Specialistii sustin ca aceste variatii vor declansa o activitate seismica intensa, in special in regiunile tropicale, foarte populate, relateaza The Guardian.

In acest context, cercetatorii au subliniat ca viteza de rotatie a Pamantului a intrat intr-o perioada de incetinire acum mai bine de 4 ani. ”Concluzia e clara. In 2018 vom vedea un numar ridicat de cutremure majore. Anul acesta (n.r. 2017) ne-a fost usor. In 2018 putem avea lesne 20 de cutremure majore” a spus Bilham.

In 2017 au avut loc doar 6 cutremure de peste 7 grade. Cel mai puternic, de 8,2, s-a inregistrat in Mexic, la inceputul lunii septembrie.
Cercetatorii spun ca anul acesta va fi unul de risc major pentru seisme, inclusiv pentru Romania.

Cititi continuarea pe stirilekanald.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *