Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Războiul vrăbiilor, responsabil de moartea a 30 milioane de oameni în China

foto: Mother Nature Network

Poate putina lume isi mai aminteaste de evenimentele anului 1958, cand in Europa de est legea o faceau sovieticii, iar la capatul continentuui asiatic nu misca nimic fara hotararea stapanului absolut al milioanelor de chinezi.

Atunci, liderul Mao Zedong a stabilit, fara sa se consulte cu nimeni, ca omenirea este amenintata de patru mari pericole care trebuiau inlaturate urgent din calea dezvoltarii ei: tantarii, mustele, sobolanii si vrabiile, scrie portalul Factroom.

Se pare ca ideea i-a venit citind un raport al unui cercetator chinez, care stabilise ca o vrabie poate consuma 4,5 kg cereale pe an. Un calcul simplu facut chiar de Mao Zedong personal arata ca un milion de vrabii consuma cat hrana a 60.000 oameni pe an, iar numarul vrabiilor in China este incomensurabil mai mare decat cel al oamenilor.

Cu alte cuvinte, vrabiile sunt cauza saraciei si lipsei de alimente din tara. Daca poporul chinez va nimici vrabiile, bunastarea se va revarsa automat asupra locuitorilor.

Mao Zedong nu era omul care sa stea prea mult pe ganduri. De altfel, toti liderii comunisti din toate tarile se caracterizau prin actiunile lor pripite si luate fara a se consulta cu specialisti sau experti, in care nu aveau nicio incredere.

In acel an an 1958, s-a declansat in intreaga China o campanie nationala impotriva vrabiilor. Toti cetatenii erau chemati sa ucida vrabii si sa prezinte la un centru de colectare ghiara stanga. Era proba faptului implinit. Pentru un anumit numar de ghiare prezentate, chinezul primea o recompensa.

Goana dupa recompense si entuziasmul cu care se executau poruncile sefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrabii. Un ziar din Beijing informa cititorii ca intr-o singura zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai putin de 194.432 vrabii, ale caror ghiare au fost predate organelor in drept.

Pe toata durata campaniei, au fost ucise sute de milioane de vrabii, iar consecintele se cunosc pana astazi, cand aceasta mica zburatoare aproape lipseste din peisaj.

In scurt timp insa, in China a inceput sa se faca simtita invazia de insecte. Deosebit de ingrijoratoare erau roiurile de lacuste, cum nu se mai vazusera in tara.

Atacul lacustelor a fost una din cauzele marii foamete din China anilor 1959-1961 cand datorita lipsei de alimente au murit 30 de milioane de oameni. Liderul Mao le-a cerut explicatie savantilor iar acestia n-au avut incontro si au fost nevoiti sa explice cauza: vrabiile distrug larvele lacustelor. Fara vrabii, ele se dezvolta in voie.

Inteleptul lider si-a dat seama ca a tulburat ecosistemul si a cerut partenerilor comerciali sa-i exporte vrabii. Nu s-a oferit decat URSS, de unde Mao a importat o cantitate de vrabii siberiene, care insa s-au aclimatizat greu in mediul ambiant din noua lor locatie.

Deficitul de vrabii mai exista in China si astazi, iar combaterea lacustelor se face cu insecticide.

sursa: ziare.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.