tigani

Băieții aștia vor să ne lase baltă!!!

Numerosi romani de etnie rroma solicita azil in statul american California, argumentand ca sunt persecutati in Romania si in alte tari ale Uniunii Europene, anunta oficiali SUA si organizatii pentru drepturile minoritatilor.

Viorel R., un roman de etnie rroma, si-a vandut animalele pe care le avea in Romania, dar, in loc sa plece in Europa Occidentala, a cumparat un bilet de avion spre Mexic. De acolo a mers spre frontiera Statelor Unite si s-a adresat Politiei americane pentru a cere azil, scrie Bloomberg.

“Am decis sa plec pentru ca nu mai puteam sa supravietuiesc”, a declarat Viorel R., in varsta de 52 de ani, in Riverside, California, aratand plagi pe scalp si la buze despre care sustine ca i-au fost facute de Politie. “Nu mai puteam suporta sa fim priviti de sus”, a spus el.

In cursul anului 2016, aproape 1.800 de rromi au fost retinuti la frontiera sudica a Statelor Unite, comparativ cu 400 anul trecut si cu cateva zeci in 2008, conform datelor oficiale furnizate de autoritatile americane.

sauri

ELVIȘII NE PĂRĂSESC

“Rromii aleg sa traverseze Oceanul Atlantic in contextul tendintelor anti-imigratie din Europa. Grupurile de rromi, in general nomade, vizate de persecutii de sute de ani, se confrunta acum cu diminuarea tolerantei autoritatilor europene, in contextul venirii a peste un milion de imigranti si refugiati din Siria si din alte tari.

Amplificarea tendintelor neonaziste din Romania pana in Italia a condus la demolarea taberelor de rromi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunitatilor si agresarea copiilor”, noteaza agentia Bloomberg.

“Oamenii devin suficient de disperati pentru a cere azil in Statele Unite”, afirma Ethel Brooks, presedintele Centrului European pentru Drepturile Rromilor, cu sediul la Budapesta, si profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Rromii considera ca au oportunitati in Statele Unite, in pofida ascensiunii populismului si a apelurilor de limitare a imigratiei. Agentii Politiei de frontiera din SUA au depistat grupuri de cate 20 de persoane, ghidate de calauze.

“Toti sustin ca sunt rromi. Sustin ca sunt membri ai unui grup care este persecutat de autoritatile din Romania”, afirma Daniel Parks, agent al Politiei Vamale si de Frontiera a SUA din zona San Diego.

“Exista numeroase prejudecati in privinta rromilor in apropape toate tarile europene. Stereotipurile conform carora ar practica cersetoria si ar comite furturi alimenteaza prejudecatile”, afirma, pentru Bloomberg, Natalia Banulescu-Bogdan, director adjunct al Programului international al Institutului pentru Politicile Migratiei, cu sediul in orasul Washington.

De cand Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene, rromii au intampinat rezistenta cand au incercat sa migreze spre Europa Occidentala. In Suedia, politicienii analizeaza posibilitatea interzicerii cersetoriei, dar criticii sustin ca astfel de initiative sunt indreptate impotriva romilor.

In Franta, autoritatile au demolat tabere de rromi de la periferia Parisului. Guvernul Canadei a adoptat in 2012 o lege care sanctioneaza solicitarile de azil bazate pe argumente false, dupa ce mii de rromi din Ungaria au ajuns pe teritoriul canadian.

Acum, rromii incearca sa se stabileasca in Statele Unite, multi ajungand in suburbiile orasului Los Angeles. Unii locuiesc in apartamente, altii pur si simplu amplaseaza corturi in parcuri pana gasesc spatiu locativ. Unii lucreaza ca agenti de paza sau in restaurante, in timp ce altii cersesc sau primesc ajutor din partea bisericilor locale.

rromi_tigani

Haoleu! Drum bun! Welcome to America!

SURSA