Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Semințele de in: potențial terapeutic pentru tratarea bolilor cardiovasculare

seminte de in

Un studiu recent arata ca semintele de in ar putea reprezenta o solutie pentru pacientii ce sufera de boli cardiovasculare.

Cercetatorii canadieni de la Centrul de Cercetare al Spitalului St. Boniface, Winnipeg, au desfasurat un test clinic pe oameni pentru a vedea daca semintele de in pot produce imbunatatiri cuantificabile la pacientii cu boala arteriala periferica, o afectiune in care se acumuleaza placa arteriala pe arterele care transporta sange la cap, organe si membre.

Testul prospectiv, controlat placebo, a inclus 110 pacienti care au consumat diverse alimente ce contineau 30 grame (aproximativ 4 linguri) de seminte de in macinate zilnic, pentru o perioada de 6 luni. Scopul studiului a fost de a „examina efectele unui consum zilnic de seminte de in asupra presiunii sistolice  si diastolice  la pacientii cu boala arteriala periferica,” deoarece hipertensiunea este in mod obisnuit asociata cu aceasta

Dupa sase luni, rezultatele interventiei alimentare au fost impresionante:

  • Nivelul de acizi grasi omega-3 si acid alfa-linolenic din plasma sanguina a crescut de 2 pana la 50 de ori la grupul care a consumat seminte de in comparativ cu grupul care a primit placebo.
  • Presiunea sistolica  a fost cu aproximativ 10 mm Hg mai redusa la grupul cu seminte de in
  • Presiunea diastolica  a fost cu aproximativ 7 mm Hg mai redusa la grupul cu seminte de in

Conform studiului, „Pacientii care la inceputul testului aveau un nivel al PS in jurul valorii de  140 mm Hg au prezentat o reducere semnificativa de 15 mm Hg a PS si 7 mm Hg a PD ca urmare a consumului de seminte de in.”

Concluzia finala a fost urmatoarea: „Semintele de in au avut unul dintre cele mai puternice efecte antihipertensive obtinute ca urmare a unei interventii de natura alimentara.”

Beneficiile pentru sanatate ale semintelor de in sunt la fel de complexe ca si componentele remarcabilei seminte. Fiecare component in parte, fibrele, lignanii si acizii grasi omega-3, poseda beneficii unice pentru sanatate. De fapt, in ultimul deceniu sute de studii au fost efectuate asupra semintelor de in intregi sau despre componente ale acestora, reflectand valoarea lor terapeutica in peste 100 de afectiuni. Printre beneficiile confirmate stiintific se remarca prin importanta proprietatile acestora de a combate cancerul la san, insa sunt si urmatoarele, de valoare in afectiunile cardiovasculare:

  • Modularea colesterolului: Semintele de in pot reduce nivelul total de colesterol, precum si de colesterol LDL si previn oxidarea colesterolului LDL, acesta fiind aterogenic (dezvolta boli de inima).
  • Cresterea circulatiei sanguine: Consumul de seminte de in imbunatateste dilatarea arterelor (brahiale) si reduce presiunea arteriala.
  • Reducerea proteinei C-reactive: Un nivel ridicat de proteina C-reactiva este de obicei un indicator pentru bolile de inima cauzate de inflamatii si este asociata cu un risc marit de evenimente cardiovasculare. Suplimentarea cu lignan derivat din in pare sa reduca proteina C-reactiva la bolnavii de diabet de tip 2 – un segment de populatie expusa unui risc marit de boli cardiovasculare si evenimente cardiace.

Inul confera efecte cardio protectoare si prin activitatea sa anti inflamatorie, datorata in mare parte abundentei de acizi grasi omega-3 si fibre, care stimuleaza eliminarea grasimilor oxidate, a colesterolului, a toxinelor solubile in grasimi si a resturilor metabolice.

Surse:
http://www.greenmedinfo.com/blog/evidence-flaxseed-heart-disease-reversing-food
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24126178

Articol relatat de portalul viataverdeviu.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.