Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Semne că ești mai stresat decât ai putea crede. Legătura dintre stres și demență, dovedită de un studiu recent

Fie ca la serviciu ai mai mult de lucrat ca niciodata, ai avut de facut cumparaturi multe si de organizat un eveniment important sau te tot certi in ultima perioada cu persoanele apropiate, care ar trebui sa fie cele care sa te echilibreze, trebuie sa iei o pauza si sa analizezi ce se intampla cu tine.

Stresul prelungit poate sa duca la boli, probleme psihice, depresii si chiar sa-ti dea toata existenta peste cap. Iata cateva semne ca ai ajuns la limita cu stresul, potrivit Mother Nature Network:

Stari de voma

Chiar oameni celebri, stapani pe ei, povestesc despre perioade in care, dupa ce sustineau discursuri importante, mergeau in culise si vomitau sau se simteau foarte rau. Asta nu inseamna ca ei erau slabi, ci doar ca erau supusi unei presiuni foarte mari, cel mai probabil intinsa pe o perioada mare de timp. Stresul vine cu stari de voma, greata si ameteala, te face sa te doara capul, sa te simti slabit tot timpul si sa arati chiar ca un om bolnav.

Caderea parului

Exista mai multe motive pentru care cade parul, de la probleme genetice pana la medicamente. Dar si stresul este una dintre cauze, putand duce la alopecie areata, o boala autoimuna in care celulele albe ataca foliculii de par, ducand la caderea firelor. O alta boala cauzata de stres este efluviu telogen, care este caracterizata printr-o cadere brusca a parului (pana la 70% din fire).

Partea mai ciudata este ca parul poate sa cada la luni de zile de la un eveniment stresant care a avut loc in viata ta, iar tu nici macar sa nu constientizezi cauza. Evenimente precum un deces al unei persoane apropiate pot sa declanseze acest lucru.

Sangerari nazale

Exista chiar si acum dezbateri pe aceasta tema, nestiindu-se cu precizie daca stresul singur poate sa duca la sangerari nazale. Cu siguranta, insa, stresul e parte integranta din cauza complexa. Cand stresul creste, la fel se intampla si cu presiunea sanguina. Poti incerca sa o cobori band ceai de hibiscus si alte plante cu efect calmant sau prin meditatie si chiar sport.

Pierderi de memorie

Daca vezi ca incepi sa nu iti mai amintesti anumite detalii, sa nu mai ajungi la intalniri sau sa te intorci acasa fara anumite alimente trecute pe lista de cumparaturi, este posibil sa ai probleme la nivelul hipocampusului, dupa cum spune dr. Jeffrey Rossman, psiholog la Canyon Ranch, din Lenox, Massachusetts. Se intampla asa ceva din cauza ca nu prea esti in apele tale in ultima perioada si fie ai prea multe lucruri de rezolvat, fie anumite ganduri nu-ti mai dau pace.

Nivelul cortizolului creste si creierul incepe sa dea rateuri. Incearca sa gasesti sursa stresului, pentru a eradica problema si a avea din nou o viata linistita, organizata. Daca trebuie sa retii foarte multe informatii, nu te sfii sa notezi o parte din ele, astfel incat sa nu-ti suprasoliciti memoria.

Imunitate slabita

Poate ca cel mai des intalnit efect al stresului este reprezentat de o imunitate slabita, de care iti poti da seama din faptul ca te imbolnavesti mult mai des decat o faceai in mod normal. Stresul afecteaza hormonii care regleaza sistemul imunitar, micsoreaza timusul, glanda care produce anticorpii, si distruge telomerii, genele care fac posibila reproducerea celulelor sistemului imunitar.

O modalitate buna prin care sa sa iti imbunatatesti sistemul imunitar este sportul, minim 30 de minute pe zi fiind indicate.

Transpiratia in exces

Toata lumea stie ca transpira mai mult atunci cand este stresata, dar unii oameni sufera de hiperhidroza, transpiratie excesiva care afecteaza in special palmele si picioarele. Yoga si meditatia ajuta la reducerea acestui fenomen. Daca mergi la medic, el iti va spune cum poti sa rezolvi sau macar sa o ameliorezi.

Faptul de a fi stresat constant măreşte riscul instalării bolii Alzheimer, sugerează un studiu recent. Studiul a fost realizat pe animale de laborator, dar procesele cerebrale implicate sunt similare şi la oameni: cercetătorii consideră că hormonii de stres inhibă activitatea creierului.

Hormonii de stres sunt secretaţi în cantităţi mari în situaţii tensionate şi afectează negativ funcţiile cerebrale, iar dacă nivelurile acestor hormoni sunt mereu ridicate – cum se întâmplă în situaţiile de stres cronic – acest fapt poate predispune la apariţia bolii Alzheimer.
Teoria a fost testată în cadrul unor studii pe şoareci, realizate de cercetătoarea Sara Bengtsson la Universitatea Umea din Suedia.

Dr. Simon Ridley, care conduce departamentul de cercetare în cadrul  organizaţiei britanice Alzheimer’s Research UK, afirmă că este important să se ţină seama de faptul că studiul nu a fost realizat pe oameni şi că sunt necesare mai multe cercetări, pe subiecţi umani, pentru a înţelege posibilele legături dintre stresul cronic, declinul cognitiv şi boala Alzheimer. Studii anterioare au sugerat că ar exista o legătură între aceste elemente, dar ea trebuie clarificată prin studii viitoare.

„Dacă am putea înţelege mai bine factorii de risc pentru boala Alzheimer, am putea să convingem oamenii să facă, în stilul lor de viaţă, schimbări care să reducă acest risc. Deşi după aceste cercetări [pe animale] nu putem spune cu certitudine că stresul cronic provoacă maladia Alzheimer, există şi alte motive legate de sănătate, care ne îndeamnă să întreprindem acţiuni pentru reducerea nivelului de stres”, a adăugat el.
„Cercetările pentru înţelegerea cauzelor bolii ar putea duce la identificarea unor noi căi de tratament şi trebuie să investim în cercetare pentru a îmbunătăţi cu adevărat vieţile oamenilor.”

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.