Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Simbolul Vieţii, Prăznuirea Sfintei Cruci. În mijlocul Postului Mare, Crucea se înalţă ca un steag victorios

duminica-sfintei-cruci

sursa foto: ortodoxia.rol.ro

Simbolul Vieţii  Prăznuirea Sfintei Cruci în a treia duminică a Postului Paştilor este menită să-i întărească pe cei care postesc. Crucea este semnul tainic al suferinţei mântuitoare.

Astăzi este Duminica Sfintei Cruci. A treia duminică din Postul Paştilor. Prăznuirea Crucii la jumătatea Postului Mare nu este întâmplătoare. Care este semnificaţia acestei zile, plasată în mijlocul celui mai important dintre posturile de peste an?Crucea şi Pomul Vieţii„Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă în primul rând că, după cum în mijlocul Raiului era sădit Pomul Vieţii, tot aşa în mijlocul Postului Mare al Sfintelor Paşti este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cruci celei de viaţă făcătoare.

De ce? Pentru că păcatul neînfrânării (nepostirii) şi neascultării lui Adam se vindecă prin înfrânare sau postire faţă de cele materiale şi prin ascultare faţă de Cuvântul lui Dumnezeu.Adam şi Eva au pierdut Raiul şi Pomul Vieţii pentru că nu au postit şi pentru că nu au ascultat de Dumnezeu. Noul Adam, Iisus Hristos, făcându-Se ascultător până la moarte, şi încă moarte pe Cruce, ne-a dăruit Pomul Vieţii, El Însuşi fiind Pomul vieţii, care Se dăruieşte nouă în Sfânta Euharistie”, explică ieromonahul Makarios Simonopetritul.Crucea, ca steag victoriosDuminica Sfintei Cruci, plasată la jumătatea Postului Mare are şi rolul de a-i îmbărbăta pe credincioşii osteniţi, pentru a rezista până la Înviere.

Credincioşilor le este arătată „Crucea ca fiind steag de biruinţă a lui Hristos asupra păcatului şi asupra morţii, precum şi semn luminos al Învierii” mai spune părintele Makarios. „Taina Învierii este ascunsă în Cruce ca iubire jertfelnică, iar taina Crucii îşi arată slava ei în lumina Învierii. Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne spun că împăraţii biruitori, când intră într-o cetate, mai întâi trimit înainte semnele biruinţei sau stindardele lor, ca să binevestească tuturor că vor veni în cetate biruitori.

În mod asemănător, în mijlocul Postului, se ridică stindardul credinţei noastre, Sfânta Cruce, simbolul Răstignirii şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru a ne încuraja sau întări în lupta cu ispitele plăcerilor (lăcomiei) şi ale durerii (teama de necazuri şi greutăţi), întrucât Crucea este semn al biruinţei iubirii smerite asupra păcatului şi asupra morţii, adică semn al Învierii.De ce a murit Iisus pe cruce?

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa explică: „Când Mântuitorul a decis să Se jertfească pentru mântuirea lumii, El a ales ca instrument de tortură şi de moarte pentru Sine, cel mai infam mijloc de pedeapsă pe care îl avea lumea vremii în care a trăit: crucea. În concepţia popoarelor asiatice şi, prin împrumut, chiar şi imperiul roman, crucea era mijlocul de moarte chinuitoare pentru marii tâlhari, pentru ucigaşi.

Unii creştini, în special pe vremea perse­cuţiei lui Nero, erau crucificaţi, unşi cu smoală şi li se dădea foc pentru a arde de vii, ca nişte torţe pentru mărturisirea lui Dumnezeu şi a lui Iisus ca Mântuitor al lumii de către cei care îl predicau şi acceptau să moară pentru El”. Răstignirea lui Hristos transformă Crucea: „Nimeni nu mai poate vorbi acum de cruce şi de moartea pe cruce, făra a se gândi, mai departe, la Învierea lui Iisus după moartea pe cruce şi, implicit, la învierea noastră a tuturor, cei care au făcut cele bune spre învierea vieţii, iar cei care au făcut cele rele, spre învierea osândei. (Ioan 5: 29)”.

În mijlocul Postului Mare, Crucea se înalţă ca un steag victorios, pentru a-i îmbărbăta şi întări pe cei ce se nevoiesc postind. Ea le vesteşte că, la sfârşitul încercărilor, oricât de grele, se află bucuria biruinţeiPĂRINTELE CALCIU EXPLICĂCrucea este axa lumii. Ea stă la baza întregii creaţiiToată creaţia este bazată pe organizarea materiei în formă de cruce. Sistemul de atracţie şi respingere, care este tot o formă de energie în cruce, solicită materia în aşa fel, încât ea nu se poate organiza pe plan orizontal şi pe plan vertical fără a-şi lua ca principiu de aşezare crucea.

Toate fiinţele au o simetrie bilaterală, adică braţul lung al crucii trece prin mijlocul fiinţelor creându-le această simetrie. În reprezentările grafice, tot crucea, braţele ei orizontale şi verticale categorisesc valorile negative (în stânga braţului vertical şi sub braţul orizontal), stabilindu-se astfel o ierarhizare a valorilor în plan intelectual cu care lucrăm ca şi cum ele ar fi materiale. Orice obiect creat de om are ca principiu fundamental în structura lui crucea.

sursa: evz.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.