Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Șobolanii mutanți invadează orașele! Ce spun oamenii de știință

foto; zooland.ro

Orașele Europei sunt tot mai des invadate de șobolani care devin imun la otrăvuri. Devenită deja o problemă de interes major, în Marea Britanie biologii studiază şobolanii de mari dimensiuni, care devin tot mai periculoși.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat populaţiile de şobolani din 17 comitate britanice, constatând că aceste rozătoare se răspândesc cu repeziciune, iar specia a suferit în doar câteva decenii schimbări importante.

Rezultatele testelor genetice au arătat că marele secret al succesului lor ar putea fi rezistenţa la otravă: teste realizate la Universitatea din Huddersfield au dezvăluit existenţa unei mutaţii genetice care conferă rezistenţă la otrăvurile convenţionale folosite pentru combaterea şobolanilor.

Explicația acestui fenomen este una destul de simplă: pentru combaterea acestor rozătoare, oamenii folosesc aceleași otrăvuri pe bază de toxine anticoagulante încă din anii 1950; unii şobolani care au fost mai rezistenţi la otravă – ca urmare a unei mutaţii genetice – supravieţuiesc consumului de momeli otrăvite şi transmit la urmaşii lor genele asociate cu rezistenţa la substanţele toxice folosite pentru combatere, Altfel spus, e vorba despre o selecţie naturală care favorizează supravieţuirea şobolanilor imuni la otravă; datorită acestui fenomen, se înregistrează tot mai mulţi astfel de indivizi în populaţiile acestor rozătoare.

Extrem de îngrijorătoare este și apariția tot mai frecventă a unor exemplare de şobolani de dimensiuni foarte mari; un şobolan de 60 cm lungime a fost prins în luna aprilie în regiunea britanică Cornwall, alţii au fost semnalşi în Kent şi Liverpool, iar fenomenul nu se limitează la Marea Britanie: exemplare gigantice au fost capturate şi în Stockholm (Suedia) şi Dublin (Irlanda).

foto: Imgur

Creşterea rezistenţei la otravă ar putea duce la sporirea efectivelor populaţiilor de şobolani, o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi a economiei, deoarece aceste rozătoare transmit multe boli şi avariază clădirile, spune un specialist care a studiat fenomenul, dr. Dougie Clarke.

Folosirea momelilor otrăvite pentru combatere este controversată, deoarece ele reprezintă un pericol pentru copii, pentru animalele de casă şi pentru fauna sălbatică.

Totuşi, organizaţiile însărcinate cu combaterea dăunătorilor au cerut Uniunii Europene să aprobe folosirea unei noi generaţii de rodenticide (substanţe pentru combaterea rozătoarelor), mai puternice, care să omoare şi şobolanii care au dezvoltat deja rezistenţă la otrăvurile convenţionale. O decizie europeană în acest sens este aşteptată în toamna acestui an.

De altfel, unii cercetători prezic că şobolanii ar putea evolua şi mai spectaculos; foarte adaptabili şi foarte prolifici, ei ar putea deveni de zeci de ori mai mai mari decât sunt acum, mărindu-şi dimensiunile pe măsură ce marile mamifere existente azi vor dispărea, crede dr. Jan Zalasiewicz, de la Universitatea din Leicester.

Sursa: zooland.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.