Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Steaua ”nemuritoare”, descoperită de astronomii de la Observatorul Las Cumbres

foto: Unilad

Conform ScienceDaily, o echipă internațională de astronomi, condusă de Observatorul Las Cumbres (LCO), a făcut o bizară descoperire- o stea care refuză să se oprească din a străluci.

Supernovele, explozii de stele, au fost observate cu miile și în toate cazurile, au marcat moartea unei stele.

Dar, într-un studiu publicat în revista Nature, echipa a descoperit o excepție remarcabilă – o stea care a explodat de mai multe ori pe o perioadă de peste cincizeci de ani. Observațiile lor, care includ date de la Keck Observatory din Maunakea, Hawaii, provoacă teoriile existente cu privire la aceste catastrofe cosmice.

„Spectrele pe care le-am obținut la Observatorul Keck au arătat că această supernova nu arată ca nimic din ce am văzut vreodata”, a declarat Peter Nugent, Senior Scientist și Deputy Division for Engagement Science în Computational Research Division (Lawrence Berkeley National Laboratory), și co-autor al studiul. „În timp ce spectrele prezintă o asemanare cu exploziile supernove bogate în hydrogen, ele au crescut mai luminoase și mai lent de cel puțin cinci ori, prelungind un eveniment care, în mod normal, durează între 100 de zile și doi ani”.

Cercetătorii au folosit Spectrometrul de Imagistică cu Rezoluție Mică (LRIS) pe telescopul Keck I, cu scopul de a obține spectrul stelei din galaxia gazdă, și Spectrograful Deep Imaging și Multi-Object (DEIMOS) pe Keck II pentru a obține spectre de înaltă rezoluție ale stelei neobișnuite .

Supernova, numită iPTF14hls, a fost descoperită în septembrie 2014, de către Palomar Transient Factory. La vremea aceea, arăta ca o supernova obișnuită. Câteva luni mai tîrziu, astronomii LCO au observat că supernova a crescut mai luminoasă după ce se stinsese.

Când astronomii s-au întors și s-au uitat la datele din arhivă, au fost uimiți să găsească dovezi ale unei explozii în 1954 în aceeași locație. Cumva, această stea a supraviețuit acelei explozii și a explodat din nou în 2014.

„Această supernova distruge tot ceea ce credeam că știm despre modul în care funcționează. Este cel mai mare puzzle pe care l-am întâlnit în aproape un deceniu de studiere a exploziilor stelare”, a spus autorul principal Iair Arcavi, membru al NASA Einstein la LCO și Universitatea din California Santa Barbara.

Studiul a calculat că steaua care a explodat a fost de cel puțin 50 de ori mai mare decât soarele, probabil și mai mare. Supernova iPTF14hls se poate să fii fost cea mai masivă explozie stelară văzută vreodată. Dimensiunea exploziei ar putea fi motivul pentru care înțelegerea noastră convențională a morții stelelor nu a reușit să explice acest eveniment.

Supernova iPTF14hls poate fi primul exemplu de ” Pulsational Pair Instability Supernova „.

După spusele co-autorului acestui studiu, Daniel Kasen (om de știință la Laboratorul Lawrence Berkeley ), „potrivit acestei teorii, este posibil ca acesta să fie rezultatul unei stele atât de masive și fierbinți încât să genereze antimaterie în nucleul său […] Asta ar face ca steaua să devină violent instabilă si să sufere de erupții puternice repetate pe perioade de ani”.

Acest proces se poate repeta chiar și peste zeci de ani înainte de explozia finală a stelei și de prăbușirea sa într-o gaură neagră.

„Aceste explozii se așteptau să fie văzute doar în universul timpuriu și ar fi trebuit să dispară până în zilele noastre. Este exact ca și cum ai găsi astăzi un dinozaur încă viu. Dacă ai găsi unul, te-ai întreba dacă Acela este cu adevărat un dinozaur”, a spus Andy Howell, liderul echipei de cercetători LCO și co-autor al studiului.

Într-adevăr, teoria „Pulsational Pair Instability” nu poate explica pe deplin toate datele obținute pentru acest eveniment. De exemplu, energia eliberată de supernova este mai mult decât prezice teoria. Această supernova poate fi ceva complet nou.

Astronomii continuă să monitorizeze iPTF14hls, care rămâne luminoasă și la trei ani după ce a fost descoperită.

Nugent a afirmat și că „acesta este unul dintre acele evenimente de tip scratcher […] La inceput am crezut ca a fost complet normal si plictisitor. Apoi, a continuat să rămână stralucitoare si neschimbată, la o lună la alta”.

Sursa: magnanews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.