Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Teoria Pământului Plat versus teoria Pământului Rotund

Încă din Antichitate existau reprezentări ale Pământului, care sugerau mai degrabă o formă de disc decât una sferică.

Așa erau celebrele hărți ”T” sau ”TO”, un cerc pe care se vedeau cele 3 continente cunoscute (Europa, Asia și Africa/ Libya) cu mările intercontinentale în forma literei ”T”, toată lumea fiind înconjurată de Oceanul Planetar în forma literei ”O”. Aristotel și alți gânditori presupuneau totuși forma sferică a planetei, Eratostene chiar calculându-i circumferința destul de precis.

Însă de-a lungul timpului unii au deviat de la această viziune, fie în urma unor observații pseudo-științifice, fie în urma unor interpretări personale eronate ale unor sintagme decontextualizate din Sfânta Scriptură: ”cele patru unghiuri ale pământului”, ”marginea pământului”. Și scrierile altor religii sau filozofii pot fi interpretate ca sugestii ale unui Pământ plat. În prezent, explicațiile acestui concept se bazează foarte mult pe diverse credințe ale unor cercuri ezoterice restrânse.

Aspectul definitoriu al teoriei este forma de disc a planetei. Terra ar avea o poziție statică, Soarele și Luna ar fi mult mai mici și ar orbita pe deasupra discului planetar la o distanță de doar 4000 km… Soarele ar lumina precum un reflector, de aceea este zi doar într-o jumătate a discului.

Lumea este înconjurată de o calotă de gheață, Antarctica, ce funcționează ca un dig în calea apelor oceanice, acestea neputându-se scurge de pe Pământ. Dovezile sfericității sunt incomplete sau minciuni conspirative… NASA, USGS și alte programe de cercetare ascund adevărul…

Noi am spune că este o banală proiecție cartografică polară

Îmi este imposibil să contraargumentez această teorie pe un blog unde aduc în discuție subiecte legate de geoid, elipsoizi, DEM-uri, imagini satelitare, eclipse, fazele Lunii, echinocții etc. Totuși enumăr câteva argumente ale formei sferoidale/ geoidale a Pământului:

  • navelor maritime li se zărește mai întâi catargul/ coșul când se apropie de țărm și abia apoi corpul, ceea ce demonstrează curbura planetei.
  • imaginile aeriene preluate din avion sau de pe vârfurile montane și cele satelitare ne arată curbura respectiv sfericitatea planetei.
  • umbra Terrei proiectată pe lună (în timpul eclipsei de lună) este rotundă. De altfel Teoria Pământului plat nu ar putea explica formarea eclipselor.
  • lungimea inegală a zilei și a nopții de-a lungul anului este efectul coroborării formei planetei cu înclinarea axei și cu mișcarea de revoluție.
  • Datele satelitare și de altă natură, care sunt la îndemâna oricui și pe care le folosim în sistemele GIS, descriu un Pământ sferoidal, nu unul plat.

Cui i-ar conveni să măsluiască milioane de terrabiți pentru ”a ascunde adevărul Pământului plat”?! Investiția în conspirația aceasta ar fi mai costisitoare decât ar fi eventualul profit.

Un cântăreţ american aproape necunoscut României a stârnit Internetul nord-american cu teoria sa: Pământul e plat. Deşi poate pare doar nedus la şcoală, el e, în fapt, o mică parte dintr-o comunitate destul de mare şi în creştere.

Pe Twitter te poţi informa sau poţi să fii ca rapperul B.o.B, să crezi că Pământul e plat şi să vrei să spui întregii omeniri ca să iasă din întuneric. Fizicianul Neil deGrasse Tyson i-a replicat, în mai puţin de 140 de caractere, că deşi crede o aşa prostie, asta nu înseamnă că nu-i poate fi apreciată muzica. N-a fost destul, căci B.o.B a continuat cu un flux de tweet-uri în care a spus că nu există niciun Pământ rotund, totul e o minciună.

Poate cel amuzant tweet a fost acesta: „(Camerele) Go Pro au lentile curbate“, a spus rapperul, explicând astfel curbura Pământului vizibilă în videoclipul săriturii lui Felix Baumgartner. Desigur că aceste camere au lentile wide, pentru a cuprinde cât mai mult, şi deformează cadrul, aşa că să nu lăsăm teoria Pământului plat să moară. „Indiferent cât de sus ai zbura, orizontul va fi la nivelul ochilor“, a mai spus B.o.B, convins că a mai găsit un argument. Au urmat şi imagini parcă făcute în Paint, în care ar fi justificată această lipsă de rotunjimi a Pământului, iar mai spre final rapperul a compus şi o melodie. A, astronauţii şi NASA sunt paznicii adevărului, ei vor să trăim în ignoranţă. Pe lângă Pământ, el se teme că omul n-a ajuns încă pe Lună, dar aceasta e altă teorie.

Vechea Ordine Mondială voia să credem că Pământul e o bilă

În 1543, Papa s-a întâlnit cu Copernic şi cu Aristotel (destul de mort la acea vreme) şi au conturat teoria Pământului rotund. Astfel, au vrut să pună Soarele în centrul Universului, mai apoi în centrul sistemului nostru solar, iar catolicii, evreii, astronauţii şi bancherii, desigur, au păstrat acest secret sute de ani. Lucrarea de bază a acestei teorii este „Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe“, a lui Samuel Rowbotham, apărută în 1881. Are 430 de pagini de Pământ plat şi se pare că deşi a trecut mai mult de un secol de la apariţie se bucură de un real succes printre oameni. Iniţial, era un pamflet de 16 pagini şi a apărut în 1849. În lucrare, scriitorul demonstrează că Pământul e plat. El a murit acum 130 de ani, dar opinia lui încă e valabilă. La fel ca el, grupul îşi bazează ideea pe metoda zetetică, aceasta fiind o alternativă la ştiinţă. Aceasta presupune că observaţiile senzoriale sunt mai precise decât teoria ştiinţifică. Astfel, Pământul e plat pentru că se „simte“ plat, nu trebuie să demonstrezi nimic. Cum ziceam, Rowbotham a scris cartea în secolul 19, astfel că a survenit şi moartea lui între timp. Totuşi, Lady Elizabeth Blount, admiratoare a operei lui, a înfiinţat Societatea Zetetică Universală şi a vrut astfel să ducă mai departe credinţa şi să continue munca maestrului. Organizaţia, care îşi baza credinţele pe o citire subiectivă a Bibliei, şi-a pierdut influenţa după Al Doilea Război Mondial şi până la urmă a dispărut. Din nefericire, a născut epigoni în prezent. În urmă cu câteva luni, The Kernel analiza dimensiunile comunităţii care crede în această teorie. În 2014, Vice a publicat un interviu cu The Flat Earth Society, aceeaşi care există, sub o formă sau alta, de câteva decenii. Această societate deloc secretă este cea care vrea să ne zică adevărul, trebuie doar s-o ascultăm.

Internetul şi zgomotul necredinţei în minciunile Ocultei Mondiale

Noua societate a apărut în 1956, fondată de alt britanic: Samuel Shenton. Acesta a murit în 1971 şi organizaţia lui, care nu producea mai mult de un ziar cu patru pagini – „Flat Earth News“ – prea puţin amuzant şi de ignorat, a fost preluată de Charles K. Johnson. În 1984 a fost chestionat de „Newsweek“ cu privire la Pământ, iar el a spus ca dacă planeta aceasta s-ar roti în spaţiu drept bilă, n-ar exista sus şi jos. Dacă n-ar fi sus şi jos, n-ar fi putut nici Iisus să coboare din cer, din Rai. Din nefericire, teoria a fost ajutată din plin de Internet. Aşa se face că unul dintre credincişio, pe numele real Rich Hopkins, întreţine pe YouTube canalul „MrThriveAndSurvive“ şi are aproape 20.000 de abonaţi. Avea 10.000 în septembrie 2015.

„Aztecii, maiaşii, sumerienii, Biblia, Coranul, toate acestea ne arată că Pământul e plat şi că nu se mişcă. Toate!“, consideră Hopkins. Se ştie bine că aceste credinţe şi cărţi vechi sunt foarte bune chiar şi în prezent, când evoluţia ştiinţei şi cercetării este doar un moft. Înainte de teoria Pământului plat, el era un fel de vraci de secol 21 pe YouTube şi avea un grup de susţinători destul de mic. Noua teorie de care s-a îndrăgostit i-a adus şi o oarecare faimă. În interviul Vice, societatea aceasta a fost întrebată ce spune despre celelalte planete şi ele, destul de ciudat, sferice. „Nu te adânci prea tare în sofisme. Nu înseamnă că, dacă fiecare planetă pare sferică, şi Pământul e sferic. Planeta noastră e foarte specială. În primul rând, e locuită. Şi grecii anticii credeau că Pământul e sferic, pentru că aveau impresia că fiecare corp ceresc e o sferă perfectă, inclusiv Pământul. Şi-au întărit afirmaţiile prin observaţii“, explică aceştia. Astfel, Jupiter poate fi o bilă în spaţiu, dar noi suntem pe o masă a bunătăţii şi evoluţiei potrivite.

Un citat la fel de interesant este următorul: „Ceea ce oamenii cred că e cel mai sudic continent e, de fapt, un zid de gheaţă care înconjoară Pământul. Acest zid de gheaţă are o înălţime de 50 de metri şi funcţionează ca un dig împotriva apelor“, susţin aceştia, ceea ce ar explica de ce nu rămânem fără apă. Toate informaţiile de mai sus se poate să fie adevărul adevărat, Pământul să fie plat, iar noi ceilalţi să trăim în minciună. Ceea ce n-ar explica prea uşor de ce au murit oameni care credeau în rotunjimea Pământului. Despre astfel de teorişti ai conspiraţiei, Nic Sârbu a scris pentru „Caţavencii“ un articol în care a rezumat într-o frază ce se întâmplă cu ei: „Inventarea Internetului este ca zgomotul tare în filmul ăla cu Brad Pitt şi zombi: îi atrage pe toţi idioţii, care ne înconjoară de peste tot“.

Un motiv pentru care astfel de teorii au succes e plăcerea oamenilor de a fi contra credinţei generale. Într-adevăr, uneori cea generală poate fi greşită, dar nu este acesta cazul. Internetul le-a permis unor astfel de oameni să capete atenţie şi altora să preia şi dea mai departe, fără să se gândească, tot felul de teorii. Pe Facebook, Flat Earth Society are peste 10.000 de abonaţi. Nu sunt extraordinar de mulţi, dar sunt cu 10.000 de oameni mai mult decât ar trebui.

Sursa:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.