Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Trandafirul de dulceață. Află care sunt proprietățile sale și ce preparate delicioase poți realiza din petale!

foto: Caietul cu retete

Trandafirul de dulceață este atât de parfumat încât nu e de mirare că deseori apare înconjurat de albine care îi polenizează florile. Petalele acestei flori erau folosite de bunica mea pentru a realiza o dulceață aromată și delicioasă. Ea culegea petalele dimineața, după ce se ridica roua și timpul era însorit și uscat. În articol este prezentat modul cum se realizează această dulceață și credeți-mă gustul ei este excelent, merită să o încercați.

Trandafirul de dulceață este un arbust care poate fi cultivat în grădinile oamenilor, el fiind o încântare petru ochi mai ales datorită florilor dispuse în inflorescențe de 3-5 corole cu petale bătute, roșii sau roz și pedunculul subțire și lung. Parfumul lor plăcut și persistent se simte foarte tare în lunile mai-iunie când bobocii înfloresc. Tulpina trandafirului este ramificată, prevăzută cu ghimpi de 4-5 cm și spini scurți. Frunzele sunt cu perișori mai ales pe nervuri, compuse din cinci foliole alungite, ovale, cu partea superioară verde iar cea inferioară mai deschisă, verde-palid. Fructele de trandafir sunt ca niște măceșe de formă ovală alungită.

Trandafirul de dulceață mai este numit și trandafirul de grădină, trandafirul bulgăresc, trandafirul roșu, trandafirul de câmp, trandafirașul, trandafirul de Damasc, trandafirul pitic, rug și roză de cai.

foto: FamousRoses.eu

Petalele de la trandafirul de dulceață sunt recoltate abia în al treilea an de cultură a acestui arbust. Acestea sunt folosite în scop terapeutic, în cosmetică și gastronomie. Petalele pot fi uscate pe coli de hârtie, în locuri curate și bine aerisite, se păstrează în pungi din hărtie și sunt folosite iarna pentru prepararea unui ceai delicios. Acesta se realizează din 15 g petale de trandafiri la o cană de apă fierbinte, se infuzează timp de 5 minute, se strecoară și se bea. Are efect calmant, antidepresiv și liniștitor, relaxează nervii stomacali, are efect benefic asupra ficatului, splinei, stomacului, stimulează metabolismul, combate oboseala, stările emoționale neplăcute, durerile abdominale, depresia, insomnia, anxietatea, iritabilitatea, starea de spirit proastă.

Petalele de trandafir au numeroase elemente active, substanțe de natură flavonoidică, cianidină, tanin, ulei volatil, zaharuri, cianozid, vitamine (A, B, C, E, K), acid citric, acid malic, pectină și altele. Datorită lor trandafirul are proprietăți calmante, antiinflamatorii, tonice, astringente, antihemoragice și antibiotice.

Din flori se realizează apa din petale de trandafiri care are efect benefic asupra pielii, ajută la tonifierea țesuturilor. Se folosesc 2 kg de petale de trandafiri și un litru de apă, se infuzează și se lasă la macerat o zi, apoi se strecoară și se adaugă în lichidul parfumat 200 ml alcool și 7 g sulfat de zinc; se amestecă și se folosește pentru ten. Dacă se combină apa din petale de trandafiri cu amoniac în cantități egale se obține un remediu foarte eficient pentru eliminarea punctelor negre de pe față. Apa din petale de trandafiri în amestec cu alcool camforat ajută la vindecarea acneei. Cele două ingrediente trebuie să fie în cantități egale.

Pentru pleoape umflate și obosite există un bun remediu care constă dintr-un amestec de apă din petale de trandafiri și ceai de mușețel.

Pentru picioare umflate se folosește apa din petale de trandafiri și glicerină în proporții agale. Se masează picioarele cu acest amestec și pielea va fi suplă și tonifiată.

Infuzia din petale de trandafiri este folosită în tratamentul inflamațiilor bucale, fisurilor organelor genitale, stomatitelor micotice, leucoreei, insolațiilor, rănilor. Se face gargară și se clătește gura cu infuzie din petale de trandafiri și apoi se scuipă. Pentru alte zone și uz extern se fac spălături cu acest preparat.

Pentru hidratarea tenului uscat și obosit se recomandă baia de aburi cu apă și petale de trandafiri. Se pune apa la fiert, deasupra vasului se așează o strecurătoare cu petalele de trandafir, iar cu ajutorul unui prosop pe cap se direcționează aburii asupra feței. Acest tratament este tonifiant și hidratant pentru ten.

Maceratul din petale de trandafiri și vin roșu este un bun remediu pentru stomatite, leucoree, îmbunătățirea aspectului părului.

Dulceața de trandafiri este delicioasă și se prepară astfel:

Petalele de trandafiri sunt frumoase, parfumate, delicate, dar și sănătoase. Se culeg tandafirii dimineața când parfumul lor este intens. Pentru o porție de dulceață sunt necesare 200 g petale de trandafir, o jumătate lămâie, 2 căni de apă și 1 kg de zahăr. Se ține delicat fiecare trandafir și se îndepărtează petalele. Se scutură petalele pe masă pentru a îndepărta toate staminele. Se poate folosi și o sită rară deoarece astfel staminele vor cădea pe masă și petalele vor rămâne în plasă. Partea albă de la petale se îndepărtează cu ajutorul unui foarfece. Se pun petalele într-o strecurătoare și se clătesc sub jet de apă. Se pune apa și jumătate din zahăr la topit într-o oală încăpătoare, se amestecă cu o lingură de lemn. Peste petalele de trandafir se stropește cu zeamă de lămâie și zahărul rămas pentru a se păstra culoarea și înmuia petalele, apoi acestea se adaugă în siropul cald realizat din apă și zahăr. Se amestecă ușor și se lasă la fiert timp de câteva minute, la foc mic, până ce dulceața se leagă. Această dulceață este aromată, gustoasă și un adevărat medicament natural (combate răceala).

Mai multe citiți AICI

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.