Trump „DĂ FOC” la relațiile cu China! Ce a făcut noul președinte al Americii va stârni valuri la Beijing

Donald Trump

Noul președinte al Americii, Donald Trump a purtat o discuție la telefon cu președintele Taiwanului, lucru ce nu s-a mai petrecut din 1979, an în care SUA a adoptat politica unei singure Chine, existând acum riscul ca inițiativa lui Trump să stârnească valuri la Beijing.

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonică, a anunțat echipa lui Trump, citată de agenția France Presse.

Este vorba despre o inițiativă fără precedent din 1979, an în care președintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine, și există riscul ca inițiativa lui Trump să irite regimul de la Beijing.

„În timpul discuției, cei doi lideri au luat notă de stadiul relațiilor strânse din domeniul economic, politic și de securitate dintre Statele Unite și Taiwan”, se arată în comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la președinte american.

Potrivit Agerpres, un oficial din cadrul reprezentației taiwaneze de la Washingtona evitat să confirme discuția, însă a apreciat că acest pas este unul ”istoric”, primul de la momentul în care America a rupt legăturile diplomatice cu Taiwanul.

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri. Președintele ales al SUA a mai discutat cu președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore.

Donald Trump le-a răspuns pe rețeaua de socializare Twitter celor care îl critică pentru că a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului, sfidând o cutumă diplomatică de aproape 40 de ani, transmite AFP.

Republicanul a vrut să clarifice, mai întâi, cui i-a aparținut inițiativa de a purta această discuție. „Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

Mai târziu, Trump a revenit cu un nou mesaj: „E interesant că Statele Unite vând anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”.

Casa Albă și-a reafirmat, vineri, angajamentul față de politica unei singure Chine, după ce echipa lui Donald Trump a anunțat că președintele ales a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului, o inițiativă fără precedent din 1979, de la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două părți, transmite AFP.

„Nu s-a schimbat nimic. Rămânem consecvenți politicii unei singure Chine”, a declarat, pentru AFP, Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC).

sursa: evz.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *