Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Ultimul prieten al lui Ceaușescu- Robert Mugabe, ”Ceaușescu african”

Ultimul prieten al lui Ceaușescu: Cum s-a sfârșit dictatura lui Mugabe în Zimbabwe, după 37 de ani

Robert Mugabe, fost luptător pentru independența țării, devenit premier, apoi președinte transformat în dictator a fost înlăturat miercuri de la putere de armată în urma unei lovituri de stat. Mugabe, un prieten al lui Nicolae Ceaușescu, se afla la putere de 37 de ani și intenționa să predea conducerea țării soției sale. Planul nu a funcționat.

Robert Mugabe a fost o figură cheie în lupta pentru independență în Zimbabwe, în cadrul unui război de gherilă al localnicilor împotriva minorității albe care preluase controlul țării.

Când a fost ales premier în 1980, Mugabe a fost apreciat pentru abordarea pragmatică în privința rivalilor politici, inclusiv a minorității albe, dar și a economiei. În scurt timp însă, noul lider și-a arătat adevărata față.

Zdrobirea Opoziției

Între 1983 și 1987, după izbucnirea unui conflict între cele două partide aflate la guvernare, mii sau zeci de mii de oameni au fost uciși de o unitate de elită a armatei, aflată direct sub conducerea lui Mugabe.

Conflictul intern a luat sfârșit în 1987, când partidul rival, ZAPU, a fuzionat cu partidul lui Mugabe, ZANU, pentru a forma ZANU-PF (Uniunea Națională Africană din Zimbabwe – Frontul Patriotic), care a devenit partidul stat.

La mijlocul anilor ’90, Mugabe a început o campanie de redistribuire a pământului, în timpul căreia fermierii au fost alungați de pe terenuri de mulțimile înfuriate. Un declin economic a urmat acestor măsuri.

Un calcul greșit

După 37 de ani petrecuți în fruntea statului, Mugabe a fost în cele din urmă oprit. Situația de criză a izbucnit după ce dictatorul, în vârstă de 93 de ani, l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, pentru a preda puterea soției sale.

Generalul Constantino Chiwenga l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

Chiwenga a mai susținut că armata ar putea prelua temporar conducerea țării. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.

Miercuri, această amenințare a fost îndeplinită. Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina „criminali” apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980, relatează BBC.

Totuși, fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, a fost numit președinte interimar.

Prietenul lui Ceaușescu

Robert Mugabe a fost unul dintre prietenii lui Ceaușescu, iar în ultimii ani a fost deseori comparat cu dictatorul român.

Un portret făcut în 2002 de ziarul L’Express, vorbea despre Mugabe ca despre un „Ceaușescu african”.

Armata a preluat controlul în cursul nopţii de marţi spre miercuri pe străzile din Harare, capitala Zimbabwe, efectuând o operaţiune destinată, potrivit ei, eliminării „criminalilor“ din jurul dictatorului Robert Mugabe, aflat la putere de 37 de ani.

Conform Reuters, soldaţii au blocat căile de acces către principalele clădiri guvernamentale, Parlament şi tribunalele din Harare. Baricade din tancuri au fost plasate în jurul Parlamentului, transmite AFP.

Mai multe explozii şi focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii.

Ofiţeri din cadrul armatei au spus la televiziunea de stat că Robert Mugabe este sănătos şi în siguranţă, precizând că vizează persoane din anturajul său.

Însă confuzia domneşte în această ţară din sud-estul Africii, unii susţinând că Mugabe, premier în perioada 1980-1987 şi preşedinte din 1987 încoace, este de fapt în arest.

Explicaţiile armatei

„Nu este o lovitură militară de stat“, a dat asigurări un general.

„Asigurăm naţiunea că Excelenţa sa preşedintele şi familia sa sunt sănătoşi şi că securitatea lor este garantată“, a adăugat el, subliniind că operaţiunea armatei vizează „criminalii“ din anturajul şefului statului.

Un militar se adresează la televiziunea de stat după intervenţia în Harare FOTO Le Monde

O sursă guvernamentală, citată de agenţia Reuters, a declarat că armata l-a arestat pe ministrul de Finanţe Ignatius Chombo, un membru important al „Generaţiei 40“, aripa tânăra a partidului Zanu-PF. „Generaţia 40“ este condusă de Grace Mugabe, soţia dictatorului.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.