Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Un brașovean a inventat anvelopa care produce curent

foto: greatnews.ro

Aceasta ar putea crește de patru ori autonomia mașinilor electrice

Brașoveanul Răzvan Basarabeanu a brevetat o anvelopă care produce curent. Ea poate fi folosită pe mașinile electrice a căror autonomie poate fi sporită de 4 ori.
Răzvan a depus la OSIM actele pentru cererea de Brevent de Inventie în 2010, dar din lipsa banilor pentru a achita taxele de urgentare, ea a fost emisă abia anul trecut. Ideea lui Răzvan este are protecție doar la nivel de țară, însă este recunoscută internațional.

Tot din cauza lipsei resurselor, brașoveanul nu a reușit să conceapă un prototip, iar în primavara acestui an, Goodyear, o companie gigant din domeniul producerii de anvelope, a venit cu un prototip asemănător cu cel dezvoltat de Razvan.

„Ideea a pornit în urma unui studiu asupra cristalelor piezoelectrice în 2010. Proprietatea lor de a dezvolta energie electrică în urma deformării mi s-a parut mai mult decaât interesantă. Știam că aceste cristale au fost folosite în tot felul de aplicații precum amplasarea lor în călcâiul pantofului, sub pavelele pietonale sau chiar în asfalt. Ideea era de a furniza curent electric unor consumatori mobili sau unor echipamente ce nu au în apropiere o altă sursă de energie”, povestește brașoveanul pe blogul său.

„În decembrie 2010 am depus actelele necesare pentru Cererea de Brevet de Invenție la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.). Neavând destule resurse financiare la acea dată, nu am reușit să achit taxa pentru recunoașterea internaționala a brevetului în timp util, astfel, brevetul are protecție doar la nivel de țară, dar recunoaștere internațională. Am incercat în martie 2011 să vorbesc cu diferite instituții sau companii pentru dezvoltarea acestui proiect, dar fără succes, toată lumea era reticientă asupra ideii”.

La finele lunii mai, OSIM a eliberat Brevetul de Invenție Nr. 127602 , ce atestă unicitatea ideii. După obținerea brevetului, câteva companii s-au arătat interesate de dezvoltarea proiectului, „însă, mereu discuțiile s-au lovit de problema prototipului”. „Nu există un model fizic care să arate întocmai funcționalitatea lui. Am încercat la multe firme din domeniul producerii de circuite și integrate, dar fără rezultat. Astfel, realizarea modelului a fost imposibilă”, povestește Răzvan Basarabeanu.

În martie 2015, la Geneva, a fost prezentată o nouă anvelopă revoluționara, un prototip produs de cei de la GoodYear. „Ideea este identică, introducerea de cristale piezoelectrice în interiorul structurii anvelopei cu scopul de a produce electricitate, iar transferul de energie este realizat prin cabluri”.

sursa: bizbrasov.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.