Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Un computer a început să descifreze cel mai misterios manuscris din lume

Manuscrisul Voynich are 240 de pagini și o vechime de aproximativ 600 de ani. A fost descoperit în 1912, într-o mănăstire din Italia, dar nimeni nu a reușit să-l traducă până acum.

Textul pare să fie scris într-un cod secret, iar conținutul manuscrisului este foarte diferit. Pe lângă text, include ilustrații detaliate cu plante exotice, stele, nuduri, dar și un desen celebru care îl înfățișează pe diavol, scrie independent.md.

Mulți criptografi au încercat să-l traducă, dar nici măcar echipa care a descifrat codul Enigmă, folosit de naziști, nu a reușit să înțeleagă acest cod medieval.

Acum, cu ajutorul unui computer și al algoritmilor de inteligență artificială, cercetătorii încep să dezlege marele mister care înconjoară manuscrisul.

Greg Kondrak, expert în computere la Universitatea Alberta, a folosit inteligența artificială pentru a identifica mai întâi limba în care a fost scris textul, potrivit yoda.ro.

Astfel, el a aflat că manuscrisul este redactat în ebraică, iar codul presupune renunțarea la vocalele din cuvinte și schimbarea ordinii literelor.

Computerul nu a tradus încă întregul manuscris, dar a descifrat prima propoziție din text, care, deși are sens, e totuși ciudată pentru începutul unei cărți.

Iată ce scrie: “Ea a făcut recomandări preotului, stăpânului casei și mie și oamenilor”.

Chiar dacă un calculator poate traduce corect cuvintele din manuscris, înțelesul lor rămâne în continuare un mister, iar pentru asta va fi nevoie de ajutorul istoricilor specializați în vechea cultură ebraică.

Un algoritm nu va putea niciodată să intuiască semnificația mesajului pe care autorul a încercat să-l transmită autorul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.