Incident al Războiului Rece. Un avion mig-23, al carui pilot se catapultase, zboară singur până în Belgia

fantome 04

Una din cele mai incredibile intamplari ale Razboiului Rece s-a petrecut la inceputul lunii iulie 1989: un avion militar rusesc, al carui pilot se catapultase, a continuat sa zboare din Polonia pana in Belgia, unde s-a prabusit peste o casa.

Incidentul s-a petrecut in dimineata zilei de 4 iulie 1989. Col. Nicolai Skuridin decoleaza cu MiG-ul sau 23 de la baza din orasul polonez Kolobzreg, situat la Marea Baltica. Zborul este unul de antrenament, nimic neobisnuit, doar rutina. In timpul decolarii, motorul pierde brusc din putere din cauza unei defectiuni. Pilotul considera ca altitudinea de 130-150 de metri nu este suficienta pentru a aduce avionul in siguranta la sol si decide sa se catapulteze.

Motorul, insa, nu se opreste iar avionul ramane in aer, pe pilot automat, indreptandu-se spre vest.

mig_01

Avionul are la bord munitie pentru mitraliera de 23 mm. MiG-ul iese din spatiul aerian al Poloniei, trece in Republica Democrata Germana, intra in Republica Federala a Germaniei, unde este interceptat de doua F15 americane care au decolat de la o baza din Olanda. Abia cand MiG-ul a ajuns in spatiu aerian olandez, pilotii de pe avioanele americane au observat ca nu este pilotat de nimeni, insa n-au primit permisiunea sa-l doboare.

Franta a ridicat cateva avioane Mirage care sa intampine avionul rusesc si sa-l doboare in cazul in care s-ar fi apropiat periculos de zonele locuite. Nu mai este cazul, combustibilul aparatului sovietic se termina dupa 900 de km de zbor si avionul cade in Belgia peste o casa din localitatea Kortrijk, ucigand un adolescent de 18 ani.

sursa: unstory.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *