Este o planta larg cunoscuta si folosita inca din vremea dacilor, denumirea sa originala in limba daca – Prodiarnela – ajungand pana in zilele noastre datorita consemnarii sale de catre Dioscoride, celebrul medic al antichitatii, in tratatul sau.
In ultimele decenii, tataneasa a fost una din cele mai folosite plante pe plan mondial. In Elvetia – tara cu mare traditie in domeniul medicamentelor din plante – mai bine de jumatate din preparatele externe produse in ultimul deceniu au fost pe baza de tataneasa. Industria cosmetica foloseste in prezent intens alantoina – unul din principiile active cele mai importante ale tatanesei – care este practic nelipsita in deodorante si creme de corp.
Din pacate, in uz intern tataneasa a fost mai putin folosita, deoarece ea a fost una din primele victime ale razboiului informational dintre micile firme care produc medicamente din plante si marile concernuri farmaceutice. Acestea din urma au pornit o adevarata campanie de convingere a populatiei si, mai grav, a personalului medical ca plantele sunt… cancerigene – una din cele mai absurde teorii din istoria medicinii. Aceasta teorie sustine ca o radacina de tataneasa este periculoasa, dar recomanda in schimb tratamente cu otravuri cancerigene binecunoscute, cum ar fi preparate cortizonice, diferite tranchilizante cu efecte mutagene, anticonceptionale cu efecte cancerigene. In cele ce urmeaza vom prezenta o descriere obiectiva a proprietatilor terapeutice ale acestei plante, asa cum reies ele din cazurile concrete vindecate.
Efecte terapeutice
Este o planta larg cunoscuta si folosita inca din vremea dacilor, denumirea sa originala in limba daca – Prodiarnela – ajungand pana in zilele noastre datorita consemnarii sale de catre Dioscoride, celebrul medic al antichitatii, in tratatul sau. In medicina populara romaneasca are mai mult de o suta de utilizari, atat intern, cat si extern. Intern este folosita ca cicatrizant si protector in gastrita si ulcer gastric, ca antitumoral in cancer si tumor benigne, antiinflamator in bolile intestinului, emolient si regenerativ epitelial in traheite si faringite, antiseptic si antiinflamator in bolile de rinichi. Extern este considerata a fi un adevarat panaceu, deoarece alina inflamatiile si grabeste vindecarea in dermatoze, inchide si vindeca rapid plagile, grabeste procesele de refacere dupa arsuri, face sa se retraga tumorile exteriorizate si cancerul de piele, reface rapid tesuturile dupa contuzii si traumatisme etc.
Descriere botanica, recoltare si pastrare
Tataneasa este una din cele mai raspandite plante medicinale din flora noastra, fiind intalnita mai ales pe campurile ramase necultivate si mai umede, la marginile de drum, pe terenurile virane, la marginile de padure. Este inalta de 30-100 cm, are frunzele de la baza eliptice, iar spre varf inguste, in forma de lance. Florile, care apar din mai pana in august, sunt de culoare rosie-violacee. Radacinile pornesc dintr-un pivot scurt, ramificandu-se sub pamant.
Recoltarea se face in lunile octombrie si noiembrie sau in martie. Se folosesc radacinile, recoltate in perioada de repaus vegetativ. Cea mai eficienta metoda de recoltare este culegerea in timpul aratului, cand radacinile sunt scoase la suprafata de fierul plugului si pot fi adunate cu usurinta. Pentru cantitati mici se poate folosi cazmaua, cu care se dezgroapa radacinile.
Dupa recoltare radacinile se spala in curent de apa rapid (daca sunt tinute mult in apa mucilagiile se dizolva si astfel scade mult valoarea terapeutica a plantei) si apoi se intind rasfirat la uscat in locuri foarte bine aerisite si lipsite de umiditate. In anumite afectiuni, cum ar fi candidoza vaginala si dermatozele produse de ciuperci, sunt recomandate frunzele, recoltate prin secerare in perioada infloririi.
Gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal
Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de tataneasa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tataneasa reduce aciditatea, favorizeaza cicatrizarea, protejeaza peretii stomacului. De obicei se combina cu inca o jumatate lingurita de pulbere dintr-o planta aromatica aleasa dupa necesitatile pacientului: musetel (pentru persoanele iritabile), valeriana sau sunatoare (pentru gastritele si ulcerele care apar pe fond de anxietate), menta sau lavanda (pentru persoanele colerice), obligeana sau busuioc (pentru caracterele anxios-depresive).
Afectiuni ale gatului, afectiuni pulmonare
(Infectii la nivelul gatului, tuse produsa de cauze diverse, traheo-bronsita, bronsita, pneumonii trenante, tuberculoza pulmonara)
Se mesteca incet o bucatica de radacina de tataneasa, lasand ca principiile active emoliente si regenerative epiteliale sa fie extrase de saliva si sa ajunga in zona gatului. Radacina proaspata are un gust neutru, placut si este deosebit de activa. Radacina uscata va fi macinata in prealabil si va fi mestecata minimum 15 minute inainte de a fi inghitita. Se consuma 3 fragmente de radacina proaspata cu lungimea de 2-3 cm pe zi sau 3 jumatati de lingurita de tataneasa uscata pe zi.
Tataneasa are calitatea de a stimula eliminarea secretiilor toxice din arborele bronsic si plamani, precum si de a stimula refacerea tesuturilor afectate de infectie.
Diaree, dizenterie, infectii intestinale
Tataneasa normalizeaza tranzitul intestinal si opreste procesul bolii prin precipitarea proteinelor din continutul intestinal. Se bea inainte de fiecare masa cu un sfert de ora si de cate ori este nevoie cate un pahar din extractul apos obtinut prin maceratie + decoctie.
Infectii urinare (cistite) si renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi si la vezica urinara
Prin mucilagiile pe care le contine, tataneasa favorizeaza relaxarea tesuturilor, diminueaza starea inflamatorie si opreste hemoragia. Se administreaza de obicei sub forma de extract apos, impreuna cu alte plante: ienupar (ca antiinfectios), merisor si mesteacan (ca anti-litiazice), cate 1 lingurita rasa din fiecare planta mentionata.
Fibrom si adenofibrom mamar si uterin, chisturi ovariene, polipi intestinali si stomacali
Nenumarati pacienti au reusit sa scape de durele si periculoasele interventii chirurgicale folosind tinctura de tataneasa si extractul apos antitumoral pe baza de tataneasa.
a. Se administreaza 1-2 lingurite de tinctura de tataneasa in apa de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face pana la completa vindecare.
b. Se bea extractul apos antitumoral, in trei reprize pe parcursul unei zile.
Alaturi de tratamentul cu tataneasa este foarte important regimul alimentar, fara carne, consumandu-se in mod special morcovi, telina si patrunjel. Nu se consuma alcool! Tratamentul se mentine 40 de zile.
Cancer
Se face tratament cu extractul apos antitumoral. Se tin 3-7 cure a cate 40 de zile cu 10 zile pauza intre ele. Se recomanda in paralel alimentatia crudivora, postul negru. Acelasi tratament este valabil si pentru cancerul cu metastaze.
Pentru tratamentul postoperator al cancerului la gat
Se face un preparat din tataneasa cu miere – 300 g tataneasa rasa la 0,5 kg de miere. Radacina de tataneasa trebuie culeasa proaspata, primavara sau toamna, deoarece numai atunci are alantoina, o substanta foarte activa in lupta impotriva cancerului. Se spala bine cu o periuta fara a se curata de coaja. Planta introdusa in miere se amesteca in fiecare zi cu o lingura de lemn si dupa trei saptamani, preparatul este gata. Atentie, mierea trebuie sa fie naturala si de calitate. Se administreaza cate o lingurita pe zi, intre mese, in asa fel ca sa ramana pe gat, la locul unde a fost operat. Amestecul este si un foarte bun cicatrizant.
Pentru tratamentul cancerului la gat neoperat
Se face un macerat din: 300 g usturoi pisat; 500 g radacina rasa de tataneasa proaspata; 50 g sanziana galbena (Galium verum) maruntita; 50 g propolis solid, maruntit (se gaseste la apicultori); 1 litru alcool diluat de 75 de grade. Se lasa la macerat 10 zile. Se strecoara si se ia cate o lingurita mica cu miere, de trei ori pe zi. Se va inghiti foarte incet, lent, pentru a „spala” cat mai bine gatul.
Guta, hernie
Se prepara un macerat dintr-o lingurita de radacina de tataneasa maruntita sub forma de pulbere, care se lasa vreme de 24 de ore intr-o cana de apa la temperatura de 18-21 grade Celsius, dupa care se consuma nefiltrata. Se beau 3-4 cesti din acest preparat pe zi. Pe parcursul tratamentului se tine o cura de cruditati, care trebuie sa reprezinte 70% din alimentele consumate zilnic. Este bine sa fie consumate sucuri de morcovi, mere, sfecla rosie, care au un efect de drenare hepatica exceptional. Pe o perioada de cateva luni nu se consuma carne, alcool, zahar, margarina.
Tumori exteriorizate, cancer de piele, contuzii, traumatisme minore, leziuni anale si vaginale produse de folosirea irigatorului
Se aplica un unguent de tataneasa pe locurile afectate, de 2-3 ori pe zi, cu blandete pentru a nu produce leziuni suplimentare.
In cazul in care exista infectii, acest tratament este contraindicat, si se vor face fie spalaturi cu decoct, fie aplicatii cu pasta de tataneasa.
Panaritiu, hemoroizi, fisuri anale
Pentru panaritiu se prepara un terci de radacina de tataneasa (se macina putina radacina – foarte bine uscata – prin rasnita de cafea, cat sa iasa o lingurita de pulbere, care se pune intr-o cescuta; peste ea se pune putina apa fierbinte, apoi cateva picaturi de ulei si se amesteca bine). Terciul se intinde in strat gros pe o bucata de tifon si se inveleste degetul afectat. A doua zi, se prepara un ceai de galbenele (infuzie: o lingurita de pulbere la o cana de apa) sau un ceai de tataneasa, insa preparat la rece: 2 lingurite de pulbere de radacina la 0,25 l apa, lasata 12 ore. Se incalzeste usor, apoi se strecoara si se tine degetul (cu pansament cu tot) in acest ceai, pana se inmoaie tifonul. Se scoate pansamentul vechi, apoi se aplica un altul nou, repetand operatia cu terciul. Tratamentul dureaza cam o saptamana. In final, pielea de pe degetul afectat se va lua, dar se va regenera repede.
In fisuri anale si hemoroizi se fac aplicatii locale cu terci de radacina de tataneasa si atunci cand gravitatea afectiunii permite, se fac bai de sezut cu ceaiul preparat la rece din tataneasa.
Arsuri, arsuri chimice, leziuni produse de aplicarea de solutii chimice; fracturi, entorse, luxatii
Se aplica pe zonele afectate pasta de tataneasa, preparata dupa metoda descrisa mai sus.
In cazul entorselor si luxatiilor se pune pasta din pulbere de tataneasa in tifon (formand astfel o cataplasma) si se tine putin la rece inainte de a fi aplicata. In cazul fracturilor, cataplasma se aplica cat mai aproape de locul fracturat, atat cat permite ghipsul, iar in ea se pune un sfert de lingurita de pulbere de ardei iute, pentru a stimula absorbtia principiilor active. Tataneasa accelereaza foarte mult refacerea oaselor si ligamentelor, precum si formarea calusului, grabind de 1,5-2 ori procesul de vindecare.
Ulcer de gamba (inclusiv varicos), leziuni ulcerate in general, escare
Se pun cataplasme cu pasta de pulbere de tataneasa, care se tin minim 1 ora. In cazul escarelor se pun comprese cu ceai de tataneasa preparat la rece dupa metoda de mai sus, umezind crusta permanent cu acesta.
Metoda de obtinere casnica a extractului apos de tataneasa prin macerare + decoctie
– 2 linguri de pulbere de tataneasa se lasa la macerat intr-o cana cu apa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza si se pune deoparte
– pulberea umezita cu apa care a ramas se fierbe in inca o cana de apa 1 minut, dupa care se lasa la racit
– se combina cele doua extracte, iar preparatul se utilizeaza conform indicatiilor.
Extract apos antitumoral
– doua linguri radacina de tataneasa (bucati, asa cum se vinde la Plafar) se lasa de seara pana dimineata la macerat intr-un pahar cu apa; in alt pahar se pun la macerat in apa urmatoarele plante: frunze de nuc (o lingurita de pulbere), coada soricelului (o lingurita de pulbere), musetel (o lingurita de pulbere), rostopasca (o jumatate de lingurita de pulbere – atentie! In cantitate mai mare devine toxica).
– dimineata se filtreaza ambele macerate, iar tataneasa ramasa se pune la fiert la foc mic, cu o cana de apa. Dupa 20 de minute de fiert, se ia de pe foc si se adauga restul de plante ramas dupa filtrare, care se lasa sa infuzeze 10-15 minute
– se strecoara infuzia, apoi se combina cu cele doua macerate la rece. Cu plantele ramase de la prepararea infuziei se pun comprese pe locul afectat.
Unguentul de tataneasa
Se face un unguent din 5-6 linguri de unt clarifiat amestecate foarte bine, dar – atentie – la rece, cu 2 linguri de pulbere de tataneasa (macinata fin cu rasnita de cafea si cernuta de 2 ori prin sita pentru faina alba). Acest preparat se aplica pe zonele afectate de 3-4 ori pe zi.
Pasta din pulbere de tataneasa
Se combina 1-2 linguri de pulbere de tataneasa cu apa calduta, amestecand bine pana se formeaza o pasta, care va fi intinsa pe locul afectat si va fi tinuta 1-3 ore. Pentru arsurile termice, in medicina populara se prepara pasta de tataneasa, nu cu apa, ci cu zer, iaurt sau chiar smantana.