Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Un studiu arată cum o să dispară civilizația actuală: „Surplusul acumulat nu este distribuit echilibrat în societate, dar e controlat de o elită”

saracii-europei.-4-din-10-romani-sunt-socotiti-saraci-dupa-standardele-ue_011

Un studiu finanțat de Centrul Spaţial Goddard al NASA arată că civilizația industrială va intra în colpas în următoarele decenii. Motivul este simplu: greșelile pe care omenirea le-a făcut în trecut vor fi repetate.

Studiul cerut de NASA a analizat folosind modelul HANDY modul cum au decăzut civilizaţiile complexe.

„Căderea Imperiului Roman şi a Imperiului Mongol, Maur sau Gupta, dar şi a Imperiului Mesopotamian sunt dovezi că civilizaţiile avansate, sofisticate şi complexe pot fi fragile şi efemere”, se arată în studiul citat de „The Guardian”, scrie www.rawstory.com.

Cercetătorii au identificat câțiva factori care trebuie luați în calcul – populația, clima, apa, agricultura și energia. Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale.

Studiul vorbește de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în bogați și săraci. Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani.

„Surplusul acumulat nu este distribuit echilibrat în societate, dar e controlat de o elită. Marea masă, cea care produce bogăţia, are alocată doar o porţiune mică, sub nivelul de subzistenţă”, mai arată studiu. Potrivit acestuia, reflectând la realitatea lumii de astăzi, la avansul tehnologiei şi eficientizarea agriculturii şi industriei, colapsul este un lucru dificil de evitat.

Studiul arată că bogații nu vor simţi prea devreme această problemă a societăţii, deoarece ea va veni încet dinspre masele de oameni. Acestea vor avea din ce în ce mai multe probleme, iar, în final, vor trage toată societatea după ele.
Romanii şi mayaşii considerau că nu vor avea niciodată probleme, dacă ne bazăm pe elite, dar societățile au intrat în colaps și au dispărut.

Sursa: dcnews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.