Unele regiuni din nord-vestul Bulgariei doresc să se alipească de România

bg-map-severo-zapad

Trei județe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obținerii unei declarații de independență față de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naționale NOVA, anunta digi24.ro.

Se pare că sărăcia din Bulgaria a atins cote alarmante, dacă bulgarilor li se pare că viața din România este de vis.

Presa bulgară scrie că în unele regiuni din nord-vestul țării un comitet de inițiativă circulă un proiect de referendum, pentru secesiunea regiunilor Vidin, Vratsa, Montana, Kozloduy, Lom și alipirea la România, transmite dcnews.ro citând publicația BudnaEra.

„Nu mai vrem să trăim în sărăcie, spun inițiatorii proiectului: în România salariul minim va fi de 400 de euro în ianuarie, iar salariul mediu este de circa 800 de euro. În Bulgaria își bat joc de noi cu salarii de 200 de euro și pensii de 100 de euro. De ce să mai plătim taxe pentru Sofia și nu pentru București. Am așteptat 30 de ani să vedem o schimbare, spun protestatarii, dar nu vedem decât falimente și sărăcie, iar tinerii emigrează pentru un salariu decent”, scrie lyberti.com.

Chiar dacă trebuie să facă naveta trecând peste cele două poduri peste Dunăre, bulgarii spun că salariile din România îi motivează, fiind chiar și de trei ori mai mari decât în Bulgaria. Oamenii sunt revoltați de ineficiența autorităților de la Sofia, de corupția locală și vor să se organizeze pentru a obține prin referendum separarea regiunii de nord-vest și alipirea ei la România. Inițiatorii protestului spun că, fiind în interiorul UE, legislația o permite, dar solicitarea pentru referendum este blocată de autoritățile de la Sofia.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *