Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Vezi la ce riscuri te supui dacă ești pesimist!

inima-586x319

Nivelul mare de pesimism crește riscul de deces în cazul persoanelor care suferă de boală arterială coronariană (BAC), potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul „BMC Public Health”, informează Medical News Today.

BAC este cea mai comună afecțiune a inimii în Statele Unite, ea fiind răspunzătoare de peste 370.000 de decese pe an. Aceasta survine ca urmare a acumulării treptate a plăcilor de aterom pe pereții arterelor coronare prin care sângele transportă oxigenul către inimă și alte zone ale organismului. Cu timpul, mușchiul inimii este slăbit, apar aritmii — bătăi neregulate ale inimii — și insuficiența cardiacă.

Studii anterioare au arătat că pesimismul — definit drept tendința de a anticipa în mod neplăcut urmărilor unor evenimente — poate avea implicații negative asupra sănătății inimii.

„Nivelurile ridicate de pesimism au fost asociate cu factorii care afectează sănătatea cardiacă, precum inflamația, însă datele cu privire la legătura dintre riscul de deces din cauza BAC și optimismul și pesimismul sunt destul de puține”, notează dr. Pänkäläinen care a decis să afle modul în care aceste trăsături de personalitate influențează mortalitatea în cazul pacienților cu boală coronariană.

Pentru această cercetare, echipa de oameni de știință finlandezi a analizat date de la 2.267 de bărbați și femei din Finlanda, cu vârste cuprinse între 52 și 76 de ani. În timpul studiului, care s-a desfășurat pe parcursul a 11 ani, 121 de participanți au murit din cauza BAC, aceștia declarând la începutul testelor, în 2002, că sunt foarte pesimiști.

În comparație cu subiecții cu o doză mai mică de pesimism, persoanele cu punctajul cel mai mare în ceea ce privește pesimismul s-a observat un risc cu 2,2 mai mare de a muri de BC în următorii 11 ani.

Oamenii de știință au menționat că în cadrul studiului nu s-au descoperit diferențe între subiecții cu o doză mai mică de optimism și cei foarte optimiști în ceea ce privește mortalitatea din cauza BAC.

Chiar dacă aceste descoperiri au caracter observațional și nu pot dovedi cauza și efectul, dr. Pänkäläinen susține că rezultatele indică faptul că nivelul de pesimism poate fi un „instrument foarte util” pentru calcularea riscului de deces din cauza BAC, „alături de alți factori cunoscuți de risc, precum diabetul, hipertensiunea și fumatul”.

sursa: independent.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.