Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slideshow

(Video) Cum să ai o grădină care să nu aibă nevoie de mari cantități de apă

Ar fi minunat să ai o grădină care să nu aibă nevoie de mari cantități de apă pentru udatul de zi cu zi … poți să nu crezi, dar este posibil. Cu ajutorul chipsurilor din vreascuri se poate reproduce terenul umed și bogat atât de caracteristic solului de pădure, fertil pe tot parcursul anului.

Wikipedia descrie astfel mulciul, explicând foarte bine:

Mulcirea este o operațiune efectuată în agricultură și grădinărit, care constă în acoperirea solului cu un strat de material, în scopul de a împiedica creșterea buruienilor, menținerea umidității solului, protejarea terenului împotriva eroziunii și acțiunii ploilor directe, evitarea formării așa zisei cruste de suprafață, reducerea compactării, conservarea structurii și temperaturii solului. (…) Această tehnică permite menținerea unei temperaturi mai ridicate la nivelul rădăcinilor superficiale în timpul lunilor reci și reducerea necesității de apă în timpul lunilor calde. Mulcirea este o metodă foarte mult folosită în practica agronomică sustenibilă, cum ar fi permacultura, agricultura naturală și agricultura biodinamică.

Puteți găsi toate sfaturile și secretele în cartea lui Jacky Dupety, ”Grădina fără apă. Cultivarea biologică cu chips pentru a economisi apă, combustibil și efort”, în care este vorba despre fertilizarea solului cu chipsuri din ramuri verzi, mai precis nuiele tocate care aduc solului substanțe organice importante, ajutându-l să-și ridice capacitatea sa de a reține apa.

În acest mod se va putea evita folosirea de îngrășământ, întrucât substanțele hrănitoare vor proveni direct de la chipsurile de lemn sub forma de așchii care pot avea câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Pentru grădină se folosesc întotdeauna chipsuri din ramuri proaspete, în timp ce biomasa utilizată în industrie pentru cămine este compusă din lemn uscat.
Datorită acțiunii ciupercilor, chipsurile din nuiele se amestecă cu solul formând humusul, cu numeroase avantaje pentru culturile de tip biologic și natural, sănătoase și lipsite de îngrășăminte chimice.
Rezultatele se pot vedea după numai câteva luni, dar în cazul terenurilor foarte aride sunt necesari circa doi ani pentru a putea avea un sol bine structurat.

În Italia Consorțiul de Cartofi din Quarantina Ligure aplică această metodă în câmp, unde se împrăștie uniform ramuri uscate tocate pentru a fertiliza solul fără să mai fie nevoie apoi de irigare și arătură.

O altă metodă pentru a evita irigarea continuă și fertilizarea grădinilor este cea utilizată de Jean Pain, în care terenul de bază al grădinii nu trebuie să fie compactat și în care se folosește compostul de sol de pădure cu vreascuri. Acest strat va avea rol de izolant între plante și sol, la care rădăcinile vor avea acces trecând prin compost.

Un strat ulterior de circa 10 centimetri de mulci va acoperi plantele transplantate, iar în cazul semănării directe, planta nu trebuie să crească direct pe compost, care are rolul doar de a hrăni terenul, ci vor fi semănate în sol.Plantele de transplantat pline de noroi umed, compost și argilă nu vor avea nevoie de irigări ulterioare pe timp de două luni.

Deci dacă aveți intenția de avea o grădină, de ce nu începeți să pregătiți mai întâi terenul cu un pic de mulci?

sursa: elena-tanase.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.