(Video) Modonii, fenomenele bizare pe care oamenii de știință l-au trecut cu vederea timp de zeci de ani

foto: Earth.com

Pentru prima dată, oamenii de știință au fost martorii unui eveniment bizar în dinamica fluidelor. Teoretic, el a fost prevăzut, dar niciodată nu s-a putut demonstra.

În ocean există vârtejuri numite eddy: învârtirea unui fluid și a curentului inversat, creat atunci când fluidul se află într-un regim turbulent de curgere. Drept urmare, fluidul în mișcare creează un spațiu fără fluid, care curge în aval. Acestea se întind până la sute de kilometri și sunt evenimente relativ comune. Dar cercetătorii au observat aceste vortexuri uriașe, care se învârteau în tandem: două vîrfuri conectate în spirală în direcții opuse, scrie noi.md.

Vârtejurile oceanului se îndreaptă întotdeauna spre vest, dar prin asociere se pot deplasa spre est și pot călători de zece ori mai repede, astfel încât transportă apă în direcții neobișnuite de-a lungul oceanului, este explicația oceanografului Chris Hughes de la Universitatea din Liverpoool. ”Ceea ce am descoperit a fost o pereche de eddy, care se învârteau în direcții opuse și se legau unul de celălalt, astfel încât să călătorească împreună peste Marea Tasmaniei. Le-ar lua cam șase luni să o facă”, spune Hughes.

Aceste perechi de vârtejuri sînt numite modoni și în timp ce oamenii de știință au prezis de zeci de ani că s-ar putea forma în ocean, nimeni nu a văzut vreodată unul. Asta pînă cînd Hughes a aruncat o privire de aproape la filmările satelit din jurul oceanelor din Australia. ”Am observat o mică trăsătură în Marea Tasmanului (între Australia și Noua Zeelandă), care se comporta foarte ciudat în comparație cu restul evenimentelor din alte părți”, a continuat oceanograful.

Se pare că filmările prin sateliții au înregistrat aceste fenomene de cel puțin un sfert de secol, doar că nimeni nu și-a dat seama ce erau de fapt. Echipa a scanat imaginile prin satelit, care datau din 1993 și a găsit dovezi ale nouă modoni distinși: opt care se învârteau în jurul Australiei și unul format în Oceanul Atlantic, în sud-vestul Africii de Sud.

Cînd cele două vârtejuri devin înfășurate, cozile lor legate formează un vortex în formă de U sub apă, care se poate menține împreună timp de până la șase luni înainte de a se descompune. Dacă presupunerile sînt corecte, fenomenul ar putea să transporte nu numai apă, ci și căldură, minerale, substanțe nutritive și organisme dintr-o parte a oceanului în altul.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *