Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

MISTERUL incredibil al unei peşteri din ţara noastră! A fost studiată de NASA, are o atmosferă comparabilă cu a planetei MARTE. (VIDEO)

pestera-movile

“Comoara din adâncuri” a fost desoperită întâmplător în anul 1986 de reputatul geolog Cristian Lascu, în timp ce studia proprietăţile solului în vederea construirii unei termocentrale în Mangalia.

Unică în lume, peştera Movile care se întinde pe aproximativ 12.000 de metri pătraţi ascunde un mister greu de explicat, care i-a fascinat şi preocupat intens pe cercetătorii de la NASA. Atraşi de enigma vieţii din peşteră, acestia au făcut cercetări intense la faţa locului, iar concluziile lor au fost de-a dreptul surprinzătoare.

Caverna este unică datorită sistemului de chemosinteză prin care organismele au supravieţuit, în lipsa oxigenului, prin oxidarea unor substanţe minerale.

Peştera adăposteşte câteva zeci de specii noi, printre care şi miriapode, pseudoscorpioni, melci şi păianjeni. Totuşi, vieţuitoarele sunt complet diferite faţă de cele de la suprafaţă: au o culoare pală, iar lipsa vederii este compensată de antenele lor uriaşe, care le ajută să se deplaseze pe întuneric.

Viaţa din grota Movile nu depinde în niciun fel de cea de la suprafaţă. Peştera este gazda unui ecosistem unic în lume, perfect închis şi separat de exterior, unde nivelul oxigenului este foarte scăzut, atmosfera fiind bogată în dioxid de carbon şi metan. Conform cercetărilor, acest ecosistem ar fi izolat de exterior de aproximativ 5,5 milioane de ani, când nivelul Mării Negre a scăzut considerabil, fiind o capsulă misterioasă a timpului, deţinătoare a secretului originii vieţii.

pestera Movile 1

„Când şi cum s-au adaptat vieţuitoarele mediului relativ ostil al peşterii a rămas o întrebare fără răspuns. O altă enigmă a fost sursa de hrană care alimenta bogata comunitate biologică subterană, deoarece în această cavernă nu se infiltrează apă de la suprafaţă care să transporte frunze şi lemne putrede, guano sau alte substanţe organice cu care se mulţumesc de obicei nepretenţioasele vieţuitoare subterane”, susţin reprezentanţii Primăriei Mangalia.

Locul este un adevărat tezaur biospeologic, ale cărui specii de vieţuitoare sunt nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut sau prima lipitoare cavernicolă din lume.

Cercetătorii au comparat mediul din peştera Movile cu acela de pe Marte şi au ajuns la concluzia că, acesta ar fi singurul loc din întreaga lume unde viaţa ar continua chiar şi în urma unui atac nuclear. Totuşi, mediul este toxic pentru oameni, aerul nefiind respirabil.

Pentru a nu pune în pericol acestă descoperire de o importanţă deosebită, accesul în peşteră este interzis. Singurii care pot intra, de maximum două ori pe lună, sunt cercetătorii, în echipe de câte două-trei persoane.

sursa: http://antenasatelor.ro/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.