Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Volvelle, un dispozitiv extrem de intrigant pentru oamenii de știință de astăzi

Ramon Llull, filosof și om de știință născut în anul 1232 în Mallorca, Spania, a fost inventatorul un dispozitiv extrem de intrigant și misterios pentru oamenii de știință de astăzi.

Dispozitivele Volvelles (în latină Volvere înseamnă „a transforma”) erau create doar din hârtie, seamănau cu un astrolab, iar până prin secolul al XVI-lea europenii credeau că au puteri supranaturale, fiind capabile de a prezice viitorul.

Mai mult, persoanele apropiate bisericii le considerau lucrări ale diavolului, consultarea unui astfel de „mașinării” fiind catalogată ca un păcat. Însă, în timpuri mult mai recente, mecanismul a fost recunoscut ca un instrument medieval unic, cei mai mulți considerându-l pe Ramon un geniu neînțeles.

fig6

Conform enciclopediei internaționale Britannica, Ramon Llull are în jurul vârstei de 30 de ani mai multe epifanii, viziuni mistice în care îi vorbește Divinitatea. Bulversat, abandonează Spania și se dedică muncii misionare călătorind în toată Africa de Nord și Asia Mică pentru a-i convinge pe musulmani să se convertească la creștinism. Văzând că nu are foarte multă putere de convingere, creează acest mecanism prin care, cu ajutorul logicii, geometriei și al cuvintelor, încearcă să îl demonstreze pe Dumnezeu.

Concret, potrivit institutului cultural internațional The Getty, specializat în conservarea și interpretarea moștenirii artistice a lumii, la fel ca și un astrolab, Volvelle este alcătuit dintr-un disc gradat, cu un braț mobil poziționat în centrul mecanismului și cu un orificiu la capătul său.

fig2

Mașinăria lui Llull este formată din trei discuri circulare și un fel de alfabet. Primul disc conține un set limitat de litere, numit și atributele lui Dumnezeu. B = bonitas, C = Magnitudo, D = Duratio, E = potestas, F = Sapientia, G = voluntas, H = Virtus, I = Veritas și K = Gloria. Următorul disc rotativ reprezintă gândurile oamenilor în relația cu Divinitatea, iar ultimul făcea legătura din cele selectate de persoana care folosea acest mecanism și un tabel denumit Tabula generalis, unde în spatele unui șir de litere aparent fără noimă se afla răspunsul pe care-l căutau.

fig3fig4

La fel ca și un sistem binar folosit de calculatoarele din prezent, și Tabula Generalis funcționa pe aceleași principii. În spatele unor șiruri neîntrerupte de litere se aflau cuvinte. Potrivit lui Llull, aceste coloane de litere nu reprezintă altceva decât totalitatea înțelepciunii umane. Tabula Generalis este considerată a fi  un subset al tabelului de adevăr al logicii. Logica în sine este formată de toate combinațiile posibile și rezonabile ale noțiunilor introduse pe cercuri… Totuși descifrarea lor astăzi este destul de dificilă, posibiltățile fiind nelimitate potrivit cercetătorilor care le-au analizat. Se crede că nu avem toate datele care au stat la baza sa, are hibe, ori  Llull chiar acest lucru a vrut să demonstreze folosindu-se de dispozitiv – faptul că posibilitățile de găsire ale lui Dumnezeu sunt nelimitate, indiferent cum ne-am folosi de logică sau matematică…

fig5

Dincolo de utilitatea mai mult sau mai puțin înțeleasă a mecanismului, sau a superstițiilor din jurul său, metodele folosite de creatorul ei, considerat a fi un pionier al teoriei mașinilor de calcul, au fost declarate o încercare timpurie de utilizare a mijloacelor logice pentru a produce cunoștințe.

Ideile lui Llull au fost ulterior dezvoltate de către Giovanni de la Fontana și Nicholas Cusanus în secolul al XV-lea. De asemenea și  Giordano Bruno a încercat să folosească sistemul  Lullist în încercarea de a crea un sistem de memorie artificială un secol mai târziu.

În afara de acest mecanism, Ramon Llull a realizat multe tratate religioase, în care vorbește despre o singură religie prin unirea iudaismului, creștinismului și a islamului, dar  și numeroase lucrări științifice despre alchimie, botanică și astronomie, extrem de apreciate în acele vremuri.

sursa: getty.edu

sursa: history-computer.com

sursa: ancient-origins.net

sursa: cunoastelumea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.