Vrei, nu vrei, PLĂTEȘTI! Factura la energie, UMFLATĂ

energia-electrica

Aproape 9 milioane de consumatori casnici şi firme trebuie să acopere, în acest an, 260 de milioane de euro, atât cât reprezintă scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor fabrici energointensive.

Cantitatea de energie pentru care coloşii industriali ai României sunt exceptaţi de la plata certificatelor verzi, în acest an, conform HG nr. 495/2014, este estimată la circa 7 TWh, potrivit datelor Ministerului Economiei, confirmate de Corina Popescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Cine sunt beneficiarii

Un număr de 46 de fabrici energointensive sunt beneficiarele sistemului de exceptare de la plata CV. Funcţie de gradul lor de energointensivitate, exceptarea poate merge de la 40% la 85%. Printre aceste fabrici se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureş, Chimcomplex Borzeşti, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding şi Holcim România.

Mai adăugăm că 120 de lei trebuie să plătească în acest an fiecare consumator casnic pentru energia verde, conform calculelor Capital.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. . Anul viitor, impactul CV în factura la electricitate a fost estimată, de către Ministerul Energiei, la 50 de lei/MWh consumat, în creştere faţă de acest an, când este de 42 de lei/MWh consumat, scrie capital.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *