Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

Cum să creșteți un lămâi chiar la voi acasă

lamai

Cu toții cunoaștem cât este de benefic pentru sănătatea noastră să consumăm citrice sau să le utilizăm în prepararea anumitor remedii naturiste. Acestea sunt pline de vitamine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu. Unele citrice sunt mai ușor de cultivat în încăperi decât altele, și din fericire, două dintre cele mai bune și mai sănătoase pot fi cultivate chiar în curtea sau apartamentul dumneavoastră. Crescându-le acasă veți avea posibilitatea să gustați aceste fructe și să observați diferența de prospețime și calitate, inclusiv vă veți proteja organismul de orice contaminare chimică determinată de creșterea non-organică a acestora. Iată cum să creșteți propriile citrice:

1. Lămâiul

Vă recomandăm achiziționarea unui puiet (2-3 ani), pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește creșterea fructelor. Alegeți un ghiveci de lut sau plastic (cu mai multe găuri în partea de jos), și asigurați-vă că este un pic mai mare decât rădăcina puietului (în cazul în care arborele se maturizează, ar putea avea nevoie de un ghiveci cu adâncimea de 30-40 cm și 17-20 cm în diametru). Puneți puietul în ghiveci și umpleți zona de drenaj cu pietre pentru a îmbunătăți fluxul de aer. Apoi, umpleți ghiveciul cu pământ, însă aveți în vedere că puteți găsi pământ pregătit în mod special pentru cultivarea acestor citrice, astfel încât acestea vor da probabil rezultate mai bune.

Asta este, practic, cam tot ce trebuie de făcut. Asigurați-i copacului aproximativ 8-10 ore de soare pe zi, și udați-l regulat (însă nu excesiv). Este nevoie de aproximativ 6-9 luni pentru ca lămâile să se coacă, astfel încât atunci când acestea au o culoare intensă și sunt moi la atingere, înseamnă că sunt coapte.

Lămâiul poate crește și din semințe.

Pentru a crește un lămâi din semințe veți avea nevoie de următoarele:

 • O lămâie organică pentru că lămâile non-organice conțin adesea semințe ce nu încolțesc.
 • Sol fertil pentru ghiveci. De preferat să conțină turbă, vermiculit, perlit, și îngrășăminte naturale.
 • Un ghiveci pentru plantare cu diametrul de 15 cm și adâncimea de 15 cm.
 • Un ghiveci pentru răsad, cu diametrul de 60 cm și adâncimea de 30 cm.
 • O locație însorită în interior și, eventual, o lampă pentru creștere.

Urmați acești pași pentru a avea propriul lămâi:

 1. Umeziți solul din ghiveci, dar nu exagerat.
 2. Umpleți ghiveciul mai mic cu pământ, lăsând doar 2 cm sub buză.
 3. Tăiați o lămâie și scoateți o sămânță din ea. Înlăturați toată pulpa de pe suprafața sa. O modalitate bună de a face acest lucru este să sugeți pur și simplu sâmburele, până aceasta va deveni curat.
 4. Trebuie să plantați sâmburele imediat, el trebuie să fie încă umed atunci când este îngropat în sol. Plantați sămânța la o adâncime de 1.5 cm în pământ, în mijlocul ghiveciului.
 5. Udați ușor solul de deasupra seminței cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator.
 6. Acoperiți ghiveciul cu folie de plastic transparentă, prindeți bine marginile cu un elastic, și faceți găuri mici în partea de sus cu un creion.
 7. Plasați ghiveciul într-un loc cald și însorit.
 8. Stropiți pământul cu apă din când în când. Nu trebuie să lăsați pământul să se usuce, dar nici nu trebuie să-l îmbibați excesiv. Trebuie doar să aveți grijă ca pământul să fie umed.
 9. După aproximativ două săptămâni trebuie să apară un vlăstar. Dacă aveți nevoie de lumină suplimentară pentru lămâi, puteți utiliza o lampă pentru a suplimenta lumina soarelui.
 10. Aveți grijă ca puietul să crească în condiții prielnice pentru dezvoltare, mențineți solul umed, asigurați-i cel puțin opt ore de lumină pe zi, și puneți doze moderate de îngrășăminte organice.
 11. Urmăriți ca planta să nu fie atacată de insecte sau boli. Rupeți frunzele îngălbenite atunci când este necesar.
 12. Când planta crește și nu mai încape în ghiveciul mic, mutați-o în ghiveciul mai mare. Plantele tinere au nevoie de mai multă apă decât plantele mari, dar în general, toate au nevoie de apă în cantități potrivite.

2. Mandarinul

Dacă doriți să creșteți un mandarin în încăpere, vă recomandăm ca și în cazul lămâiului să alegeți un puiet. Acești copaci tind să înregistreze creșteri mai reușite decât dacă ar începe să fie crescuți din semințe. Pregătiți ghiveciul în același mod pe care vi l-am recomandat în cazul lămâiului (spațios, cu pietre și găuri de drenaj în partea de jos), și oferiți mandarinului lumina soarelui în mod regulat.

Mandarinii sunt foarte potriviți pentru creșterea în încăperi, deoarece de obicei nu cresc mai înalți decât 1.80 m. Udați mandarinul în mod regulat, dar fără să exagerați, după necesitate schimbați ghiveciul în care se află planta, mutând-o în unul mai mare. Culegeți mandarinele de îndată ce capătă o culoare portocalie, deoarece cu fiecare moment ce trece, aroma fructelor dispare.

Sfat: fiți atenți când le culegeți, să răsuciți mandarinele de pe copac astfel încât micul buton din partea de sus să rămână la locul său.

Sperăm că veți folosi aceste metode de creștere a lămâiului sau mandarinului, astfel încât să vă puteți bucura mereu de fructe proaspete și delicioase pe masa dumneavoastră.

sursa: exclusivenews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.