Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Adevărul despre momentul 1968. Cine a salvat, de fapt, România de invazia sovietică

soviet-invasion-czechoslovakia-1968-002

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența de stat.

20 August 1968, cu trei zile înainte de marea Sărbătoarea Naţională a României, Uniunea Sovietică împreună cu armatele altor 4 ţări, Bulgaria, Ungaria RDG şi Polonia invadează Cehoslovacia pentru a opri deraierea de la linia trasată de Moscova, a conducerii lui Dubcek .

Cehoslovacia tindea să devină o altă roată rebelă a sistemului comunist, după Iugoslavia lui Tito, Albania care trecuse făţiş de partea Chinei încă din 1961 şi România care făcea notă aparte în tratat încă de pe vremea lui Dej. Cum albanezii erau prea mici ca să conteze şi să necesite o intervenţie, sârbii prea puternici şi prea aproape de occident  iar România avea deja prea mulţi prieteni şi sprijin, s-a  luat decizia intervenţiei în Cehoslovacia atât pentru a nu se prolifera atitudinea anti-Moscova cât şi pentru a testa reacţia occidentului şi a vedea pe cine poate conta Moskova în cadrul tratatului. A părut puţin surprinzător  sprijinul Ungariei care şi ea fusese corecţionată în 1956 în bătălia dintre Nagy Imre şi Ianos Kadar, sau poate tocmai datorită acelei intervenţii a simţit nevoia să se răzbune şi să facă să simtă şi alţii ce a simţit ea. Pe români Ungaria s-a răzbunat în 1989, Laslo Tokeş ştie cum. Dar asta e altceva. Cert este că România lui Ceauşescu a luat atitudine fermă împotriva intervenţiei, nu numai că nu a participat dar chiar a condamnat,  aş spune cel mai vehement,  această intervenţie aşa cum o „ţară frăţească şi prietenă” nu ar fi trebuit să îşi permită. Multă lume a spus atunci că Ceauşescu şi-a semnat condamnarea la moarte şi că România va simţi talpă rusească cât de curând. Moskova aştepta de mult motivul şi ocazia să ne bage în formaţie, mai ales că atitudinea de frondă a României nu se manifesta doar câteva zile. Să recapitulăm:

 1. Încă din 1963 Gheorghiu-Dej a refuzat sa mai accepte organizarea pe teritoriul românesc a manevrelor militare cu trupe ale statelor din Tratat. România era singurul stat membru care participa doar cu cadre la aplicaţii şi organiza pe teritoriul ei doar aplicaţii pe hartă;
 2. Din aceeasi perioadă, durata serviciului militar se redusese de la 2 ani la 1 an şi 3 luni;
 3. La inceputul anului 1967 România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Federală a Germaniei;
 4. România a fost singura ţară din blocul sovietic care nu a rupt relatiile diplomatice cu Israel în timpul războiului din iunie 1967 aşa cum a fost singurul STAT din cele satelit  sau ocupate de nazişti care nu a trimis evrei în lagărele de exterminare ba mai mult,  a ajutat 400000 de evrei să ajungă în Israel. A spus-o Simon Perez în 2012: „Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre perioade ale istoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au ajutat la construirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şi cultura şi dragostea pentru România”
 5. România a fost primul stat din Europa de Est care a convins o putere occidentală să-i vândă tehnologie nucleară;
 6. România a refuzat accesul sovieticilor la planurile elicopterului de luptă achizitionat din Franţa (ba, se spunecă  a încercat să fure de la sovietici planurile tancului T 72, pentru a le vinde americanilor!);
 7. Delegaţii ale Partidului Comunist Român s-au retras sau nu au participat la o serie de conferinţe internaţionale,  sau au adoptat poziţii separate faţă de poziţia Moskovei  în probleme majore;
 8. România nu a fost prezentă la nici una dintre conferinţele Pactului la care s-a hotarat soarta Cehoslovaciei;
 9. Ceauşescu nu s-a angajat niciodată să dea voie armatelor prietene să intervină în alte state vecine României trecând peste teritoriul României,justificarea lui fiind că  numai Marea Adunare Natională poate decide intrarea unor trupe străine în ţară. Nu era prost românul;
 10. CEAUŞESCU, CA ŞI CAROL I ÎN RĂZBOIUL DE INDEPENDENŢĂ, NU A ACCEPTAT NICIODATĂ CA TRUPELE ROMÂNE SĂ FIE SUB COMANDA ALTOR OFIŢERI DECÂT OFIŢERI ROMÂNI. El spunea că pe teatrul de actiuni militare din Romania FAU trebuie să execute ordinele conducerii naţionale;
 11. Ceausescu a refuzat să voteze numirea lui Brejnev în funcţia de comandant suprem al Pactului în timp de razboi;

19681

Acestea sunt numai o parte din aş spune numai poziţiile oficiale ale lui Ceauşescu faţă de conducerea de la Moskova. Cei care au lucrat în aparatul de partid sau cei cu funcţii în armată şi tratat ştiu şi alte lucruri mult mai dure şi mai picante despre certurile lui Ceauşescu cu conducerea rusă.

Cu asemenea luări de poziţie este de mirare că Ruşii nu au sărit pe Ceauşescu prima oară şi au intrat în Cehoslovacia. Numai că am arătat mai sus de ce. Din surse ale unor servicii secrete şi declaraţiile unora care încă mai sunt în viaţă România era în stand- by. Şi atunci ce l-a apucat pe Ceauşescu să se pună de-a curmezişul? Nu ştia că urmează şi că acţiunea sa era de natură să enerveze şi mai mult pe ruşi? Să nu fi fost informată securitatea sau să nu îl fi informat pe el cu privire la planul ruşilor şi faptul că urmează a avea soarta lui Dubcek?

În septembrie 1968, serviciile secrete britanice şi olandeze reuşiseră să afle detalii ale planului de invadare a României. Potrivit acestui plan, trupele sovietice, ungare şi poloneze urmau să invadeze România pe 22 noiembrie, ora 4.00 dimineaţa. Ministrul de externe britanic, Michael Steward, a transmis la Bucureşti în ziua de 21 noiembrie un telex cu următorul conţinut: „Am analizat informaţiile de ultimă oră şi am ajuns la concluzia că ruşii pregătesc în cel mai scurt timp o acţiune militară împotriva României“. Totalul efectivelor trupelor de invazie urma să se ridice la 150.000 de militari.

Ei bine Ceauşescu ştia, ştia chiar dinainte de invazia în Cehoslovacia ce i se pregătea şi tocmai de aceea a luat o atitudine atât de vehementă, pentru a atrage atenţia occidentului asupra lui şi a căpăta simpatia şi sprijinul lor, pentru a crea în lumea “civilizată” un val de simpatie faţă de România care să o pună la adăpost faţă de o eventuală intervenţie  care era planificată şi în România. Să fim serioşi, nu dragostea faţă de Cehoslovaci a determinat atitudinea lui Ceauşescu ci grija faţă de propria soartă, de soarta României, pentru că era totuşi un patriot. Aici Ceauşescu a jucat magistral, băgându-se singur cu capul în gura ursului, dar sub privirile întregii lumi, provocându-l pe urs care ştia că dacă va curge o picătură de sânge din gâtul lui Ceauşescu, sau i se clinteşte un fir de păr, va fi vânat de tot occidentul. Magistral jucat de Ceauşescu.

ceausescu-cowboy

Pe lângă asta au apărut şi speculaţii, zvonuri vizavi de o armă secretă pe care ne-ar fi lăsat-o Coandă şi care ar fi fost pe bază de laser care ar fid at peste cap sau ars nişte tancuri ruseşti care “arau paşnic“ la graniţa de Est a României în 1968. Nu ştiu dacă a fost doar un basm, o intoxicare şi pe cine viza intoxicarea, cert este că nici atunci şi nici în 89 tancurile ruseşti venite în plimbare la graniţă nu au îndrăznit să treacă.Eu am auzitdespre asta  de la un coleg tot ofiţer de la graniţa de Est,  care spunea că în 89 s-a încercat trecerea graniţei şi “s-a întâmplat ceva”, dar nu ştiu cât e de adevărat.

19682

Dar mai este un adevăr care trebuie spus vizavi de curajul nebunesc al lui Ceauşescu. Acesta se referă la excelentele relaţii pe care românii le aveau cu fraţii sârbi, care aveau cu adevărat o armată redutabilă sub toate aspectele şi care promiseseră sprijin la orice oră împotriva ruşilor. Păcat că aceste relaţii excelente au fost stricate de oficialităţile române de după 89.

Şi mai este un alt aspect, mult mai important care nu trebuie uitat. Deşi toată lumea occidentală a blamat intervenţia din Cehoslovacia şi se uita urât la ruşi, chiar şi americanii, nimeni nu a făcut practic  nimic aşa cum nu a făcut nimeni nici când nemţii invadaseră Polonia în 1939, în ciuda promisiunilor. Ruşilor în 1968 nu le era frică de occident, nici de americani, se poate spune că abia aştepta să îşi testeze şi ea armele nucleare pe care americanii le testaseră în Japonia cu 20 de ani mai înainte. Nu de grija sprijinului occidental mureau ruşii pentru că tocmai asta voiau,  să îşi măsoare puţin forţele pe teritoriul altor state. În plus, cu americanii se bătuseră destul prin ţările africane, prin Vietman, prin Coreea şi îi cam bătuseră aşa că nu erau ei speriaţi de marea armată americană. Este adevărat că tot occidentul a luat atitudine la nivel declarativ vizavi de intervenţia din Cehoslovacia, este adevărat că se lucra pe toate planurile oficiale şi neoficiale diplomatice sau la nivel de servicii secrete pentru dezamorsarea situaţiei, dar nimeni nu îndrăznea mai mult, lumea era prea aproape, doar 25 de ani trecuseră de la ultimul război mondial, nici o ţară nu era complet pregătită pentru încă unul. Este adevărat şi faptul că România primise “asigurări”că dacă va fi invadată  occidentul va lua atitudine  dar ce mai puteau face ei atâta vreme cât în 48 de ore România putea fi invadată şi ocupată din 3 părţi? Nimic. Azi, datorită grijii  de partid şi de stat, chinul s-a scurtat, România poate fi ocupată dintr-o singură parte, în doar 4 ore.

nicolae-ceausescu-1

Revenind la anul 1968, alte declaraţii şi ameninţări le-au oprit ruşilor  planurile şi ele veneau din est, nu din Occident.

După intervenţia din Cehoslovacia, vicepremierul chinez Chen Yi spunea :  „Am fost foarte bucuros să aud că aţi luat măsuri de apărare a independenţei şi suveranităţii naţionale. Sunt convins că dacă veţi fi hotărâţi veţi învinge în cauza dumneavoastră. Noi vă sprijinim”. Iar pe 23 august 1968, Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze în mesajul său cu ocazia Zile Naţionale a României  transmitea: „România poate conta în apărarea independenţei sale pe sprijinul poporului chinez!”.

vizita_oficiala_a_lui_nicolae_ceausescu_si_a_elenei_ceausescu_in_republica_populara_chineza-_vizita_protocolara_la_ciu_en_lai-_iunie_1971

Aceste cuvinte venite din partea unora care nici atunci şi nici acuma nu se joacă cu cuvintele, au avut darul de a convinge marele urs că China era dispusă să intre în război pentru a ne apăra, chiar dacă să admitem că şi din cu totul alte interese decât dragostea frăţească. Ruşii îşi puteau permite să se joace cu oricine, dar nu cu chinezii. Cea mai  nevinovată  pedeapsa a chinezilor ar fi să trimită câteva zeci de milioane de chinezi să ceară azil politic în Rusia sau să trimită câteva milioane de chineză să lupte cu armata rusească cu mâinile goale şi după 5 minute să se predea,  să devină prizoneiri de război. Asta aşa ca anecdotă. Oricum , ruşii ştiau că dacă americanii mai joacă la cacealma, chinezii nu le au cu pokerul  dar îşi pot permite să joace ruleta rusească. Aşa că e mult mai credibil că nu simpatia occidentului l-a salvat pe Ceauşescu ci asigurările venite din orezării.

 Mai târziu o delegaţie românească i-ar fi transmis lui Ceauşescu din partea lui Zhou  Enlai următoarele: „Atâta timp cât va exista China, va exista şi România”. Acuma cât de mult adevăr este în aceste declaraţii şi cât anume o fi rămas din el, cine poate şti? Cuvintele premierului chinez din toamna aceasta ar fi de natură să ne liniştească pentru că şi el amintea de tradiţionalele legături româno-chineze: “Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, „Apa trece, pietrele rămân”, şi unul chinezesc, „Prietenia e înrădăcinată şi va înflori”, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.”

Dar mai amintea domnia sa şi că : „China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE”, a spus premierul chinez.”

Păi sunt tare curios ce vede China mai mare sau mai de aproape, prietenia româno-chineză, sau pilonul pentru cooperarea cu Europa?

În plus, prietenia lui Ceauşescu cu chinezii nu l-a salvat de la asasinat atunci când ruşii şi americanii alături de unele ţări “vecine şi pretine” au pus umărul la înlăturarea celui care începuse să dea   cu flit de data asta nu numai ruşilor ci şi vestului de care nu se mai temea economic şi financiar. Aici Ceauşescu nu a mai avut clarviziune, şi-a făcut prea mulţi duşmani pe lângă el şi nu a putut fi ajutat de prietenii care erau prea departe. În plus a mai fost şi trădat de chiar români, aşa cum a fost trădat şi Antonescu . Ne place sau nu acesta este adevărul iar cei care vor veni trebuie să ştie, pentru că am înghiţit  destul istorie falsificată. Deja o parte din  cei care au pus umărul la trădarea intereselor româneşti după 89 sunt la putere şi fac totul pentru a scăpa de pedepse, de judecată, de responsabilitate, suntem ameţiţi cu privire la acţiunile şi intenţiile lor, se schimbă legi în favoarea infractorilor a hoţilor, a şarlatanilor cu funcţii publice se schimbă valorile se schimbă Constituţia, listele de alegători, legile referendumului în aşa fel încât un număr din ce în ce mai mic de oameni să decidă soarta celor mulţi care nu vor mai avea nici un cuvânt, până la urmă li se va lua şi dreptul de vot pentru că nu au votat cum a trebuit. Deja unii au fost interogaţi de procurorii-preoţi pentru că au ieşit la vot. Deja cei care îşi apără dreptul la viaţă sunt bătuţi şi băgaţi în dube pentru că lovesc în interesele financiare şi şpăgile demnitarilor. Deja  chiar parlamentarii au început să voteze legi pe sub mână, să se înşele între ei şi ei toţi să înşele cetăţenii, votând şi promovând legi prin care se exonerează de toate culpele, se declară intangibili, îşi bat joc de legi şi de Constituţie.  Şi asta este istorie şi asta trebuie să ştie cei ce vor veni . Cine le-o va spune dacă cei care vorbesc sunt legaţi?

SURSE: [1];[2];[3];[4]

18 Comments

18 Comments

 1. vasile

  14 octombrie 2016 at 0:54

  IN SFARSIT…!!! Si repet….IN SFARSIT…!!! Informatia aceasta despre sprijinul chinez in eventualitatea unei tentative de invadare a Romaniei in 68 de catre Rusia, am aflat-o de la un lector in 1974 pe vremea cand eram student in Academia Tehnica Militara si care, in 68 lucra in M.St.M.
  Pana acum, oricui i-am spus-o mi-au zis ca bat campii…nu m-au crezut. Cel putin am multumirea ca informatia circula pe internet si trebuie s-o afle toata lumea, inclusiv cei mai in varsta si care, nici pana la aceasta ora nu stiu de ce rusii nu si-au dus planul pana la capat. Va multumesc pentru articol…

  • tiberiu

   6 august 2017 at 1:10

   vasile,si repet ..vasile..multa lume a stiut acest aspect de atunci ,nu numai Tu,povestea adevarata a fost alta si cu totul alta!Uniunea sovietica s-a facut de rasul Lumii atunci cand..a invadat Cehoslovacia,atuci a iesit la iveala ..cu precadere sferele de influenta! intre capitalisti si Comunisti!(am o corectura pt tine importanta a limbii romane: corect se scrie pe vremea cand eram student LA Academia …cutare si cutarica!nu prea cunosti limba romana!In academie sunt..pereti geamuri si sali de cursuri..etc etc! ceea ce…se stia ..imediat de dupa evenimentele din ’68 ..foarte multe tari au facut front comun..pt condamnarea..URSS ului de atunci! daca iti voi scrie ca noi cei din Timisoara am auzit ca va veni vremea cand Ceaucila va fi inlaturat de la putere si va veni unul pe nume de Iliescu,poate nu crezi nici asta!

 2. gene

  15 octombrie 2016 at 21:06

  Zhou Enlai ( Ciu En Lai ) a declarat in acele zile : „daca rusii ocupa romania, noi ( chinezii ) o vom elibera trecand prin Moscova„ In `69 primul ministru rus [ Drozdenko ? ] a facut o vizita -fulger ( neoficiala! ) la Beijing ( Pekin ) pt A EVITA UN RAZBOI RUSO- CHINEZ ! Fara comentarii

 3. Cristina Druvent

  17 octombrie 2016 at 21:15

  E foarte bine de stiut,eu am trait clipa in care toti barbatii au fost chemati la centrele militare pt a fi inrolati si tote familiile au primit ,in intreprinderile unde lucrau,masti militare de gaze. Am avut ani de zile masca in casa. La televizor,am ascultat discursurile in care Ceausescu spunea ca nu va permite ca o armata straina sa treaca pe teritoriul Romaniei si,fiind la granita cu Rusia,ne asteptam ca asta sa se intample de la o zi la alta. Nu stiam eu prea multe la 11 ani dar simteam ingrijorarea parintilor,bunicilor,vecinilor din discutiile lor. I se pot gasi multe defecte lui Ceausescu dar nu i se poate contesta patriotismul.

 4. Ramon

  31 octombrie 2016 at 9:12

  posibil URSS a examinat toate alianțele lui Ceaușescu. Zvonurile menționate în articol nu aveau nicio valoare, șeful URSS știa cu siguranță adevărul (pulverizarea unor tancuri cu ajutorul laserului). Iugoslavia nu ar fi ajutat România cu armată, nu se putea băga in razboi cu URSS ca să ajute un vecin, iar relațiile Rom-Iug au fost ba rele, ba bune. Poate Cehoslovacia a fost importantă că era la marginea imperiului sovietic, Ungaria avea și ea graniță cu vestul, România era aproape înconjuratî de comuniști (doar Iug nu cânta în favoarea Moskovei). Poate Ceaușescu a fost abil, poate noi am fost norocoși, dar dacă ne gândim la anii 85-89, nu știu dacă am fost norocoși. Ceh, Ung, Pol au ieșit din imperiul comunist de bunăvoie, după 1989, fără morți. La noi revoluția a fost provocată de sovietici, iar 1000 morți este un preț foarte mare pentru ceva care oricum s-ar fi întâmplat. Ceaușescu putea muri natural, sau se putea retrage după alegerile din 1990 (deși aparent nu era posibil) sau putea fi ucis într-o vizită la ”pretini” sau orice altceva. Numai la noi au murit atâția oameni pentr ceva care oricum s-ar fi întâmplat.

 5. pablomison

  14 martie 2017 at 18:34

  In comentariu nu se mentioneaza un fapt real…Ceausescu a fost inconjurat de o multime de tradatori, in functii inalte, care aveau trei misiuni: 1-sa „filtreze” informatiile reale din tara astfel incat sa para ca lucrurile merg foarte bine, 2-sa „filtreze” indicatiile venite dinspre conducere astfel incat aceste indicatii sa fie aplicate cat mai anapoda, 3-sa-i starneasca orgoliul de „mare conducator” astfel incat sa fie urat din tot sufletul de popor. Am trait personal aceste „misiuni” dar fara sa cunosc mecanismele oculte decat mult mai tarziu.

  • Murphy

   15 martie 2017 at 1:22

   inca un lucru: e ciudat cum toate amintirle despre Ceasca se restrang la perioada 1981-1989, cand a platit datoria externa! nimic despre anii 66-80, cand in tara asta s-a trait chiar bine

 6. Remi Rehan

  6 aprilie 2017 at 20:04

  prietenia lui Ceauşescu cu chinezii ,,nu l-a salvat de la asasinat”

  • Admin

   6 aprilie 2017 at 21:38

   Domnule Remi, ce pot să spun? Dacă ați trăit vremurile acelea, le-ți trăit degeaba… V-au distrus comuniștii 7 ani din viață, cei 7 ani de-acasă.

  • gene

   5 august 2017 at 22:38

   „ Cu apa adusa prea de departe nu poti stinge focul de acasa !„ ..proverb CHINEZESC !

 7. Mircea Ionescu

  5 august 2017 at 1:09

  Ma rog sunt unele informatii cu care nu prea sunt de acord, dar in linii mari sa zicemm ca este o informatie relativ corecta. Iar comentariile unele sunt valabile, altele discutabile, precum vor fi si ale mele.

  Si pe mine m-a prins evenimentul la 11 ani, eram la Eforie Sud cu bunicii din partea mamei, mama si frati-miu. Deja la Europa Libera se discuta subiectul, chiar si lumea pe plaje mormaia, dar nu ma interesa pe mine, iar intr-o seara ne-am trezit cu taica-miu ca a venit cu un IMS de la servici sa vina sa ne ia ca suntem in pericol, sa ne invadeze rusii.

  Dupa scandalul ca ce facem cu bunicii… am plecat la Bucuresti mai pe seara. Atunci drumul peste Dunare se facea cu Bac-ul. Cand am ajuns noi la Dunare era spre noapte, probabil ora 20 sau 21, si deja bacul nu mai mergea. Am asteptat circa o ora jumatate, se facuse deja intuneric, ca sa trecem peste un pod militar. Pe langa podul insine care m-a incantat vedeam si trupele cu soldati si pe o parte si pe alta, plus tancuri, etc.

  Dar astea se intampla dupa 21 August, dar pozitie Romania luase mai de mult, inclusiv in momentul in care nu a particpat la invazie, pentru ca fusese o intalnire a Pactului de la Varsovia la care Ceuasescu s-a opus si nu-mi aduc aminte daca a particpat sau nu. Problemele erau dezbatute foarte pe larg la Europa Libera inca de la evenimente din primavara, eu nu le urmaream, dar stiu ca se scria deja in presa noastra, Saptamana cu precadere. In fapt din anul 1968 s-a dat liber ca sa ascultam Europa Libera !?!?

  Pozitia lui Ceausescu fusese deja cunoscuta ca s-a opus, dar invazia cred ca l-a speriat si pe Nea Nicu … si deja era urlet de ajutor catre occident si nu numai. de altfel Ceausescu fusese in Cehoslovacia si a avut o intalnire cu Dubcek. DAR politica este clar ca fost inceputa de Dej.

  Ce-mi aduc aminte din comentariile Europei Libere. Ca deja din 21 August, pe lnaga ca am vazut discursul lui Ceausescu, am inceput sa ascult si eu Europa Libera. Nu as zice ca Occdentul nu a intervenit. SIGUR nu a intervenit in Ungaria, dar acuma de bine de rau s-au implicat. Asa cum spune chiar autorul deja aveam canalele deschise cu ei.

  Deci Armata s-a dus la frontiera inca din August. Primii ca au intervenit in ajutorul nostru au fost Turcia (nu stiu daca NATO). Se comenta foarte mult ca Rusii s-au trezit pe mare cu vasele turcesti desfasurate in Marea Neagra. Venisera in coloana, sa insele radarul, si cand s-au desfasurat erau vrei 11-12 nave. Chinezii au dat declaratia ca ne apara, iar ulterior si-au desfasurat si eu trupele la granita cu URSS. Poate ca in noiembrie sau nu stiu cand. Sigur Franta, chiar De Gaulle a luat atitudine, si parca si presedintele SUA. Iugoslavia de asemenea s-a opus si a aparat Cehoslovacia. Dar nu am putut sa ne bizuim pe ea.

  Acuma cei drept daca de pozitia NATO se mai gasesc documente povestea cu Turcia nu am mai gasit-o in vreo relatare.

  Acuma ceea ce se uita. In majoritatea comentariilor, ca dupa 1968 toate tarile faceau reforme in comunism, reforme care la noi le facuse Dej, si inainte dar si dupa moartea lui Stalin. Si acuma ramane o enigma cum a fost convins Stalin sa se retraga cu trupele din Romania. Asa ca in timp ce China a dat drumul la mici activitati private, si fiecare tara Ungaria, Polonia si final si Cehoslovacia si Bulgaria … Ceausescu le-a inchis aceste reforme, a introdus centura, etc.

  Pe de alta parte nu va mai faceti iluzii, toate marile schimbari, cel putin de la revolutia burgheza incoace, au avut caracter international. Ce era de tradat la Ceausescu? Mai degraba el ne-a tradat si sacrificat. Chiar daca primul semnal a fost in 1956, sigur dupa 1968 au inceput schimbarile.

  Occidentului i se poate reprosa ca ii convenea ca Blocul Comunist sa se devoreze in el insusi, ei indiferent aveau alte interese imperialiste pe care tarile comuniste ii mai incurcau.

 8. Zbucea Mihai

  5 august 2017 at 12:40

  Câți dascăli de istorie cunosc momentele RDG 1953, Ungaria 1956, Carta 77, greva minerilor, Brașov, decembrie 1989 ??? Și să nu uităm 1 dec 1918, că tot e la modă !

 9. gene

  5 august 2017 at 22:35

  Zhou Enlai ( Ciu en Lai ) spunea in acele zile : „Daca rusii ocupa Romania noi o vom elibera trecand prin Moscova !„// Cat despre dec 1989 lui Ceausescu i se potriveste un proverb…chinezesc : „Cu apa adusa de prea departe nu poti stinge focul de acasa !„

 10. piri reis

  6 august 2017 at 16:35

  Falsificarea istoriei in scop propagandistic era si este o arma ! URSS nu a invadat Romania in 1968 pentru ca nu avea nevoie sa o invadeze. Moscova stia exact ca Ceausescu este atat de devotat comunismului incat niciodata nu se va abate de la linia dura a materialismului dialectic si nu va crea brese prin care in tara sa apara idei sau practici capitaliste.Asta a fost adevaratul motiv , restul sunt legende pentru bietul popor vesnic neinstruit ! Vedeti motivele invaziei in Cehoslovacia si veti intelege de ce nu era cazul invaziei in Romania.

 11. Cazacu Victor

  6 august 2017 at 19:48

  Informația este total erronata, da dovada de perpetuarea unor minciuni grosolane, pe care comunismul a fost clădit. .Iată doar câteva aspecte . .SUA se angajase într-un război ce nu-i aparținea, respectiv Razboiul din Indochina . .NKVD-UL sovietic, clădește, pentru susținerea acestui razboi, pe care il inițiale si-l întreținea din plin, un complex propagandistic de proporții apocaliptice, complex ce, începuse sa dea roade neașteptat de bune . .Vedeti doar, cat tam tam se face in mass-media mondiala, atunci cand se aduc acasa cativa sodati americani cazuti pe frontul din Irak sau Afganistan, dar, imaginati-va doar, ca, la inceputul anului 1968, in Indochona mureau, in medie 300 de soldati americani pe zii, spun media, caci erau zile cu peste 1000 de morți. .Copleșită de propaganda sovietica, confruntata cu proteste fără precedent în interior cat și în plan modial, Administrația SUA cauta orice cale posibila sa pună capăt Razboiului din Vi Et Nam, nu oricum ci pe picior de forță. .În acest sens, SUA începe toate procedurile premergătoare începerii unui război nuclear, proceduri la care URSS nu răspunde, din doua motive, ori nu a înțeles procedurile, ori pur și simplu, de teama, le-a ignorat . .Apoi flancul nordic al NATO efectuează o manevra militara de mari proporții la granița cu Cehoslovacia . .Un conflict militar în Europa, intre armata Cehoslovacia și cea germana, contrabalansa și punea în umbra razboiul din Vi Et Nam . .In replica, URSS, prin Tratatul de la Varsovia, organizează inițial, de teama deschiderii unui conflict, doua manevre pe harta, manevre la care, insasi Ceausescu participa . .Ulterior, la Moscova, se schimba total modul de abordare a acestei situații nou create, și se trece la o manevra militara de mari proporții. ,.Manevra a purtat numele de Munții Boemiei și a antrenat cea mai mare mișcare de trupe din istoria moderna a omenirii, .Astfel, 6000 de piese de aviație se deplasează în Cehoslovacia, 4500 de tancuri grele, 1 500 000 de soldati, din care și armata Cehoslovaciei face parte . .Conducerea militara și politica a României participa din plin la pregătirea acestei manevre a Tratatului de la Varsovia dar rămâne ca o Armata de Rezerva. .Teama de un conflict militar
  în Europa cuprinde toți politicieni, militari și factori decidenți din lagarul socialist, asa ca, dau acestei manevre militare, forma unei INVAZII MILITARE, lui Ceaușescu revenindu-i rolul sa condamne, falsa invazie . .Cel mai cuprins de panica dintre toți capii comuniști este Ceausescu . .Ceausescu, puternic panicat de replica ce ar fi putut-o da NATO, depaseste în discursul sau speech-ul primit de la Moscova, drept pentru care este tras imediat de urechi de catre Brejniev . .Ceausescu, se sfătuiește în ascuns cu Titu, omul care este ținut la curent cu intențiile Administrației Americane . .Ca un mic detaliu, în Praga aterizează doar câteva din cele 6000 de avioane ale Tratatului, Armata Cehoslovacia pune la dispoziție infrastructura militara trupelor din Tratatul, ba mai mult, participa, într-o oarecare măsură la manevra militara . .Și o picanterii, cu trei zile înainte de asa zisa invazie, Ceașcă fusese chemat la Praga de catre comandantul Tratatului de la Varsovia

 12. Varga Valentin

  6 august 2017 at 23:03

  Mare minciuna cu Ceausescu si invazia rușilor in Cehoslovacia 1968 !!!! Ceausescu HABAR N’Avea despre invazie deoarece se afla intr-o vizita de prietenie intr-o țara unde nu putea sa fie contactat de servicii !!!! Vezi ziarul vremii ( Scânteia ) in care se arată clar ca pantofarul din Scornicești era in vizita de prietenie in Africa ! Acesta a fost motivul pentru care dupa trei ani, in 1971 americanii au retras României Clauza națiunii cele mai favorizate , moment in care a început FOAMEA in RS Romania !

  • Murphy

   12 august 2017 at 8:01

   tu esti idiot? foame in Romania anilor 70? tara traia bine datorita clauzei americane? ce pro-capitalist imbecil, cu crengi!

 13. otet a.n.

  11 ianuarie 2018 at 10:02

  Multumim pt aceasta lectie de istorie ADEVARATA , patriotismul nu a murit niciodata ,si acest adevar se stia in casele noastre de bunici ,parinti, si noi fiind copii nu am uitat , pacat ,pacat numai ca aceste adevaruri nu mai au atata putere incat sa ne elibereze din scavia din propria tara, santem inlantuiti fiind liberi inca.Dumnezeu sa fie cu romanii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Romanii au pus mâna pe tezaurul lui Decebal printr-un trădător Comorile dacilor au fost cunoscute în Antichitate, constituind o atracţie permanentă. Istoricul bizantin I....

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.