6 lucruri ciudate care, culmea, te fac fericit
Există o rețetă (este adevărat, neplăcută uneori) a fericirii: fă mai mult sport, îmbrățișează pe cineva, ia-ți un labrador sau orice alt animal de companie. Poate fi plictisitor să repeți aceste lucruri la nesfârșit. Însă cercetări recente în legătură cu aceste lucruri s-ar putea să-ți schimbe sistemul de credințe.
1. Filmele dramă
Pune Titanicul pe lista ta de lucruri care te fac fericit. Sigur, povestea tragică de dragoste te va face să izbucnești în lacrimi, însă la finalul filmului îți vei aminti de toate lucrurile frumoase din viața ta și, prin urmare, vei primi o doză mare de fericire, susțin cercetătorii de la Universitatea din statul Ohio. Cu cât povestea este mai tristă, cu atât te vei simți mai fericit la finalul ei, spun oamenii de știință.
2. Înaintarea în vârstă
Scanarea creierului a arătat că, la orice vârstă, celulele noastre cenușii dansează fericite, de fiecare dată când observăm lucruri bune, indiferent că este vorba despre o doză dublă de ciocolată, o femeie frumoasă sau un act de bunătate. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, neuronii noștri reacționează mai puțin la lucrurile negative pe care le vedem sau auzim. Rezultatul: pozitivitatea are de câștigat. Poate tocmai de aceea, într-un sondaj național recent din SUA, 45% dintre persoanele peste 50 de ani au declarat că sunt optimiști cu ceea ce le rezolvă viitorul, iar 60% dintre respondenți au declarat că sunt convinși că arată cu 5 ani mai tineri decât vârsta reală.
3. Un zâmbet fals
Zâmbește și treci mai departe nu este un sfat atât de rău. Zâmbetul fals reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit, conform unui studiu realizat la Universitatea Kansas. Cercetătorii le-au cerut voluntarilor să țină un pix în gură pentru a crea un zâmbet larg, un zâmbet standard sau o față neutră (motivul studiului a fost ascuns participanților). Unora li s-a cerut să zâmbească. Apoi, toți au fost supuși unor teste stresante în laborator. Zâmbitorii, chiar și cei care au mimat zâmbetul, prezentau un ritm cardiac mai scăzut, semn că nu erau prea stresați.
4. Ziua de joi
Potrivit unui sondaj de opinie, Lunea este tristă, Marțea este groaznică și Miercurea este îngrozitoare, cea de-a 4 zi le-a adus oamenilor puțină fericire. Joi este văzută drept noua Vineri.
5. Fă mai puține pentru copii
Femeile care cred în conceptul de „mamă supremă” – adică mamele ar trebui să-și sacrifice propriile nevoi și, continuu, să vină cu activități stimulative și să le ofere fericire copiilor lor – au tendința de a fi mai deprimate decât femeile care cred că „suficient de bun” este, ei bine, suficient de bun. Dacă nu-ți pasă de tine, fă-o măcar pentru copiii tăi. Deprimarea maternă poate interfera cu legătura emoțională dintre o mamă și copilul său și poate duce la creșterea riscului de deprimare, anxietate, probleme cu respectul de sine la copii.
6. Citirea unui ziar
Dacă ai renunțat la abonamentul pentru ziarul/revista favorit/ă este timpul să-ți reînnoiești abonamentul. Răsfoirea unui ziar în locul butonării telecomenzii de la tv face diferența dintre cei mai/și cei mai puțin fericiți oameni, susține un studiu realizat de către Universitatea din Maryland, care a analizat modul în care își petrec timpul liber 30.000 de oameni.
sursa: racoltapetru6.wordpress.com