Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Agent SECRET francez declară: ”Jihadiștii sunt atât de mulți în Europa încât nu pot fi monitorizați. Vor urma noi atentate”

jihadul-islamic

Mai multe state europene inca se afla sub amenintarea unor posibile atacuri teroriste, in special Franta si Belgia, apoi Marea Britanie, Germania si probabil Italia, Spania si Olanda, a declarat pentru agentia Xinhua un expert european in informatii.

„Chiar daca celula terorista care a atacat la Paris si Bruxelles este aproape distrusa (…) gruparea Stat Islamic (SI) va incerca sa-si refaca resursele umane in Europa pentru a conduce alte atacuri”, estimeaza Claude Moniquet, un fost agent al serviciilor secrete franceze, in prezent director al European Strategic Intelligence and Security Center.

Anul trecut, si chiar in 2014, numeroase atacuri puse la cale de SI in Europa au esuat, dar din nefericire trei au reusit. Insa expertul intervievat atrage atentia ca avantajul este totusi de partea teroristilor, intrucat Europa este o societate foarte deschisa, iar oricine ajunge in interiorul spatiului Schengen poate sa se deplaseze liber si sa treaca nestingherit granitele tarilor ce cuprind aceasta vasta zona de libera circulatie.

Cu zece ani in urma in Europa erau circa 1.000 de teroristi, in timp ce acum sunt 5.000-6.000 care au legaturi cu jihadistii sirieni, plus simpatizantii lor raspanditi prin Uniunea Europeana si al caror numar estimat de Claude Moniquet ar fi cuprins intre 10.000 si 20.000. Este pur si simplu imposibil ca acestia sa fie monitorizati, subliniaza expertul franco-belgian.

Pe de alta parte, el se opune ideii crearii unui serviciu secret al Uniunii Europene, intrucat considera ca numai activitatile de combatere a terorismului sunt in interesul comun al statelor blocului comunitar, ale caror interese nu coincid insa la alte capitole. ‘Daca vom crea un ‘CIA al UE’ acesta va fi slab, va avea nevoie de ani pentru a deveni functional si va folosi fonduri alocate politiei si serviciilor noastre de informatii’, apreciaza expertul citat.

El a criticat totodata modul in care UE incearca sa combata terorismul si recomanda statelor blocului comunitar sa-si amelioreze coordonarea, sa-si armonizeze legislatia necesara actiunilor antiteroriste si sa dea un influx politic luptei impotriva terorismului.

Jihadistii folosesc Facebook si mai ales Twitter pentru recrutarea unor noi adepti, iar odata ce contactul cu acestia a fost stabilit, comunicarea si fixarea intalnirilor se fac mai departe cu ajutorul aplicatiilor pentru telefoane mobile, explica Claude Moniquet. Cat despre locurile pe care jihadistii le folosesc pentru operatiunile de recrutare in Belgia, el avertizeaza ca astfel de actiuni nu se mai desfasoara prin moschei, ci pe strazi, prin institutii de invatamant, terenuri de fotbal si alte spatii pentru activitati sportive, in general oriunde pot fi intalniti tineri.

Expertul franco-belgian mai atrage atentia si asupra faptului ca Statul Islamic are nevoie de resurse financiare importante pentru a-si desfasura actiunile teroriste, cum au fost cele de la Paris si Bruxelles. Insa si statele europene au nevoie sa aloce mai multe resurse combaterii terorismului, mai ales sa-si sporeasca numarul politistilor si ofiterilor de informatii.

sursa: http://www.napocanews.ro/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.