Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Ardeiul iute, un medicament la modă

ardei_iute

Capsaicina este numele unei substante care se gaseste in ardeiul iute (Capsicum annum, ardei iute Cayene, Chilli pepper) raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala, in cazul ingerarii. Desi efectele ei au fost observate din cele mai vechi timpuri, abia acum cercetarile moderne ii ofera un loc binemeritat printre substantele cu mare potential de vindecare.

Iata cateva din efectele de vindecare si ameliorare pe care aceasta substanta extrasa din cunoscutul ardei iute – capsaicina, le are in organismul uman.

Analgezic (scade durerea) natural

Cercetarile efectuate asupra capsaicinei si efectele sale in organism ne arata ca aceasta substanta este foarte folositoare in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori in urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau in cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice (Chapman,1997). Studii facute la Universitatea Harvard indica folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice din nevralgia postherpatica. Poate fi utilizata si pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).

Cresterea sistemului imun
Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imun. Administrarea capsaicinei atrage, print-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imun care ajuta la distrugerea bacteriilor si inactivarea substantelor toxice rezultate din distrugerea celulara si a reactiilor alergice.

Actiune antitumorala

Actiunea sa anticancer a fost demonstrata in cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie. „Capsaicina a avut un profund efect anti-proliferativ asupra culturilor de celule maligne in cancerul de prostata”, a afirmat Sören Lehmann, medic si om de stiinta al Centrului Medical Cedars-Sinai si UCLA. Concentratia crescuta de capsaicina a indus stoparea proliferarii mai multor celule canceroase dependente de testosteron.Celulele maligne independente de testosteron au reactionat la capsaicina intr-un fel asemanator.

Scaderea in greutate

Institutul Medical din Anglia, a condus un studiu in 1986 asupra mai multor voluntari, care a aratat ca ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila „topire a caloriilor”, declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.

Afectiuni respiratorii

Uzul capsaicinei in tratamentul racelilor comune are o istorie veche. In Cuba, Brazilia si Peru este folosit pentru aplicatii externe pe piept si gat ori gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsaicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).

Scaderea colesterolului

Capsaicina are efecte de reducere a nivelelor de colesterol din sange. Studiile arata ca actiunea capsaicinei se realizeaza pe doua cai: creste activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grasimilor si scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit ca un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, creste HDL colesterolul („colesterolul bun”) si scade LDL colesterolul („colesterolul rau”) avand rezultate benefice si cazul aterosclerozei (impiedica cresterea placii de aterom de pe peretii vaselor sanguine). Un studiu realizat in India arata ca dieta bogata in alimente picante si ardei chilli (cu continut crescut de capsaicina) si saraca in proteine, are rezultate bune in scaderea greutatii corporale si normalizarea trigliceridelor in organism. Capsaicina se leaga de proteinele din ficat (proteine ce au rol in transportarea grasimilor) ducand indirect la scaderea absorbtiei lor.

Stimuleaza circulatia

Prin efectul sau vasodilatator, capsaicina scade tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard. Se poate folosi pentru stimularea circulatiei la membrele inferioare ori in alte zone afectate. Tot efectul vasodilatator este responsabil si de scaderea durerii in zonele in care se aplica crema cu capsaicina.

Efecte benefice in diabet

Ambele calitati de cresterea a fluxului sanguin si efectele sale analgezice, lucreaza in conjunctie pentru a imbunatati calitatea vietii diabeticilor. Conform Dr. Rud Tandan aproximativ 25-33% din pacientii diabetici au dureri datorate neuropatiei diabetice. Studiile gasite la arhiva Centrul de Cercetari in Medicina Interna USA, arata ca 25 % din pacienti au o calmare a durerii completa dupa tratamentul cu capsaicina, 50% au o reducere semnificativa, iar 23% au sesizat ca nu mai au dureri ori cel putin durerea nu a mai crescut.

Cum putem folosi capsaicina

Datorita tuturor acestor efecte, se recomanda folosirea ardeiului iute (si implicit a capsaicinei) sub forma de geluri, creme ori sprayuri asupra zonelor afectate cat si intern ca tinctura de ardei iute din care se iau 10-30 de picaturi, diluate in apa plata, ori ca pulbere fina in combinatie cu alte plante, in doze bine stabilite de medicul fitoterapeut, fara a ne teme de efectele secundare multiple pe care medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (folosite pentru durere) le au. De asemenea ardeiul iute poate fi folosit in alimentatie ca si condiment, avand in acelasi timp efect vindecator.

Concluzie

Tratamentul cu capsaicina este o metoda naturala de a elimina durerea, evitand efectele secundare multiple pe care le au medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene orale. Singurele efecte secundare ale capsaicinei sunt senzatia de incalzire locala, amorteala temporara si eventuala iritatie locala in cazul uzului indelungat. De asemenea se foloseste cu precautie de persoanele suferind de afectiuni gastro-intestinale (ulcer gastric, gastrita, hemoroizi).

Luat sub indrumarea unui medic, tratamentul cu capsaicina (din ardeiul iute) dovedeste rezultate certe, pe o perioada lunga de timp.

sursa: terapieholistica.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.