Beneficii mai puțin cunoscute ale somnului

1 Beneficiile somnului după studiu

Ați observat, probabil, că un copil știe mai bine dimineața când se trezește lecția sau poezia pe care cu o seară înainte o cam bâjbâia? Există o explicație științifică pentru asta: somnul după studiu activează celulele din creier să facă mai multe conexiuni, susțin cercetătorii. Conexiunile, numite legături dendritice, permit fluxului de informații să circule între sinapse. Dr. Wen Biao Gan, unul dintre autorii studiului care a dovedit aceste efecte: „Un somn bun ajută memoria și studiul individual”.

2 De ce unii oameni dorm doar 5 ore

Despre Napoleon se spune că reușea să se odihnează și să „funcționeze” excelent cu doar câteva ore de somn pe noapte. Acum există și o explicație științifică pentru acest gen de comportament: o mutație genetică permite unei persoane să funcționeze la capacitate normală, chiar dacă a dormit doar 5 ore. Aceasta a fost identificată într-un studiu în care au fost incluși 100 de perechi de gemeni. Purtătorii genei dormeau, în medie, 5 ore pe noapte, cu o oră mai puțin decât geamănii lor care nu erau purtători de genă. Când gemenii au fost testați cognitiv după o perioadă în care au fost privați de somn, purtătorii de genă au greșit cu până la 40% mai puțin. Aceștia se refac mai repede după câteva nopți nedormite. Un somn de 8 ore este suficient pentru purtătorii de genă, față de 9,5 ore cât trebuiau să doarmă ceilalți.

3 Opt ore de somn cu întrerurperi echivalează cu 4 ore

O noapte întreagă de somn, dar cu întreruperi, este egală cu o jumătate de noapte de somn. Într-un studiu recent, participanții au fost treziți de 4 ori în timpul unui somn normal de 8 ore. De fiecare dată, trebuiau să facă un exercițiu pe calculator care dura 10-15 minute, înainte să se întoarcă la somn. Dimineața, dădeau teste legate de atenție și comportament. Efectele negative s-au resimțit asupra atenției și a comportamentului, deoarece se simțeau mai obosiți, deprimați și înceți.

4 Poți învăța o nouă limbă în somn?

Să poți să te trezești și să începi să vorbești chineză sună prea bine ca să fie adevărat, însă există un sâmbure de adevăr în asta. Un studiu recent a testat teoria conform căreia studenții care învață limba daneză pot să își testeze memoria ascultând cuvinte noi în timp ce dorm. La ora 22.00 le-au fost date o serie de cuvinte în daneză și germană, deoarece erau vorbitori de limba germană, pentru a le învăța. Prima serie de elevi a dormit, în timp ce a doua serie de elevi a stat trează toată noaptea. Ambele serii au ascultat niște casete care conțineau cuvintele pe care le-au învățat mai devreme.

sursa: evz.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *