„Bomba” din discursul lui Donald Trump. A lăudat un dictator condamnat pentru crime împotriva umanităţii

donald-trump1scaled

Donald Trump l-a lăudat pe fostul dictator irakian Saddam Hussein pentru că a eliminat ‘terorişti’, atrăgându-şi o reacţie puternică din partea taberei rivalei sale democrate în cursa pentru Casa Albă, Hillary Clinton, relatează AFP, potrivit Agerpres.

SUA „nu ar fi trebuit să destabilizeze Irakul”, devenit la 13 ani după intervenţia americană „un bârlog pentru gruparea Statul Islamic” (SI), a declarat candidatul republican, care a mai avut şi în trecut comentarii favorabile unor dictatori din Orientul Mijlociu.

Saddam Hussein „a fost un tip rău, cu adevărat rău. Însă ştiţi ce a făcut bun? A ucis terorişti. Şi a făcut-o bine”, a declarat marţi seară Trump în faţa susţinătorilor săi la Raleigh, în Carolina de Nord (est).

„Nu li se citea drepturile. Nu li se vorbea. Erau terorişti. Se termina” cu ei, a adăugat el.

Candidatul republican, care şi-a arătat la acel moment sprijinul pentru intervenţia americană, dar apoi s-a opus, a deplâns faptul că Irakul a devenit un ‘Harvard al terorismului’, făcând referire la prestigioasa universitate americană.

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a denunţat imediat aceste declaraţii, spunând că ele constituie un sprijin pentru fostul dictator, înlăturat de la putere în 2003 şi apoi spânzurat la capătul unui proces pentru crime împotriva populaţiei sale, în special masacrul asupra a 150 de şiiţi cu două decenii în urmă.

„În această seară Trump l-a lăudat încă o dată pe Saddam Hussein ca un mare asasin de terorişti (…) În realitate, regimul lui Saddam Hussein a fost un mare susţinător al terorismului”, a scris într-un comunicat un consilier al candidatei democrate, Jake Sullivan. „Complimentele necorespunzătoare ale lui Trump pentru dictatori şi lecţiile bizare pe care pare a le trage din istorie arată ce comandant-şef ar fi el şi cât de neadaptat ar fi funcţiei la care aspiră”, a adăugat el.

În octombrie anul trecut, Trump a declarat că lumea ar fi dus-o mai bine dacă Saddam Hussein şi omologul său libian, Moammar Gaddafi, ar fi fost în continuare la putere.

„Uitaţi-vă la Libia. Uitaţi-vă la Irak. Înainte nu erau terorişti în Irak. Saddam Hussein îi omora imediat. Irakul a devenit acum universitatea de excelenţă a terorismului”, a declarat el.

sursa: stiripesurse.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *