Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Borșul, medicamentul istoric al românilor

 

foto: youtube.com

Preparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau greş de multe ori. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajuta fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom, scrie site-ul frunza-verde.ro.

Borşul sau zeama rezultată din macerarea taratelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, semn că borşul este şi un dezinfectant. În credinţă populară, îi scăpă pe copii de deochi şi le reda pofta de mâncare.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bilă, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cană cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică:

Puţin cunoscut în ţările occidentale, la romani (ruşii sunt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) exista o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept miraculoasă. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie “spălate toate relele”.

Afecţiuni pentru care se recomanda:

Faima cea mai mare şi-a câştigat-o borşul este prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătura mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzita, adjuvant în tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronică.

Leac pentru ficat, fiere, rinichi şi colon

Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne. Cura de detoxifiere cu borş se ţine 2 săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borş pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

Previne infarctul şi reda sănătatea inimii

Borşul natural este cunoscut şi pentru calitatea sa de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului şi glicemiei. Specialiştii în nutriţie îl considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hiptertensiunea arterială şi alte boli de inimă.

Pentru consum împotriva bolilor respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzita)

– două căni de borş, băute zilnic, ajuta la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpina agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Adjuvant în tuberculoza

– se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă aceasta maladie.

Alcoolism

– pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameţeală, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.

Indigestie, voma – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar – un pahar de borş. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.

Oboseala cronică

– se bea un sfert-o jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.

Sursa: frunza-verde.ro via 7est.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.