Care este secretul medical din spatele surâsului misterios al Mona Lisei

foto: The Independent

De secole, istoricii artei au fost nedumeriti de zambetul enigmatic al Mona Lisei. Dupa spusele unui doctor, insa, mai ingrijorator era nivelul ei de colesterol, decat surasul, noteaza BBC, citat de ziua.ro.

Pentru doctorul Vito Franco, de la Universitatea din Palermo, chipul Mona Lisei prezinta semne clare de acumularea unor acizi grasi sub piele, lucru cauzat de nivelul prea ridicat al colesterolului.

In plus, Franco sugereaza ca ar putea fi vorba de un lipom sau de o tumoare benigna, cu tesut gras, la ochiul drept al Mona Lisei. „Boala exista in corp, nu are o dimensiune metafizica sau supranaturala.

Oamenii reprezentati in arta isi dezvaluie adevarata corporalitate, ne vorbesc despre umanitatea lor vulnerabila, dincolo de constientizarea artistului a acestui fapt”, a mai spus Franco. Profesorul de anatomie patologica si-a prezentat rezultatele cercetarii sale la o conferinta medicala din Florenta. Insa portretul din secolul al 16-lea realizat de Leonardo Da Vinci nu a fost singura opera de arta pe care Franco a analizat-o.

Profesorul a sugerat ca degetele lungi si delicate din Portretul unui tanar, al lui Botticelli, releva un baiat care suferea, probabil, de sindromul Marfan, o boala genetica ce afecteaza tesuturile conjunctive. In plus, Franco l-a diagnosticat si pe Michelangelor insusi, infatisat in Scoala de la Atena, a lui Raphael. Profesorul sustine ca genunchii sai umflati par sa indice un exces de acid uric si ca ar fi putut suferi de calculi renali, dupa cum noteaza BBC.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *