Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Viteza luminii și numeroasele nelămuriri cu privire la acest fenomen

Viteza luminii este un concept care este foarte des utilizat de oamenii de știință, în special când discută despre deplasarea în spațiu, însă există numeroase nelămuriri cu privire la acest fenomen.

În vid, viteza luminii este de 299,792 de kilometri pe secundă. Pare a fi o viteza destul de mare, raportat la viteza pe care o experimentăm noi pe Pământ, dar în cadrul schemei complexe a Universului, aceasta nu este atât de impresionantă cum ni se pare nouă.

Spre exemplu, ți-ar lua 45 de minute să parcurgi distanța dintre Soare spre Jupiter cu viteza luminii, iar marțienii care au tehnologii performante nu s-ar mulțumi cu un mijloc de transport care de deplasează atât de încet.

Teoria specială a relativității, înaintată de Einstein, ne aduce la cunoștință impactul pe care viteza de deplasare îl are asupra timpului. Cu cât viteza este mai apropiată de cea a luminii, cu atât timpul trece mai lent. Asta înseamnă că dacă ajungi să ai viteza luminii, timpul se oprește în loc, iar dacă reușești cumva să o depășești, timpul va merge înapoi, potrivit Science Alert, scrie Playtech.

Un aspect important este că un obiect care are masă nu poate atinge niciodată viteza luminii și asta pentru că dacă te apropii de o asemenea viteză, crește inerția. Asta înseamnă că dacă ceva are masă nu se poate deplasa cu o asemenea rapiditate pentru că masa l-ar încetini considerabil. În acest caz, ne putem întreba ce poate călătorii cu viteza luminii- fotonii, particule care nu au masă.

Conform oamenilor de știință, există încă un factor cosmic care poate influența viteza luminii, și aceștia amintesc de schimbarea temporară în cantitatea de energie existentă într-un anumit punct din spațiu. Această teorie susține că așa numitele goluri de spațiu din Univers nu sunt de fapt vide, ci că în ele există de fapt particule care își schimbă starea de existență. Asta are un impact major asupra vitezei luminii, iar schimbările cuantice pot încetini semnificativ rapiditatea cu care se deplasează lumina.

Teoria amintită este încă controversată și nu reușește să răspundă celei mai simple și presante întrebări- Dacă viteza luminii nu este de fapt ceea ce credem noi că este și dacă aceasta este infinită? Un răspuns afirmativ la aceste întrebări ne-ar rezolva toate problemele, pentru că, în acest caz, nimic nu ar mai exista.

sursa: publika.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.