Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Câteva secrete întunecate despre Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai impresionante construcții realizate vreodată de om. Nu există manual de istorie care să nu pomenească de el. De aceea, în fiecare an, milioane de turiști se înghesuie să vadă această minune arhitecturală.

Este bine știut că Marele Zid Chinezesc este cea mai lungă structură construită vreodată de om și că realizarea lui a durat aproape 2000 de ani. Dar, pe lângă toate acestea, Marele Zid Chinezesc ascunde și alte povești, mai puțin știute. Printre acestea sunt și câteva secrete întunecate. Iată-le!

1. A făcut 1 milion de victime

Marele Zid Chinezesc - Muncitori santier

Foto: nationalgeographic.com

Marele Zid Chinezesc nu este doar cel mai lung zid de pe Terra, ci și cel mai lung cimitir. Inițial, principala forță de muncă folosită pe șantier erau soldații. Peste 300.000 de soldați au fost repartizați de împăratul Qin Shi Huang pentru a demara construcția.

De-a lungul timpului, pe șantierul Marelui Zid au fost aduși prizonieri, sclavi, deținuți și țărani. Din cauza muncii grele și a extenuării, mulți dintre ei mureau și erau îngropați chiar lângă zid sau chiar în el. Potrivit estimărilor, aproximativ 1 milion de oameni au murit pentru a construi Marele Zid Chinezesc.

2. Marele Zid Chinezesc a fost construit cu mortar din orez

Marele Zid Chinezesc - Mortar din orez

Foto: nationalgeographic.com

Mortarul folosit ca element de legătură între cărămizile zidului era făcut dintr-o pastă lipicioasă din făină de orez și var stins. Așadar, pe șantierele Marelui Zid Chinezesc, făina de orez avea utilitate dublă: servea atât ca hrană pentru muncitori, cât și ca material de construcție.

Cercetătorii au descoperit că făina de orez lipea cărămizile atât de bine, încât pe multe sectoare nu cresc buruieni nici măcar în ziua de astăzi.

3. Marele Zid Chinezesc e plin de turiști. Uneori, prea plin

Marele Zid Chinezesc - Turisti

Foto: sf.co.ua

Secțiunea Badaling (construită inițial în 1505) se află foarte aproape de Beijing. Datorită poziționării, ea a fost prima deschisă pentru turiști, în 1957. Fiind atât de aproape de capitala chineză, această parte din Marele Zid Chinezesc este efectiv asaltată de turiști.

De aceea, secțiunea Badaling este de obicei extrem de aglomerată. Așadar, fotografiile în care zidul apare gol, fără prea multă lume pe el, sunt, cel mai probabil, făcute în altă parte.

4. Pe Marele Zid Chinezesc se organizează maratoane

Marele Zid Chinezesc - Maraton

Foto: great-wall-marathon.com

În fiecare primăvară, monumentala construcție este asaltată de… sportivi. Pe 13 mai, aici are loc Maratonul Marelui Zid, una dintre cele mai dificile curse din lume.

2.500 de participanți, din 60 de țări, iau startul în fiecare an în această competiție.

5. Chinezii l-au dezmembrat pentru a-și construi case

Marele Zid Chinezesc - Degradare

Foto: cnn.com

Marele Zid Chinezesc ar fi arătat probabil mult mai bine dacă n-ar fi existat Revoluția Culturală a lui Mao, din anii ’70. În acea perioadă, autoritățile îi încurajau pe cetățeni să trateze zidul ca pe o sursă de materiale de construcții.

Mulți chinezi au urmat îndemnul liderului comunist și au desprins cărămizi din Marele Zid Chinezesc, pentru a-și construi locuințe.

sursa: incredibilia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.